Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sama nie wiem czy dobrze...

Rozmrażanie zupki w mikrofali

Polecane posty

Drogie Mamusie, czy rozmrażacie swoim maluchom zupki w mikofalii? Ja zawsze gotuję więcej i zamrażam taki porcje na raz, a potem z zamrażarki do mikrofalówki na rozmrożenie i podgrzanie. I tak się właśnie zastanawiam czy zupek po rozmrożeniu nie powinno się zagotowywać? Pomóżcie, dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Gość DOBRA SPACERÓWKA
ja robię tak, że zamrożony słoiczek wystawiam z rana na stół i do tej 11-12 sam odmraża się, potem przekładam do miseczki i w mikrofali podgrzewam, nie zagotowuję raczej, tylko tak normalnie na 30-45 sek

Dzięki za odpowiedź:) Właśnie nie wiem jak z tym zagotowywaniem czy trzeba czy nie.

Gość do spacerówki dobrej
W cholere bakterii sie namnaza w jedzeniu w ten sposob.

zwłaszcza ten fragment: PODGRZEWANIE ŻYWNOŚCI W KUCHENCE MIKROFALOWEJ NISZCZY WSZYSTKIE ZAWARTE W NIEJ SKŁADNIKI ODŻYWCZE Jak wynika z badań porównawczych składników odżywczych, które pozostały w brokułach po poddaniu ich różnym sposobom gotowania, parowanie stanowi najlepszą metodę gotowania jarzyn, natomiast podgrzewanie w kuchence mikrofalowej najgorszą z możliwych. Zespół Cristiny Garcia-Viguera z CE-BAS-CSIC, hiszpańskiego ośrodka badawczego w Murcia, dokonał pomiaru poziomu przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, które pozostały w brokułach po poddaniu ich parowaniu, gotowaniu pod ciśnieniem, konwencjonalnemu gotowaniu i podgrzewaniu w kuchence mikrofalowej. Okazało się, że parowanie niemal wcale nie uszkodziło przeciwutleniaczy, podczas gdy podgrzewanie w kuchence mikrofalowej zniszczyło je prawie całkowicie. (Journal of the Science of Food and Agriculture,nr 83, str. 1511). Kuchenki mikrofalowe niszczą więcej przeciwutleniaczy prawdopodobnie dlatego, że generują wyższe temperatury. Jak oświadczyła Garcia-Viguera, "wewnętrzne podgrzewanie jest znacznie bardziej niszczące". Gotowanie pod ciśnieniem i normalne gotowanie mają średnie działanie - żadna z tych metod nie niszczy tak wielu przeciwutleniaczy, jak podgrzewanie w kuchence mikrofalowej. Wiele zachowanych przeciwultleniaczy przechodzi do wody w trakcie procesu gotowania, w wyniku czego w jarzynach zostaje tylko 20-45 procent przeciwutleniaczy zawartych w surowych brokułach. W ramach innych badań opublikowanych w tym samym periodyku (str. 1389) Riitta Puupponen-Pimia z VTT, firmy biotechnologicznej z Espoo w Finlandii, odkryła, że blanszowanie (parzanie) jarzyn przed poddaniem ich zamrożeniu również niszczy znaczną ilość składników odżywczych. Co więcej, nawet samo zamrażanie powoduje pewne ich straty, aczkolwiek niewielkie. (Źródło: New Scientist, 25 października 2003).

Gość do spacerówki dobrej
podczas rozmrażania ;] naprawde nie wiedziałaś?

Gość DOBRA SPACERÓWKA
no nie......ale dzieki bedę do garnka przekładąc i podgrzewać :P

Gość gotujcie135
Danie dla dziecka, ktore bylo wczesniej zamrozone, przed podaniem zawsze musicie przegotowac. Kazdy poradnik Wam to napisze.

Gość hhfhf
ja zawsze zarówno jak wyciagam z zamrażalnika jak i z lodówki zupkę zagotowuję ,jak wystygnie daje dziecku .

Gość niskie lub wysokie tem
zabijaja bakterie, wiec po rozmrozeniu najlepiej taka portawe doprowadzic do wzenia aby zabila bakterie powstale w czasie rozmrazania.Najwiecej bakterii mnozy sie wlasie tzw temp.pokojowej.to samo dzieje sie w jezeli potrawa jest ugotowana i studzi sie,Dlatego zaleca sie jak najszybsze obnizenie temp i wstawienie do lodowki lub zamrazalnika.

Gość takie wszystkie rozsądne matki
a faszerują dzieci odgrzewanymi zupkami w mikrofali!!! Przecież w ten sposób zabijacie wszystkie wartościowe składniki!!!!