Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szopenhauer

kolektory słoneczne

Polecane posty

Gość szopenhauer

co sądzicie o kolektorach? Opłaca się ich instalacja w naszym klimacie?

Gość zdradliwa
Z tego co wiem to się opłaca :)

Gość zegar ścienny
kupuj ino wew gminie o dotacje z unii zapytaj:D

Gość gość
my mamy takie panele już drugi rok, polecam. Zakładała nam je firma www.ogrzewaniepoznan.pl

Gość gość
u nas sąsiedzi mają, chwalą sobie bardzo - z tego co pamiętam montaż paneli słonecznych prowadziła firma http://remor.pl/solar/

Gość ryszard01
Opłaca się jak najbardziej - inwestycja nie taka znów droga, a zwraca się szybko i potem same oszczędności. Mi kolektory montowali fachowcy z http://eko-atelier.pl/ - bardzo porządna firma.

W ostatnich latach rozwój fotowoltaiki poszedł bardzo mocno do przodu, przez co zanotowano znaczny spadek cen ogniw i paneli. Dlatego myślę, że warto zainwestować pieniądze w panele fotowoltaiczne. Sam posiadam takie i jestem bardzo zadowolony zarówno z działania jak i znacznego obniżenia kosztów. Udało mi się kupić panele w bardzo dobrej cenie, przez co zwrot inwestycji jest jeszcze szybszy. Polecam https://www.hewalex.pl/fotowoltaika/panele-fotowoltaiczne/ Bardzo profesjonalne podejście do klienta i niesamowita wiedza na temat energii słonecznej.

ryszard zgadza się. Zwrot z inwestycji z fotowoltaiki następuje po 7-8 latach. Koszt instalacji 1kW to około 5tyś zł.

Gość gość
uważajcie na firmę FOTON TECHIK jak nie chcecie miec bubli na dachu. Ludzie w komentarzach na fb sie z nich smieją. Montuja panele tak że o zyskach z nich mozna pomarzyć - raz w cieniu a raz pod zlym katem ;/ maja meeeega drogi sprzęt ale jakosciowo do niczego - jakies chinczyki sprzedają ;/ doradcy łażą za czlowiekiem jak za złota rybka ale jak trzeba pomocy to daleko gdzieś ;/ czekam na zwrot kasy i doczekać sie nie mogę - dobrze że nie zaczeli mi w konstrukcje dachu ingerowac... ale bylaby tragedia ;/ niech najpierw sobie ogarną instalatorów bo ludzie od czapy są! poraaaażka!!!

Gość gość
FOTON TECHNIK robi sobie dołki i stacza sie na dnoooo

Ale Wam ten fotontechnik spartolił te panele. Szkoda. Mam na dachu, nie w cieniu, zainstalowane w jeden dzień, super śmigają i nie mam na co narzekać. Rachunki mega niskie.

Gość gość
partolenie to malo powiedziane ;/

Gość gość
kolektory nie! lepiej panele słoneczne - ma się wtedy prąd dla całego domu, nie tylko ogrzewanie!!!

Zgadzam sie. Panele słoneczne a tak dokładniej fotowoltaika jest znacznie bardziej użyteczna. Uzyskujemy z niej prąd, czyli czystą energię, którą da się spożytkować w dowolny sposób. Od oświetlenia, przez zasilanie różnych domowych urządzeń, po ogrzewanie, czy wreszcie przygotowanie ciepłej wody.

Gość gość
Jeżeli interesujesz się takimi rozwiązaniami systemowymi energii odnawialnej to warto wejść na stronę tej firmy http://www.abcenergia.pl/ i zapoznać się z ich ofertą systemową. Firma oferuję również pomoc z uzyskaniem dotacji na na systemy wykorzystujące energię odnawialną.

Gość gość
paganini wczoraj oczywiście, że tak!!! to jest jedno z najsensowniejszych rozwiązań - a jak się dołoży do tego pompę ciepła, to będzie hulać jak ta lala !!!!!!!!!!!! i można mieć gdzieś zakład energetyczny i brednie o cenach, które zmieniają się w taryfach

zgadza się tylko ważne, żeby wcześniej doświadczona ekipa odpowiedno obliczyła zapotrzebowanie na ciepło i do tego dobrała zarówno moc pompy jak i ilość kW fotowoltaiki

Gość gość
Nie od dziś wiadomo, że odnawialne źródła energii są najlepsze . Dzięki takim źródłom mamy pewność, że zaoszczędzimy prąd, ciepłą wodę. Dzięki wykorzystaniu odnawialnych źródeł energii przyczyniamy się do ochrony środowiska i zmniejszenia wytwarzania tlenku węgla do atmosfery. Takie odnawialne źródła energii można zamówić w firmie http://www.abcenergia.pl/kolektory-sloneczne/.

Gość gość
gość 2018.07.08 kolektory to rozwiązanie połowiczne panele słoneczne to są kompleksowe TESTUJ PRZEZ ROK: https://columbusenergy.pl/

Gość gość
po co w ogóle tymi kolektorami sie intetesowac jak mozna miec dwa w jednym :P

zgadza się. decydując się na fotowoltaikę, można produkować prąd, który z kolei daje nam więcej możliwości niż tylko podgrzewanie cwu. taka energia może zasilać pracę pompy ciepła, co załatwia nam też temat ogrzewania całego domu

paganini 2018.07.16 zgadza się! sama mam panele słoneczne i muszę powiedzieć, że to była jedna z najlepszych inwestycji dla domu

Kolektory słoneczne w domku jednorodzinnym, gdzie nie występuje duże zużycie ciepłej wody nie opłacają się ze względów ekonomicznych. Tym bardziej, jeżeli stosujemy pompę ciepła, która zasila także układ CWU. Wyprodukowanie ciepłej wody przez pompę ciepła jest na tyle tanie, że instalacja kolektorów w takim przypadku zwraca się w ok. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem jest fotowoltaika!

Gość gość
no pompa ciepła bez fotowoltaiki raczej si enie opłaca - podbije tylko rachunki za prąd

Gość endzi

Generalnie moim zdaniem uważam, że od razu warto zrobić projekt instalacji fotowoltaicznej. U nas mamy z oze biomar i  pozwala to dużo zaoszczędzić w domowym budżecie. Ja taką mam i świetnie mi się sparwdza.