Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lampard

Funkcja kwadratowa

Polecane posty

Gość lampard

mam problem z funkcją kwadratową a dokładnie ze zbiorem funkcji, tzn. kiedy zbiór jest poza ramionami a kiedy wewnątrz np. X należy ( - nieskonczoność, - 2 ) suma ( 3, plus nieskonczoność ) czy x należy ( -2, 3 ) Jak to odróżnić, tylko tego nie wiem. z góry dzięki za odpowiedź

Gość co to znaczyyyy
zbiór poza ramionami? Zbiór wartości funcji jest zawsze albo od współrzędnej y wierzchołka do nieskończoności albo od -nieskończoności do współrzędnej y wierzchołka

Gość lampard
nie chodzi mi o zbiór wartości funkcji tylko o rozwiązanie nierówności

Gość co to znaczyyyy
no to co innego, trójmian przyjmuje wartości dodatnie dla iksów leżących "wewnątrz" ramion jeżeli wykres ma ramiona na dół, wtedy wartości ujemne ma dla isów "poza ramionami" , jest odwrotnie dla wykresu z ramionami do góry. Oczywiście z wartościami ujemnymi trójmianu wszystko jest odwrotne :)

Gość lampard
co to jest trójmian ? :D

Gość co to znaczyyyy
to co jest po lewej stronie nierówności kwadratowej

narysuj sobie os - tam zaznacz zbiory - czyli od - niskonczonosci do -2, a drugi od 3 do plus nieskonczonosci i od razu widac wynik

Gość poduuszka
powiedzmy, że masz wzór funkcji (x-3)(x-5)>=0 -w sensie większe-równe 0. narysuj sobie układ współrzędnych, zaznacz miejsca zerowe czyli 5 i 3, ramiona masz mieć do góry bo po wymnożeniu x^2 jest dodatnie. i zobacz, to co masz nad osią OX masz dodatnie, to co masz pod osią OX ujemne. Masz mieć większe lub równe zero czyli rozwiązanie: x należy U