Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość macie jakiś pomysł?

tyle nauki!!!

Polecane posty

Gość macie jakiś pomysł?

Muszę, chcę na jutro nauczyć się na sprawdzian z historii. Od okresu wojny 30-letniej do wielkich odkryć geograficznych. To nie jest dużo, macie jakiś pomysł, możecie mi dać kilka linków czy coś na ten temat napisać? To co pisze poniżej jest nieistotne dla mojej prośby, ale jeśli ktoś chce mnie obrażać czy coś... Niech to przeczyta. Proszę o to tutaj, dlatego, że jak mi coś powiecie, to jest większa szansa, że zapamiętam, niż jak będę szukała w google. (i tak szukam i tam czytam). Nie korzystamy z podręcznika. Wcześniej uczyłam się, ale innych rzeczy. Mam na prawdę całą masę nauki, dziś wróciłam do domu (lekcje i zajęcia) o 18 i od ok 19 się uczę. Z GÓRY DZIĘKI ZA POMOC!

To uczycie sie historii od tyłu? Wojna trzydziestoletnia była przed odkryciami. Zadawaj pytania, będę odpowiadał.

Gość a nie powinnaś już spać?
:o

Jezuu ja mature z histy zdaje a mam lukę jak cholera Czechy co z tymi czechami, fuck I Z Wegier a może z hospodarstwa Kurwa nic nie pamietam z 30 letniej przyczyn Przyczyny odkryć to pamiętasz chyba?

Gość macie jakiś pomysł?
Profil mam mat fiz inf, historia podstawowa. Nie wiem... Może tak: przyczyny i skutki wielkich odkryć geograficznych?

Gość macie jakiś pomysł?
teraz też będę pamiętać.

Tak, pomyliłem się. Chciałem zwrócić autorce uwagę na chronologię, a sam wpadłem w jej sidła. Wojna 30 letnia: Gustaw Adolf, Król Zimowy, Tilly, Wallenstein, defenstracja, Richelieu, Mansfeld, Lutzen, Biała Góra, Bethen, oblężenie Wiednia, lisowczycy, Munster i Osnabruck.

Portugalia afrykę odkrywała, magellan do przyladka dobrej nadziei, w Portugalii kiepska sytucja (głod itp) chyba była i dlatego szukali nowych terenów Hiszpanie natomiast wybrali inna drogę Właściwie to Kolumbowi przypadkiem się udało, bo zły promień ziemi przyjał, uznał że wyprawa będzie trwała krócej i w momencie gdy marynarze zaczeli się mu buntować (przekroczyli przewidziany termin dopłynięcia do rzekomych Indii) to miał szczęście bo akurat jamajka czy tak kuba mu się ukazały Ale nie wiem czemu hiszpańska królowa Izabela uznała Kolumba pomysł (bo chyba wcześniej nie mógł się z nim przebić w Portugalii ze względu na ten promień ziemi)

Gość macie jakiś pomysł?
a jakie jeszcze tematy mogą mnie obowiązywać oprócz tych dwóch? traktat westfalski podpisany w Muenster w 1648r, ale przez kogo podpisany?

Taa myślac że ziemia jest płaska na pweno chcieli naokoło dopłynąc do Indii Jacys uczeni się Kolumba czepiali, ale nie pamiętam. A promień ziemi znano już od starożytności, bo wtedy przecież pojawiła się teoria o kulistości

trzeba bylo nie siedziec cale popoludnie na kafe! tylko czyttac! notowac daty! kojarzyc fakty! osoby! wydarszenia! teraz to góno sie nauczysz!

Gość macie jakiś pomysł?
setunia przeczytaj moj pierwszy post.

Gość macie jakiś pomysł?
ja nie ściągam. o tej wojnie ładnie mi do głowy wchodzi;]

sorki ale wiedzialas o tym wczesniej? bo sie dzis o tym chbya nei dowiedzialas? a w weekend co robilas???????

Gość macie jakiś pomysł?
dobra ide stad, nie zamierzam o tracic czasu na glupie dyskusje.

Nie ucz się. Jak jesteś na mat-fizie, to historię zdaj na 2 i więcej od siebie nie wymagaj. Wiem co mówię.

Nie zapomnij o wojnie hiszpańsko-francuskiej z połowy wieku. Jakaś bitwa pod Padwą. I złupienie Rzymu przez Niemców.