Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NieWiedzącaNicAPotrzebująca

dochód z gospodarstwa rolnego???

Polecane posty

Bardzo bym prosiła o pomoc. Księgowa potrzebuje dochód mój (na podstawie PIT z ich firmy) i męża do wyliczenia naszego dochodu miesięcznego do premii. Chodzi o to, że moje dochody są z ich firmy i wszystko gra. Ale mąż ma gospodarstwo rolne i tu pojawia się problem. Wiem, że powinno się wziąc takie specjalne zaświadczenie z Urzędu Gminy o wysokości uzyskanego dochodu w przeliczeniu na miesiąc. Tyle, że ja w chwili obecnej nie mam możliwości załatwienia tego, a księgowa potrzebuje "na wczoraj". Wiem, że przeważnie wyliczany jest on inaczej, np. do celów rodzinnych inny przelicznik, do celów socjalnych też inaczej. Bardzo bym prosiła kogoś, kto się orientuje w tym, żeby mi powiedział, jak WYLICZYC DOCHÓD Z GOSPODARSTWA ROLNEGO TAKI OGÓLNY. Z góry dziękuję

......................

nikt? nic? szkoda.....

Gość doookładnie
w US sklada się wniosek, księgowa powinna sama posiadac taka wiedze..

Gość doookładnie
zadzwon do urzedu gminy, to podadza Ci... nigdy nie bral wczesniej maz takiego zaswiadczenia? trzeba bylo wczesniej myslec...

Gość doookładnie
taka wiedze ma gmina, maz powinien tez się orientować, oj ludzie...

Wiem, że ma gmina ale napisałam przecież, że nie mam możliwości załatwienia tego dziś.... przecież bym nie pisała.... Mąż już brał takie zaświadczenie ze dwa lata temu, ale te dane są zmienne, zależne (chyba) od aktualnej ceny zboża (jakiego?). Cały net przetrzepałam już i nic, wszędzie tylko jak wyliczyc do stypendium, jak do rodzinnego.... Nie zadzwonie do UG, ponieważ "Miłe Panie" mają głęboko gdzieś, żeby mi to powiedziec, skoro za wystawienie jednego kwiatka chcą 16 zł :)

Aha, ha przeliczeniowych jest tylko 9 :) gdyby ktoś był tak miły.....

do dookladnie: pewnie żebym wcześniej pomyślała, tylko jeśli o 8 rano dzwoni księgowa, że "potzrebuje na już, najlepiej na wczoraj" to cięzko trochę, nie uważasz? I nie pytałabym, gdybym znała odpwoiedź :) Poza tym wiem jak wyliczac różne dochody do zasiłku rodzinnego, bo pracowałam jakiś czas w świadczeniach rodzinnych i też chętnie pomagałam innym....ale cóż.....

a skąd ma ktos wiedzieć jakie te pole jest???nikt ci tutaj nie napisze że twój mąż ma tyle i tyle dochodu, niestety będziesz musiałą się jednak wybrac do gminy, bo oni wiedza jakiego rodzaju to jest pole.mieszkam na wsi więc się troche orientuję ale tutaj nic sie nie da zrobic.

Dziękuję Izabelka za odp.

Gość Yomen
Witam Jeśli wiesz ile masz ha przeliczeniowych sprawa jest prosta. Jeśli nie wiesz zerknij na decyzje podatkowa powinno tam być. Potem znajdź aktualny Komunikat w sprawie przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 1 ha przeliczeniowego pomnóż i masz dochód za rok 2009. :) http://www.stat.gov.pl/gus/5840_8728_PLK_HTML.htm Ha rzeczywiste a przeliczeniowe to nie to samo !!!! Każdy grunt składa się z określonej klasy np. RIIIa, ŁIV - im lepsza klasa tym większy wskaźnik przeliczeniowy Pozdrawiam

Gość gość
dochód jest duzy lub mniejszy, zalezy jak sie ustawisz:) ja np. prowadze gospodarke i dogadalem sie z wieloma firmami (np z nimi www.cezan-ubojnia.pl ) i zarabiam sobie na tyle, ze moge sobie pozwolic na co chce ;)

Gość gość
dochod jest duzy, ale to zalezy od działań., na gospodarstwie jest mega duzo pracy, trzeba uwazac co sie robi, zeby nie bylo kwasu, wiec na przyklad warto dogadac sie z wieloma firmami, np. www.nowista.pl ktorzy zajmuja sie odpadami niebezpiecznymi, a jak wiadomo takich duzo sie produkuje