Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 26 tydzien

twardy brzuch pomozcie!!

Polecane posty

Gość 26 tydzien

dziewczyny mam problem. czesto twardnieje mi brzuch glownie to czuje gdy siedze. mieszkam w uk wspominalam o tym poloznej ale odpowiedz byla-to normalne, ze to skurcze braxtona-hicksa.nie jest to przyjemnie uczucie i obawiam sie czy to na prawde takie normalne.usg ostatnie 2 tyg temu nie wykazalo nieprawidlowosci a ja to odczywam od ok 17 tyg ciazy. Co o tym myslicie??

Gość ja nie powiedzialam ze
ja tez tak mialam, byłam z tym u gina, powiedzialz ę to normalne jak się dlugo siedzi, ciaża donoszona, bez komplikacji, syn zdrowy;)

Gość aaaaa.....
teraz juuz tak bedziesz miala do konca

Gość wikiwiktoria
jak cie to martwi zazywaj no spe. Ja mialam cos takiego z tym ze do tego mialam bole krzyzowe. Gin. stwierdzil przedwczesne skurcze do konca bylam na podtrzymaniu i no spe bralam pare razy dziennie plus inne leki.

moze tak byc ze to te skurcze. ale jesli twardnieje ci brzuch to moze ci sie tez maica stawiac. mnie sie stawia i do tego rozcigajaca macica bardzo nisko brzucha daja strasznie nieprzyjemne uczucie. mnie brzuch twardnieje na skutek zbyt duzej aktywnosi .teraz biore leki, i duzo leze i przeszlo ale mysle ze jesli do tej pory nie mialas tak, i lekarz nie stwierdzil stawiania sie to powinno byc wszystko ok. moze sprobuj pojs do innego lekarza. albo polez z 2 dni, nie dzwigaj nie uprawiaj sexu i zoczaczysz czy przechodzi. ale najlepiej pojdz do innego lekarza

Gość a678
Ja na twardy brzuch brałam magnez

o magnez tez kazala mi gin grac i luteine dopochwowo.

Gość ja też .......
ja też tak mam od 19tc. też mieszkam w uk. też mi powiedzieli ze to normalne ale nie chcieli zbadac więc w 31tc pojechałam do szpitala i zaczęłam wymyślac że miałam wypadek w pracy że mam skurcze, że boli i że cos mi leci. od razu trzech lekarzy zaczęło koło mnie skakac. zrobili wszystkie badania od stóp do głów. Po ok 4 godzinach i tysiącach badań stwierdzili że wszystko jest ok. i że nie widzą przyczyn moich dolegliwości:)że jedyne co zaobserwowali to właśnie te bezbolesne skurcze co jest w 100% naturalne. Udałam zdziwioną że nic nie wykryli( bo przecież tak naprawdę nic mi nie było) grzecznie podziękowałam i pojechałam spokojna do domu. teraz jestem w 38tc i czekam na rozwiązanie:) Więc moja mała rada. Jak mieszkasz w UK i NHS cię ignoruje jak większośc kobiet w ciąży i nie tylko, chcesz zostac przebadana--KOLORYZUJ!!! Jeśli nie zabarwisz prawdy, nikt tutaj nie kiwnie nawet palcem.

Gość 26 tydzien
dzieki dziewczyny, no wlasnie jak sziedze badz leze czuje to, ale gdy mam bardziej chodzacy dzien to nic nie czuje. mam nospe forte tylko nie wiem czy to to samo czy zwykla nospa..?a i zapomnialam dodac w 1 poscie ze czasami z tym twardnieniem pojawia sie lekki bol jak na okres- tez to polozna okreslila jako normalne, ze bol zwiazany jest z rozrastajaca sie macica i ze male rosnie. moze i racja bo brzuszek mam noewielki a maluch spory. Gmaja-ta stawiajaca sie macica--opisz to prosze dokladniej, jak sie to odczuwa?

Gość 26 tydzien
do ja tez- mam ciaze zagrozona wg nich i dostalam przydzial swojego lekarza-ginekologa ktorego az RAZ widzialam od pocz ciazy nast spotkanie za dwa tyg moze sie cos wtedy dowiem.usg mam co 4 tyg ale za kazdym razem bylo wszystko ok a ja dalej nie wiem moze tak juz mam?

Gość ja też .......
no to masz szczęście z tym usg co 4 tyg. a z brzuchem to raczej normalne. jak pisałam mi twardnieje od 19tc, przy tym czasami boli jak na okres, pracę miałam do 30tc stojącą po 12 godzin i dzwigałam ciężkie skrzynki. mam nospę forte ale ani razu nie brałam żadnych tabletek, a położna powiedziała mi że bardziej odczuwam te skurcze bo jestem szczupła, a szczupłe osoby bardziej odczuwają każdy szczegół ciąży.

wydaje mi sie ze o co czujesz to normalne. chociaz bol jak przy miesiaczce nie jest do konca ok. mnie brzuch twardnial az sie zginalam, mozna powiedziec ze az sie zginalam. ale jak usiadlam albo polezalam to troche przechodzilo. nie nawet twardnial brzuch jak go dotykalam.ponad to strasznie mnie ciagnelo ,ale jak na okres mnie bolal brzuch to poszlam do lekarza. a ty nie masz tak wiec mysle ze ok. tu masz z poradnika: W prawidłowo przebiegającej ciąży bóle brzucha nie powinny występować. Trzeba jednak wiedzieć, że przez cały ten okres kobiety mogą odczuwać skurcze macicy, które często (zwłaszcza pod koniec ciąży) oceniają to jako "stawianie się macicy" lub "okresowe twardnienie brzucha". Jeżeli tym odczuciom nie towarzyszy ból i nie przybierają one ciągłego charakteru, ani nie nasilają się, należy uznać to za zjawisko fizjologiczne. Wiąże się to bowiem z powiększaniem się i rozwojem macicy oraz z przemieszczaniem jej mięśniówki. Niektórzy położnicy twierdzą, że są to ćwiczenia przygotowujące mięsień macicy do porodu. W sytuacji odwrotnej (tj. pojawienia się bólu, nasilania się i przedłużania skurczów) trzeba niezwłocznie zasięgnąć porady lekarskiej. poczytaj sobie w necie o twardnieniu macicy albo nadmiernemu stawianiu sie. ale nie czytaj na forach( bo czesto mozna zwariowa i panikowac - sama tak mialam) tylko jakis poradnikach.

Gość 26 tydzien
dzieki dziewczyny

z tego co sie zorietowala jesli nadmiernie sie stawia macica to lekarz wykryje to podczas zwyklego badania. a jesli nic ci nie powiedziala polozna i na usg nie masz skracajacej sie szyjki to napewno wszystko ok. U mnie w szpitalu do 25 tyg zrobili tylko 2 razy usg i jeszcze jedno w 30 tyg zrobia i to wszystko. tak to prywatnie chodze. wiec z tym dobrze masz

Gość 26 tydzien
gmaja no wlasnie ta szyjka, za 2 tyg kolejne usg zobaczymy ale....18tydz usg dopochw w pl szyjka 4cm a 22 tydz usg przez brzuch tutaj w uk 3cm jak na to patrzec?

no ja nie jestem lekarzem ale o a duzym skracaniu i niebezpiecznym to chyba mowa jesli bys miala w tym mc ponozej 1 cm. mnie na szeczescie nie skrocila sie i w 21 tyg wg lekarza mialam bardz dluga tz 5 cm. czyli twoje 3 czy 4 to chyba tez dluga.wydaje mi sie ze napewno mozesz byc spokojna. ale mowie ci jak masz mozliwosc idz do innego lekarza tak zeby sie przekonac. ja jak mi powiedziala o tym stawianiu i leki mi przepisala to poszlam odrazu prywatnie do innego lekarza zeby potwierdzic.

Gość 26 tydzien
inny lek odpada ale podpytam na tym usg jak szyjka wyglada. jedyne gdzie moge sie dostac to zwykly lekarz ktory powie ze wszystko ok wiec nie bede sobie glowy zawrac i denerwowac sie. mam tylko spotkania z polozna i ta lekarka ginekolog. oby wszytko wyszlo dobrze..