Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sama nie wiem czy dobrze...

Rozmrażanie zupki w mikrofali

Polecane posty

Gość sama nie wiem czy dobrze...

Drogie Mamusie, czy rozmrażacie swoim maluchom zupki w mikofalii? Ja zawsze gotuję więcej i zamrażam taki porcje na raz, a potem z zamrażarki do mikrofalówki na rozmrożenie i podgrzanie. I tak się właśnie zastanawiam czy zupek po rozmrożeniu nie powinno się zagotowywać? Pomóżcie, dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DOBRA SPACERÓWKA
ja robię tak, że zamrożony słoiczek wystawiam z rana na stół i do tej 11-12 sam odmraża się, potem przekładam do miseczki i w mikrofali podgrzewam, nie zagotowuję raczej, tylko tak normalnie na 30-45 sek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sama nie wiem czy dobrze...
Dzięki za odpowiedź:) Właśnie nie wiem jak z tym zagotowywaniem czy trzeba czy nie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do spacerówki dobrej
W cholere bakterii sie namnaza w jedzeniu w ten sposob.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zwłaszcza ten fragment: PODGRZEWANIE ŻYWNOŚCI W KUCHENCE MIKROFALOWEJ NISZCZY WSZYSTKIE ZAWARTE W NIEJ SKŁADNIKI ODŻYWCZE Jak wynika z badań porównawczych składników odżywczych, które pozostały w brokułach po poddaniu ich różnym sposobom gotowania, parowanie stanowi najlepszą metodę gotowania jarzyn, natomiast podgrzewanie w kuchence mikrofalowej najgorszą z możliwych. Zespół Cristiny Garcia-Viguera z CE-BAS-CSIC, hiszpańskiego ośrodka badawczego w Murcia, dokonał pomiaru poziomu przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, które pozostały w brokułach po poddaniu ich parowaniu, gotowaniu pod ciśnieniem, konwencjonalnemu gotowaniu i podgrzewaniu w kuchence mikrofalowej. Okazało się, że parowanie niemal wcale nie uszkodziło przeciwutleniaczy, podczas gdy podgrzewanie w kuchence mikrofalowej zniszczyło je prawie całkowicie. (Journal of the Science of Food and Agriculture,nr 83, str. 1511). Kuchenki mikrofalowe niszczą więcej przeciwutleniaczy prawdopodobnie dlatego, że generują wyższe temperatury. Jak oświadczyła Garcia-Viguera, "wewnętrzne podgrzewanie jest znacznie bardziej niszczące". Gotowanie pod ciśnieniem i normalne gotowanie mają średnie działanie - żadna z tych metod nie niszczy tak wielu przeciwutleniaczy, jak podgrzewanie w kuchence mikrofalowej. Wiele zachowanych przeciwultleniaczy przechodzi do wody w trakcie procesu gotowania, w wyniku czego w jarzynach zostaje tylko 20-45 procent przeciwutleniaczy zawartych w surowych brokułach. W ramach innych badań opublikowanych w tym samym periodyku (str. 1389) Riitta Puupponen-Pimia z VTT, firmy biotechnologicznej z Espoo w Finlandii, odkryła, że blanszowanie (parzanie) jarzyn przed poddaniem ich zamrożeniu również niszczy znaczną ilość składników odżywczych. Co więcej, nawet samo zamrażanie powoduje pewne ich straty, aczkolwiek niewielkie. (Źródło: New Scientist, 25 października 2003).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do spacerówki dobrej
podczas rozmrażania ;] naprawde nie wiedziałaś?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość DOBRA SPACERÓWKA
no nie......ale dzieki bedę do garnka przekładąc i podgrzewać :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotujcie135
Danie dla dziecka, ktore bylo wczesniej zamrozone, przed podaniem zawsze musicie przegotowac. Kazdy poradnik Wam to napisze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hhfhf
ja zawsze zarówno jak wyciagam z zamrażalnika jak i z lodówki zupkę zagotowuję ,jak wystygnie daje dziecku .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niskie lub wysokie tem
zabijaja bakterie, wiec po rozmrozeniu najlepiej taka portawe doprowadzic do wzenia aby zabila bakterie powstale w czasie rozmrazania.Najwiecej bakterii mnozy sie wlasie tzw temp.pokojowej.to samo dzieje sie w jezeli potrawa jest ugotowana i studzi sie,Dlatego zaleca sie jak najszybsze obnizenie temp i wstawienie do lodowki lub zamrazalnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość takie wszystkie rozsądne matki
a faszerują dzieci odgrzewanymi zupkami w mikrofali!!! Przecież w ten sposób zabijacie wszystkie wartościowe składniki!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×