Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość potrafisz się dzielić?

Daj Dzieciom uśmiech

Polecane posty

Gość potrafisz się dzielić?

Są w mojej Rodzinnej wsi dziesiątki Dzieciaczków, które niestety nie mają tyle szczęścia co większość Dzieci z miasta. Choć wydawałoby się, że obraz wsi zmienił się nieco na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat to jednak nie do końca tak jest. Z czym zatem tym Dzieciom kojarzy się "bycie z Rodziną"? Ze wspólnymi posiłkami oraz pracą.. Niestety te Maluchy nie mogą opisywać wakacyjnych wojaży z Rodzicami. Z zazdrością wysłuchują historii o tym jak to kolega z klasy zwiedzał ze swoim Tatą górskie szlaki a koleżanka zbierała z Mamą muszelki na plaży. Cóż.. taka jest smutna, wiejska rzeczywistość. Te dzieci nie tylko nie mają środków na to, by wyjechać na wymarzone wakacje. One nie mają także czasu. Praca na gospodarstwie zaczyna się wczesnym rankiem, a kończy późnym wieczorem. Tak jest zwłaszcza w okresie żniw. A i w ciągu roku Dzieci chodzą do szkoły, wracają, siadają do obiadu ( nie zawsze) i biegną pomagać Rodzicom. Mówi się, że dzieciństwo to czas beztroski. Czas zabawy i radości. Tak! Jednakże nie dla tych Maluchów. One tak naprawdę nie wiedzą czym jest ta zabawa - szczególnie z Rodzicami, którzy po całym dniu ciężkiej pracy fizycznej nie mają już sił na dotrzymywanie Dzieciom towarzystwa. W mojej rodzinnej wsi jest także wiele rodzin patologicznych. Tam - mimo iż ciężko jest utrzymać Rodzinę i często brakuje pieniędzy na chleb , króluje wino! Dzieci z tych rodzin są zupełnie odcięte od wszelkiego rodzaju rozrywek. Są także wyszydzane przez rówieśników, bo nie mogą pozwolić sobie na najlepsze przybory szkolne i czyste ubrania.. Czy tak powinno wyglądać dzieciństwo? NIE! Dlatego ja staram się dać tym dzieciom odrobinę nieba.. Chwileczkę zapomnienia i radości. W jaki sposób? Organizuję dla Nich cykliczne spotkania. Latem są to pikniki integracyjne - na Dzień Dziecka i na Dożynki. A w tej chwili planuję zorganizować spotkanie Mikołajkowe. Dodatkowo prowadzę dla MAluchów warsztaty plastyczne, uczę Dzieci wyszywać, malować, robić kartki.. Co roku coraz to trudniej jest zdobywać sponsorów.. dlatego działam wszędzie, gdzie tylko mogę. Dzieci cieszą się ze wszystkiego.. nie tylko ze słodyczy, zabawek.. uraduje je też np koszulka, czapeczka , czy też maleńki breloczek, który firma przygotowała na cele reklamy. Dlatego właśnie zwracam się z prośbą o pomoc materialną ( ale dobre słowo również wiele dla nas znaczy:) do poszczególnych firm, oraz osób prywatnych. Być może posiadacie po Waszych dzieciach jakieś ubranka czy zabawki, z których mogłoby ucieszyć się jeszcze jakieś potrzebujące dziecko.. Podzielcie się nimi proszę - będziemy bardzo wdzięczni. I nie chodzi tutaj o jakieś ogromne ilości .. bo przecież hojność polega nie na tym, by dawać wiele, lecz by dawać w określonym czasie. Byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc w tym przedsięwzięciu:) Przyda się naprawdę wszystko. Tak w ramach ciekawostki, co roku organizujemy loterię fantową, na której nagrodami w losach są kartki, wyszywanki itp. przygotowane przez dzieci. Za pieniążki, które uzbieramy spełniamy drobne marzenia wioskowych Dzieci. Okazuje się, że nie są one zbyt wygórowane. Dzieci chcą na przykład zobaczyć słonia w zoo lub usiąść w kinowym fotelu i obejrzeć jakąś bajkę. Dziękuję bardzo za poświęcony mi czas . Życzę wiele uśmiechu - z nim łatwiej przejść przez życie, oraz duuużo słońca :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować