Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jeszcze nie pani domu_____

Czy lukier z białek i cukru na pierniczkach sie nie psuje?

Polecane posty

Gość Jeszcze nie pani domu_____

Jak w temacie. Chce polukrować pierniczki na święta lukrem zrobionym z bialek, cukru pudru i barwników spożywczych. Czy białka sie nie psują? Ile takie pierncizki można przechowywać w temperaturze pokojowej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jeszcze nie pani domu_________
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polukruj przed świętami,z tym że ja robię lukier z samego cukru pudru i wrzątku-tego wrzątku to niedużo,żeby lukier zastygł jak ostygnie-nie trzeba się bawić z białkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jeszcze nie pani domu_____
wydaje mi sie ze lukier z bialek jest ladniejszy, bielszy i taki puszysty (widzialam filmiki na youtube bo sama jeszcze nie robilam :) ). Ale nigdzie nie moge znalezc informacji ile taki lukier "wytrzymuje",i czy sie nie psuje ( w sensie czy nikt sie tym nie zatruje). Takie pierniki sprzedawane np na odpustach mają piekne chrupiące ozdoby lukrowe, wydaje mi sie ze to wlasnie z bialka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jeszcze nie pani domu_____
A czy lukier zrobiony tylko z cukru pudru i wrzątku tez tak zastyga jak z bialek? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zofijka1
na pytanie nie odpowiem,bo nie wiem,ale chcę sie podzielić obserwacją ,otórz lukier z cukru i wody nie jest tak biały co ma duże znaczenie no i rzecz ważna ,że jest twardy a lukier z białek jest puszysty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosc wroclaw
Ja lukier robię z cukru pudru i soku z cytryny. Tylko sok trzeba dodawać powoli, aby uzyskać odpowiednią konsystencje. Lukier taki ładnie zastyga i jest przyjemnie kwaskowaty. Pierniczki nim ozdobione są zjadane w ciągu ok 2 tygodni, nic złego z nimi się nie dzieje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Już od 2-3 lat robię pierniczki z lukrem z białek. Też na początku się wahałam, bo surowe białko itp... ale w praktyce wygląda to tak, że ten lukier z białek i cukru po prostu wysycha i twardnieje, czyli... robi się z niego taka jakby beza :D I w sumie coś w tym jest, bo bezy suszy się w piekarniku a w tym przypadku lukier schnie na powietrzu (tzn. w domu). Przypuszczam, że tak jak i bezy, lukier się nie zepsuje jeszcze dłuuugo po Świętach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też w tym roku postanowiłam zrobić lukier z białek. Udekorowanie wyszło mi naprawdę piękne. Mam problem bo lukier nie chce mi wyschnąć a wysychają już dobę! Co robić??? Proszę o pomoc bo nie schowam ich do pudełka jak się tak kleją!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najlepszy lukier to 1/2 szklanki cukru pudru i sok z 1 cytryny.Wymieszać i gotowe,białek bym się bała ze względu na salmonellę:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Miałam problem z nieschnacym lukrem, posypalam pierniczki cukrem pudrem i rozmasowalam palcem i problem z glowy, u mnie spowodowane to bylo tym, ze dodalam soku z rozmrozonych jagod dla koloru;) pierniczki wyszly piękne:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja zrobiłam taki lukier i nic się z nim złego nie dzieje, a wygląda świetnie bo jest śnieżnobiały. Na forum www.bestlunch.pl spotkałam polukrowane w ten sposób pierniczki i prezentowały sie pięknie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×