Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kafeterianka252

Zaraz po porodzie..............

Polecane posty

Gość Kafeterianka252

Jak wygląda "życie" zaraz po porodzie? Bardzo minie to ciekawi, a nigdzie o tym nie piszą.. Kiedy odwożą na salę, kiedy mozna sie umyc, pierwsze odwiedziny, czy dziecko zawsze jest przy nas... proszę odpowiedzcie mi wasze doświadczenia ze szpitala:)

Gość Kafeterianka252
No żadna nie rodziła???

Gość roxxanka2
mnie tez to ciekawi bo za 2 miesiące mam rodzic ale w kazdym szpitalu jest inaczej i kazdy napisze co innego:O wiec bez sensu

Umyć się można od razu, ja rodziłam w jedynce z wanną, więc zaraz po wskoczyłam do tej wanny i się wykąpałam. Dziecko dali mi do karmienia od razu, ze 3 godziny tak sobie z nim leżałam, potem przeniosłam się na salę poporodową. Dziecko było ze mną już do samego wypisu.

Gość Kafeterianka252
Chodziło mi o doświadczenia kobiet z tamtego okresu i nie uważam, żeby to było bezsensu...

A jeśli chodzi o odwiedziny, to mój mąż przyszedł od razu jak tylko do niego zadzwoniłam, że już po wszystkim, mógłby być też w czasie porodu obecny, ale nie chcieliśmy. A o co Ci chodziło z odwożeniem na salę?

Gość Kafeterianka252
:) Bo jest taka specjalna sala, na której znajdują sie matki z dziećmi, i kiedy oni tam odwożą:) Zrozumcie moją niewiedzę, ponieważ jestem w ciazy pierwszy raz i nie mam doświadczenia. nie potrafię sobie tego wyobrazic:)

zaraz po porodzie lekarz położył mi córeczkę na brzuchu i jak odciął pępowinę to zabrali ją na przewijak obok na ważenie mierzenie itd, ja w tym czasie urodziłam łożysko, potem mąż poszedł z małą i z położną na salę, a mnie lekarz pozszywał i położne zmieniły koszule na czystą i przewiozły na noszach na salę, dzidzia leżała sobie obok mojego łóżka w swoim malutkim łóżeczku i miała pod becikiem włączoną poduchę elektryczną, żeby się zagrzała, po godzinie dostałam małą do swojego łóżka na pierwsze karmienie. miałam ją cały czas przy sobie. Z łóżka wstałam po3 godzinach na siku i umyć się Tam gdzie rodziłam godziny odwiedzin są przestrzegane, dlatego po przywiezieniu nas na salę, mąż został poproszony żeby nie siedział dłużej niż 15 minut(rodziłam w nocy) i przyjechał jutro w godzinach odwiedzin

Zaraz po prodzie zszyli mnie potem pol godz lezalam na korytarzu wtedy przyszedl maz i pilegniarki pokazaly mu dziecko (bylo na 3 pietrze a ja jeszcze na poroowce) po tym czasei prysznic i pilegniarka zawiozla mnie na wozku inwalidzkim na sama gora do 2os pokoiku . Dzieko wciaz bylo z pileegniarkami zebym mogla odpoczac po porodzie. Po okolo 3h przyniosly malego i juz zostal ze mna az do wypisu. Pozdrawiam

1 porod po porodzie poszlam sama do lozka, przyniesli mi synka do karmienia, po pol godzinie zabrali, na cale 10 godzin(- mimo ze mialam "jedynke" spalam bez synka pierwsza noc, za to z mezem :-P )polezalam godzinke poszlam pod prysznic, obdzwonilam znajomych i rodzine ;) wyslalam meza po snikersy-taka mialam ochote na nie ;) 2 porod po porodzie do lozka, mala do karmienia po pol godzinie wc, prysznic i przyjmowanie gosci :) co do odwiedzin-przy 1 porodzie mialam jedynke urodzilam w nocy wiec mama z mezem mogli byc ze mna na sali do ktorej chcieli po 2 porodzie goscie przyszli 5 minut po tym jak urodzilam :) niestety jedynki byly zajete wiec lezalam na sali ogolnej, ale i tak bylo super :)

Gość Kafeterianka252
sama poszłaś?????/ dzieki za odpowiedzi

Gość czy nikt nie zrobi mi problemo
jesli nie bede chciala aby kladziono mi dziecko na brzuch i aby po porodzie je zabrano na jakis czas abym mogla odpoczac? karmic piersia nie zamierzam wiec pielegniarki beda mogly nakarmic butelka.

co do mycia-to indywidualna sprawa ja moglam pojsc szybko pod prysznic i to sama, bo nie bylam cieta=nie mialam szwow-ogolnie czulam sie swietnie kobiety ktore byly ciete musialy lezec chyba przymusowo godzine i pod prysznic musialy isc z polozna

Tak, sama poszłam, to takie dziwne? Nie leżałam ani chwili w czasie porodu ani po, tylko do badania i szycia, więc i na poporodową poszłam sama.

z przynoszeniem dziecka to tez ciekawa sprawa ;) mi po 2 porodzie przyniesli od razu , ledwo na lozko wskoczylam i juz mala mi wiezli -od tamtej pory byla ze mna caly czas az do wypisu przy 1 porodzie zabrali malego na cale 10 godzin-dodam ze nie lezal w inkubatorze ani nic z tych rzeczy, nawet na karmienie mi go nie przyniesli przez te 10 godzin- a karmilam piersia w kazdym szpitalu jest pewnie inaczej

Gość do czy nikt nie zrobi mi...
to po co ty w ogole chcesz mieć dziecko,co za tępe baby się rozmnażają:O

co do pobytu dziecka z matką WSZYSTKO zalezy od konkretnej placówki..... tam gdzie ja 2x rodzilam dzieci są z matkami całą dobę... ale np w szpitalu gdzie spędzalam i sprawdzalam komnplikacje ciążowe dzieci w nocy są w innej sali niż matki.... prysznic mogłam wziąć zaraz po przewiezieniu na salę poporodową

Gość anusiaaaa6748
ja napisze jak bylo u mnie miesiac temu.....zaraz po porodzie zabrali małego i tate a mnie szyli, malego w tym czasie umyli troche, ubrali, zwazyli,zbadali itd, póxniej przelozyli mnie na łózko i zabrali na sale poporodowa, lezalam tam z dzieckiem przytulonym do mnie, a tata obok, podobno nie wolno wtedy 2 godziny spac, nastepnie zabrali mnie z malym na sale juz normalna, męża za jakis czas wyprosili, i przyjechal do mnie dopiero po poludniu jak byly wizyty, przywiozl obiad bo szpitalny byl niezjadliwy i za maly ;/ a mialam apetyt po porodzie i bardzo mi sie chcialo pic.....maly zostal juz ze mna do konca tylko zabierali go do kapieli, w 1 dniu mi pomagali tzn przynosili mi obiad, sniadanie a jak juz chodzilam bralam sama, wykapalam sie po poludniu z mezem poniewaz jak wstałam sama od razu to mi sie słabo cos zrobiło i wolałam juz lezec...w piatek o 5 rano urodzilam a w niedziele juz do domu nas wypuscili

Evi - to widocznie zależy od szpitala, bo ja byłam cięta, a ani nie musiałam leżeć godzinę (poza karmieniem), ani z nikim chodzić pod prysznic.

Gość malutka 200
mały "wyszedł", położyli mi go owinietego w chustę na gołe ciało i przystawiłam go do piersi, w tym momecnie rodziłam łożysko po urodzeniu łozyska lekarz zszywał ranę, cały czas miałam syna przy piersi i mąż był przy mnie po zszyciu pielęgniarka obmyła krocze i przebrała mnie w czysta koszulę po godzinie zabrano mi synka i przewieziono na sale ogólną po następnej godzinie przyniesiono mi synka wykapanego i ubranego- była około 22:00 w nocy juz musiałam sama do niego wstać i przewinąć oraz nakarmić rano przyszła pielęgniarka zmusiła do wysiusiania się i pomogła dojśc pod prysznic

Gość Kafeterianka252
Nie wyobrażam sobie jak można po porodzie swojego dziecka przez 10 godzin nie wiedziec... jak mi takie cos odwalą ( jeżeli wszystko będzie w porządku oczywiście) to powiem żeby mi je przyniesli....

Gość iwoneczka1981
Rodziłam z mężem. Pokój jedynka. Większą część porodu spędziłam w wannie i Bogu dzięki bo baaardzo mi to pomogło. Po zszyciu pół godziny musiałam poleżeć w tym pokoju, później o własnych siłach poszłam na oddział ( synek miał komplikacje więc przez pięć dni leżał w inkubatorze). Zjadłam kilka kanapek bo byłam bardzo głodna, prysznic i lulu.

Gość malutka 200
a ja dzis wolałabym aby jednak zabrali go na te 10 godzin rodziłam go 16 godzin i byłam fizycznie wykończona gdyby wtedy go zabrano i pozwolono mi sie wyspać na pewno byłoby lepiej a tak zmeczenie i niewyspanie odkładało się

Gość malutka 200
na dodział zostałam przewieziona na lóżku i przełożona na moje

Gość elis22
Ja miałam szczęście bo trafiłam na szpital gdzie dzieciaczki są przywożone tylko na żądanie(tzn na karmienie i gdy mama wyrazi taką chęć)Przy dziecku nie musiałam robić nic wszystkim zajmował się personel.Jest to bardzo duże udogodnienie,bo młoda mamusia wypoczywa przez cały pobyt w szpitalu...Jeśli chodzi o stan fizyczny to pomimo porodu kleszczowego bardzo ciężkiego,3 godziny po porodzie brałam kąpiel i spacerowałam po korytarzu.W szpitalu odwiedziny tylko na korytarzu a dziecko rodzina widzi tylko przez szybę sali noworodków. Także mój mężuś dzidzię przytulił dopiero w domku!

Gość anusiaaaa6748
no ja tez sobie nie wyobrazam nie miec tyle dziecka przy sobie.....fakt chce sie troche odpoczac po porodzie ale jednak wolałam z nim...zreszta spal ze mna od poczatku a nie w swoim lozku obok bo tak ja czulam sie najlepiej i on chyba tez bo w tamtym plakał od razu...takie dziecko potrzebuje bliskosci na poczatku bardzo

Gość brhw5
Godzinę na sali poporodowej a póxniej na normalną sale. Dzieckiem musiałam się sama zajmować a własciwie mąż to robił bo ja nie byłam w stanie. Nawet 3 tygodnie po porodzie moim największym sukcesem było samodzielne zejście po schodach a co dopiero skakanie wokół dziecka kilkadziesiąt minut po porodzie. Gdyby nie mąż dziecko by leżało głodne i obesrane bo personelu to nie ruszało.

Gość malutka 200
kurczę to miałaś fajnie w moim szpitali mógł wleźć każdy rodziłam w marcu( wiadaomo choróbska różne) jak sie kuzyneczki dowiedziały ,że jestem w szpitalu to tabunami do mnie w kurtkach , z zimnego powietrza, z brudnymi łapami mały miał ciagle czkawkę, a ja byłam taka oszołomiona,ze nie wiedziałam co zrobić, na szczeście prszyszła pielęgniarka i przepedziła głupie cipy