Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KoniecSwiataa

Nie mogę zostać Matką Chrzestną!

Polecane posty

Gość KoniecSwiataa

Witam. zgłaszam się z prośbą o udzielenie mi rady. Mam skończone 15 lat.. w maju ubiegłego roku przyjęłam sakrament bierzmowania. Stało to się w tym wieku ponieważ poszłam rok wcześniej do szkoły, z tego też powodu uczęszczam do 1kl. liceum. Niedawno zostałam poproszona o to abym była matką chrzestną synka mojej rodzonej siostry.. Kuba był dzieckiem upragnionym, urodził się bardzo chory, dlatego też z przyjemnością przyjęłam tę prośbę. Zgłosiłam się więc do księdza z mojej parafii, prosząc go o wyrażenie zgody abym mogła zostać Matką Chrzestną.. jednak ksiądz odmówił zasłaniając się prawem katolickim. Uważa, że nie mogę być Matką Chrzestną w tym wieku, jednak znam bardzo dużo osób, które są rodzicami chrzestnymi w wieku 15 lat. Czy naprawdę jest takie prawo katolickie? i jak mam odmówić siostrze? tym bardziej, że chrzciny są już za tydzień?.

Myśle, ze ksiądz stwarza sztuczne problemu. Ja miałam zostać chrzestną a moje bierzmowanie miało być za 4 tygodnie..... ksiądz tylko poprosił o potwierdzenie pisemne od katechetki, że będę przystępować do bierzmowania i tyle - zgodził się :) Wiem, że osoba chrzestna musi mieć bierzmowanie, ale co do wieku to chyba nie ma ograniczeń.

Gość hamalll
daj mu w łape to sie zgodzi!