Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co sadzicie o takich ciemnych

co sadzicie o takich ciemnych zdjeciach slubnych

Polecane posty

Oczywiscie bedziemy miec tez normalne foty ale takie bardzo mi sie podobaja, to zdjecie kolezanki, fotograf nie ma wielkiego doswiadczenia ale chciałabym go zatrudnic co myslicie?http://www.voila.pl/479/x1vqu/?1

moja kuzynka ma cała sesje biało czarną i powiem Ci , ze zdjecia wygladaja przepięknie :)

Gość skromnym zdaniem
Zdjęcie widać że ratowane z kolorowego. Jako czarno białe też technicznie jest bardzo złe. Nie widać kto na tym zdjęciu jest.

własnie pisze ze fotograf nie jest profesjonalista, mnie sie tego typu zdjecia podobaja moze jeszcze ktos sie wypowie

Gość skromnym zdaniem
Ważne aby zdjęcia ci się podobały. Jak mydlisz czy za ileś tam lat te zdjęcia nadal będą ci się podobały?

Gość marcowa panna młoda
mnie się podobają. ja bym zrobiła sobie część normalnych a część własnie takich lub w sepi.

Gość Gdyby jeszcze pracodawcy
ja tez lubie takie kontrasty

Gość do marcowej panny młodej
czy możesz mi wytłumaczyć co to jest ta sepia i o co z nią chodzi? Te zdjęcia wcale nie są kontrastowe i nawet nie są czarno białe tylko podobne do czarno białych. trudno określić co to za kolory.

Gość czym to mi moze grozic
bardzo ładna para na tym foto, fajne zdjecie

Gość do pana M
Panie Mariuszu ostatnio bardzo się Pan tutaj reklamuje pomimo bardzo mocnej krytyki Pana zdjęć. No cóż zdjęcia mnie też nie powaliły. Rozbawiło mnie zdjęcie kolumn pałacowych ważniejsze od młodej pary. Architekturę ładnie Pan pokazuje.

Gość do Li-monki -SEPIA ?????
oj Li-monko specjalnie to pytanie o sepii zostało zadane aby sprowokować i pokaz jak fotografowie manipulują osobami szukającymi fotografa. Tak samo jak manipulują swoimi portfoliami, tworzonymi przez siebie forami internetowymi, na których się promują, robieniem mało udanych zdjęć jako czarno białe, robieniem fotoksiążek gdzie zmniejszane złe zdjęcia wyglądają o wiele lepiej niż w powiększeniu itp. Li-monko dałaś link do strony gdzie jest mnóstwo zdjęć niby w sepii. Napisałem niby, bo tam nie ma ani jednego zdjęcia w sepii. Ten tytuł galerii to wielkie kłamstwo. Zakładający tą galerie być może też nie wie, co to znaczy sepia. Li-monko czy możesz powiedzieć, który z tych różnych kolorów w tej galerii to kolor sepii?

marcowa panna młoda "...część normalnych a część własnie takich lub w sepi" do marcowej panny młodej "czy możesz mi wytłumaczyć co to jest ta sepia i o co z nią chodzi?" odpowiedziałam TYLKO na pytanie!

Gość do Li-monki -SEPIA ?????
nie odpowiedziałaś co to jest sepia. Owszem jest to pewna technika w fotografii, ale, na czym ona polega? Pokazałaś też zdjęcia o różnych dziwnych kolorach. Właśnie poprzez tą niewiedze fotografowie wciskają przysłowiowy kit, na który daje się nabierać większość osób. Przykładem takiego kitu fotograficznego jest kreowanie siebie na profesjonalistę, bo się nie używa do robienia zdjęć wspomagającego światła błyskowego. Jeśli któryś z fotografów pokarze zdjęcia z kościoła robione prze użyciu lampy błyskowej to jest zaraz mieszany z błotem przez,,profesjonalistów" Czyli wracając do pytania, co to jest sepia lub, na czym ta technika polega?

pomarańczo- a ty myślisz, że kogoś, kto jest zainteresowany TYLKO efektem zdjęcia interesuje na czym polega technika robienia zdjęć w sepii??? wszyscy wiemy, że generalnie chodzi tylko o KOLOR

przyczepiłeś się jak gówno do buta! :o pokazałam na przykładowych obrazach z googli jak wyglądają zdjęcia w sepii osobie która zapytała co to jest sepia,po tym jak inna osoba cyt: "mnie się podobają. ja bym zrobiła sobie część normalnych a część własnie takich LUB W SEPII"

Gość latifa latifa
ladne zdjecia

Gość do koloratka -SEPIA ?????
Ale jaki kolor i jak on powstaje. Są kolory, czerwony, różowy, niebieski itp. Nie ma kilku kolorów czerwonych, różowych czy niebieskich. Czyli jak wygląda sepia? Jeśli zamawiasz u fotografa zdjęcia w sepii to skąd wiadomo ze akurat to ten a nie inny kolor. Jeśli się nie wie jak ten kolor wygląda to fotograf może wszystko wcisnąć. Czy nie mam racji? Zresztą właśnie tak wciskają...

Gość do koloratka -SEPIA ?????
Dodam, że nie ma dzisiaj koloru sepii. Ten kolor zginął pod koniec lat 70 wraz ze znikającym procesem mokrym w fotografii czarno białej. Panowie ,,profesjonaliści proponują kolor sepii aby pokazać jak bardzo są profesjonalni a sami nie wiedzą o co chodzi z tą sepią.

no masz Ci,teraz przyczepił sie do kogoś innego. Mój fotograj niczego mi nie wciskał,zrobił nam zdjęcia,dostaliśmy płytę ze wszystkimi fotami.Sami wybraliśmy najładniesze NASZYM zdaniem,i dodaliśmy między innymi efekt sepii w prostym programie komputerowym.

pomarańćza widocznie nie ma komu zaszpanować swoją 'wiedzą', którą każdy ciekawy może se wygooglać :O nie można nikomu wytłumaczyć jak wygląda sepia, tak jak i nie można wytłumaczyć jak wygląda 'niebieski' np.- trzeba pokazać wiadomym jest, że kolor ten wiąże się głównie z techniką, tak jak i zdjęcia w 'czerni i bieli' (czarno białe) związane są z techniką, której rozwój pozwolił w końcu na odwzorowanie (ODWZOROWANIE) 'wszystkich' kolorów, a także ty typowych dla zdjęć wykonywanych w sepii czy czarno- białych :O jak sobie osoba, która nie wie jak wygląda 'sepia' wpisze to w google, to wśród różnych różności znajdzie te, które pojawiają się największa ilość razy i jakiś ogólny 'ogląd' sepii sobie wyobrazi i stwierdzi czy jej taki efekt odpowiada czy nie, nie wgłębiając się zbytnio w zagadnienie prawdziwości odcienia i tego czy niebieski na innym zdjęciu jest tylko niebieski czy kobaltowy

Gość do Li-monka
nie mogłaś czegoś dodać czego nie ma. Skąd wiesz że dobrze wybrałaś kolor sepii? Aby coś wybierać trzeba wiedzieć jak to wygląda. Chyba mam rację? A może kolor sepii jest związany z fotografią dla umarłych?? Jeśli się coś robi to powinno się wiedzieć jak to wygląda. Czy nie mam racji?

Gość do koloratki
drog Koloratko nie ma się co denerwować. Na przykladzie zdjęć w niby sepii chciałem zobaczyć i zarazem pokazać jak się manipuluje ludźmi którzy nie maja o tym pojęcia. Kolor nazwany sepia jak najbardziej był ale już się go nie da uzyskać. Kolor powstawał poprzez łączenie się siarczków miedzi ze srebrem zawartym w żelatynie światłoczułej panieru fotograficznego przy zdjęciach czarno białych. było to inaczej garbowanie warstwy światłoczułej uodparniające ją na światło i wpływy atmosferyczne. Zdjęcia robione w tej technice mające ponad 100 lat nadal cieszą oko ludzkie niezmiennością swojej jakości. Tego koloru nie da się podrobić cyfrowo. Nie ma już procesów mokrych w fotografii czarno białej i nie ma już w zastosowaniu siarczków miedzi. Ta metoda była tez stosowana do zdjęć nagrobkowych aby utrwalić zdjęcie. Panowie profesjonaliści chcąc się pokazać jako super fachowcy wciskają ludziom kit.

gościu,w tej rozmowie,tylko udowadniasz że jesteś mocny TYLKO w teorii :o Istnieje prosty programik PICASA w którym do wyboru jest efekt sepii,dodatkowo można go i wyostrzyć i ocieplić i dostroić światłem według upodobań. My mamy zdjęcia które NAM się podobają. A zarówno dla mnie ja innych prostych ludzi,efekt sepii jest to poprostu efekt postarzenia zdjęcia To jest efekt sepii wg mnie,nasze zdjęcie przerobione wg NASZEGO uznania http://www.voila.pl/136/i9j0j/?1

Gość fjdnfkbfk
pan mariusz się mści pod pomarańczowym nickiem, bo ktoś skrytykował zdjęcia? haha, fotograf:D

Gość ama_torka
siarczki miedzi i nie miedzi... a nazwa "sepia" pochodzi od... osmiornicy, ktora byla zrodlem tego barwnika :) nie byl on uzywany do fotografii, ale byl po prostu "kolorantem", barwnikiem, jak np. indygo, ktorym barwi sie dzinsy. obecnie pod ta nazwa kryje sie po prostu kolor - taki cieply braz, jak na ostatnim linku nade mna. :) i ow "efekt sepii" mozna sobie osiagac. pan specjalista od fotografii mokrej niech nie bedzie takim purysta. pozdrawiam!

Gość do Li-monka
Mylisz się, jeśli uważasz ze jestem tylko mocny w gębie. Przez prawie 20 lat robiłem w tej technice zdjęcia. Są osoby, które lobią się jeszcze bawić powiększalnikiem i czasami używają tej techniki utrwalania zdjęć. To, że w programach graficznych i to tych najprostszych istnieje taka funkcja nadania kolorów sepii to jest czysty chwyt marketingowy dla uatrakcyjnienia programu. Przez wiele lat robiłem zdjęcia i siedziałem w ciemni fotograficznej. Teraz z powodu choroby zająłem się grafiką komputerową i min. obrabiam zdjęcia dla fotografów ślubnych lub poprawiam zdjęć po fotografach ślubnych. Tych zdjęć jest coraz więcej i coraz bardziej trafia mnie szlak na tych wszystkich pseudo uznanych profesjonalistów. Teraz chyba jednak najczęściej poprawiam i wysłuchuję tych wszystkich żali młodych par jak zostali wkręceni przez swojego fotografa. Mnie przynajmniej mogą się wyżalić, bo przed rodziną i znajomymi jest im wstyd przyznać się, że wywalili mnóstwo kasy za byle, jakie zdjęcia.

Gość warto tez to przeczytać
Zabawne jak osoby zielone chcą zmieszać z błotem kogoś kto jak widać ma spore pojęcie o technikach fotograficznych. A może nie tak do końca piszą to panny młode? http://pl.wikipedia.org/wiki/Sepia_%28technika%29