Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kundzia123

skracająca się szyjka macicy 33 tydzien! wejdzcie piszcie!!

Polecane posty

Gość kundzia123

Lekarka powiedziala mi ze troszke skrocila mi sie szyjka jednak nie ma powodu do niepokoju i jest ok. ja sama niewiem i juz oczywiscie panikuje:( kto z was ma taka wlasnie troche skrocona szyjke macicy w tym okresie 32/33tydzien? i jak sie czujecie? lezycie czy np chodzicie po domu i robicie jakies drogne rzeczy? i czy to bardzo zle ze ona juz sie skraca?? kto z was ma taka sytuacje? lekarz mnie uspokaja ja wiem ze jakby bylo zle poszlabym do szpitala wiec chyba warto wierzyc lekarzowi ale i tak jestem przerazona (czasem kuje mnie jakby w pochwie:()

Gość kundzia123
czy sa jakies objawy gdy szyjka sie skraca??

objawów skracającej się szyjki nie ma. Jeśli ma ona poniżej 2cm to jest uznawana za krótką. Ja mam nakaz leżenia i biorę leki może u Ciebie skróciła się np. z 5 na 4cm, więc to nie jest powód do niepokoju

Dokładnie w 32 tc też skróciła mi się szyjka. Wylądowałam w szpitalu z podejrzeniem przedwczesnego porodu. Leżałam 2 tygodnie na obserwacji. Dostałam nawet zastrzyk na szybsze dojrzewanie pęcherzyków płucnych u dziecka, w razie wcześniejszego porodu. W rezultacie urodziłam dopiero w 42 tygodniu przez cięcie.

Gość kundzia123
ja mam sie tylko oszczedzac, niewiem ile sie skrocila lekarka nie mowila ale byla przekonana ze jest ok czyli chyba jest ok w koncu to lekarz, a ja nie zapytalam ile sie skrocila... i mowi ze bez problemu mam przyjsc za miesiac..

Gość kundzia123
ale czasem kuje mnie w podbrzuszu albo w pochwie i ciekawa jestem co to??

Gość mi w 24 tc powiedziano
ze mam rozwarcie na 2 cm i krotka szyjke :-O Musialam lezec, zalozono mi pessar i dotrwalam do 36 tc. Mialam cc, ale to ze wzlgedu na zagrozenie zamartwica. Normalnie nie bylo jeszcze akcji porodowej. W kazdym razie dziecko zdrowe, 10 punktow, po 3 dniach wyszlysmy do domu :-)

Gość pearline
mi się zaczęła skracać w 27 tyg. i miałam lekkie rozwarcie Z objawów to były skurcze, takie stawianie się brzucha, częste i długie. Leżałam w szpitalu trochę, potem brałam nospę, magnez i bezwzględny nakaz leżenia dostałam. Ok 30 tyg. szyjka zaczęła wracać do normy,dzieciątko urodziłam w 38 tyg. Chyba leżenie i brak nerwów to najlepsze lekarswto

ja mam skrocona szyjke do 14mm, szyjka zamknieta, trzyma.. ogolnie powinnam lezec, ale ja nienawidze lezec i nic nie robic... i chodze normalnie na uczelnie, bylam na cmenatarzu, w sklepie po wyprawke, kupowalam farbe, owszem brzuch mi twardnieje przy dluzszym staniu czy chodzeniu, ale od zdiagnozowania mi skracajacej sie szyjki bylam po tygodniu na kontroli ( po tych wszystkich bieganinach) i nic mi sie nie zmienilo... fakt faktem moj gin powiedział mi, że to moglo byc przez to iż przechodziłam 2 tyg temu zapalenie nerek, ktore zostalo na szczescie w pore opanowane...

Gość felicjankaa

Gość gość
dziewczyny ja słyszałam, że pod koniec ciąży skracająca szyjka to normalne po co więc niepotrzebnie panikować? a już napewno od 36 tygodnia

Gość Milka2013
Takie klucie w pochwie i na cewke normalnie ja mam, mowia ze iby wtedy szyjka sie skraca w moim przypadku ta teoria sie nie sprawdzila, ok 33 tyg tez tak mam i teraz jestem prawie w 37 tyg i szyjke mam dluga, zamknieta prawie 4cm.. Co nie oznacza ze nie musze uwazac itp:) a Tobie zycze wiecej odpoczynku.. Staraj sie nie dzwigac i w wolnej chwili lezec..

Gość gość
W moim przypadku szyjka zaczela sie skracac w 16 tygodniu ciazy. Obecnie jestem w 28. Bezwzględnie musze lezec, spacer do wc i prysznic. Oprocz tego biore no spe, asparaginian, relanium. Wszystko 3x1 tab dziennie. I jeszcze isoptin sr 120. Bylam ponad 2 tygodnie w szpitalu. Podali mi fenoterol w kroplowce i sterydy na plucka. ostatnie badanie szyjki mialam miesiac temu, miala dlugosc1.7 cm. Dzis jedziemy na kolejne badanie. Brzuch coraz czesciej sie napina