Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kuszka z grudnia

Imię dla dziecka, a taki problem

Polecane posty

Gość kuszka z grudnia

Witam Was, mam problem i chcialabym sie Was poradzic. Spodziewamy sie z mężem dziecka- dziewczynkę. Długo zastanawialiśmy się nad imieniem i mąż chciał bardzo Oliwię. Oczywiście nikomu nic nie mowiliśmy jakie imiona nam sie podobają i mamy zamiar dać dziecku. W tym czsie jego bratowa zaszła w ciąże i od razu jak się o tym dowiedziała powiedziała że będzie Oliwia. Ja przekonuję męża abyśmy dali dziecku inaczej na imię, aby uniknąć sporów w rodzinie ale on stwierdził, że ona jest w 3 miesiącu i nie wie jeszcze co będzie mieć więć niech imienia nie wybiera, bo pożniej się okaże że bedzie chlopak i ani u nas ani u niej Oliwii nie bedzie. Co robić?? Nie chce się kłócić, ale przerasta mnie to. Mąż jest uparty i wątpię aby udało mi się go przekonać, a sama nie ukrywam, że to imię bardzo mi sie podoba i dobrze kojarzy. Doradźcie

Gość balula
Daj Oliwia

Gość kuszka z grudnia
A jak sobie poradzic z bratową jak jej to wytłumaczyć. Napewno będzie zła bo ją dobrze znam. Stwierdzi, że pierwsza o tym imieniu mówiła i dobrze wiedzieliśmy, że tak chce dać.

Gość ło matkoooooo
co druga trzy-dwu latka to julka, a teraz same oliwki ewentualnie zuzie :o :o nie znacie innych imion??

ja bym na Waszym miejscu wspólnie poszukała jeszcze innych możliwości... my przy obu córeczkach mieliśmy wybranych kilka opcji, by potem po porodzie wybrać tą, która będzie najbardziej pasować... piszesz, że mąż bardzo chciał Oliwię... a Ty? może zaproponuj mu coś od siebie? co do bratowej to wcale a wcale bym się nie sugerowała jej wyborem i dała dziecku na imię tak jak mi się podoba... a może sie okaże, że bratowa wcale nie będzie miała dziewczynki?

Gość kuszka z grudnia
Mi też się bardzo podoba to imię. Chciałam jeszcze Laurę ale nikomu sie nie podoba i każdy mi odradza. Ja się trochę sugeruję bo wiem co sie bedzie działo zaraz wszystkim obgada ze tak damy na imię. Tym bardziej ze oni mieszkaja z tesciową i teściowa tez już mowi ze bedzie Oliwka. Troche to smieszne bo to to dopiero poczatki ale juz tak mowia. =Nie moge sobie z tym poradzic i jaką decyzję podjąć. Za niedlugo juz rodze i musimy cos postanowic, ale to takie trudne.

a za ile ty rodzisz??? Może macie możliwość poczekać aż bratowa będzie wiedziała czy będzie miała chłopaka czy dziewczynkę. Trochę głupio wyszło. JA jednak bym zmieniła imię. Z tych nowszych również ładnie jest Lena Malwina

Witaj!! Ja uważam że kto pierwszy ten lepszy :) a po za tym u mnie w rodzinie też są dwie Malwiny z jednego roku i nikt nie jest zły .Czy dziecko od sąsiadki by się tak nazywało czy w rodzinie będą dwie Oliwki to wszystko jedno .Głowa do góry i lepiej zgodzić się z mężem niż z resztą rodziny buziaki:)

Gość ja pbym jednak poszukala inneg
o... myslisz, ze jak dacie oliwia, to bedzie ok? Wszyscy po tobie a nie po mezu pojada, ze tak mala ma na imie. Jest tyle innych imion. Laura jest ladne, a juz wszystkim u was sie nie podoba, to zabaczysz jak dasz na imie dziecku jak sie urodzi... U mnie mojego syna imie tez sie nikomu nie podobalo, maz zaakceptowal i to sie liczylo, nie jest ono wymyslne, ale teraz juz nikt nic o imieniu nie wspomina i jest luz. Dzieciom tez nie bedzie przyjemnie jak beda sie spotykac. A meza jak co zapytaj sie czy jeszcze jak beda dwie dziewczynki, to czy tak samo masz ubierac ja jak bratowa swoja?

hehe ja bym pogadala z bratowa, bo to nie tylko widzi mi sie tutaj ma znaczenie, zastanowcie sie ile moga miec dziewczynki z tego powodu problemow :/ obie beda mialy na imie Oliwia i takie same nazwiska, nie wiem czy mieszkacie blisko czy nie ale jak blisko to moga byc problemy, na dodatek ten sam rocznik :/ w przedszkolu u synka sa dwaj chlopcy niespokrewnieni ale maja te same imiona i nazwiska na szczescie jest miedzy nimi rok roznicy :)

co się przejmujesz, nazwij Oliwia niezaleznie od tego, co wybierze bratowa, w końcu jedna oliwka mniej czy wiecej...i tak co druga ma tak na imie na zmianę z nikola, Zuzia czy Julka ;)

Co Wy tak się tej popularności Oliwii uczepiłyście? U mnie to imię często występowało, ale kilka lat temu, teraz modne są inne imiona, tylko Julia nieśmiertelna:-P Ja z imieniem dla chłopca miałabym problem, bo większość źle mi się kojarzy, albo są brzydkie, ale dla dziewczynki jest tyle pięknych imion np. Lena, Maja, Jagoda, że na pewno coś bym wybrała. Absolutnie nie ma nic złego w tym, że dwie blisko spokrewnione ze sobą dziewczynki noszą to samo imię, ale skoro bratowa ma się obrazić, teściowie mają krytykować, to po co? Co innego gdybyście od początku mówili: będzie Oliwia:-D Ewentualnie porozmawiajcie z bratową, zejdźcie na temat imion i powiedźcie, że Oliwię od początku braliście pod uwagę, ale ze względu na jej ciążę głupio wam nadać to imię, bo nie chcecie, by poczuła się urażona. Poza tym myślę, że teściowie również woleliby wnuczki o dwóch różnych imionach:-P

U nas miała byc Lenka, mam termin na 6.XII, ale oczywiscie kiedys zgadałam sie z sasiadka na temat imion dla dziewczynek, i "zyczliwa" krowa dwa dni temu urodzila lenke:/ Myslałam ze mnie krew zaleje...

To Twoje dziecko...ale teraz tyle Oliwek, sama znam 3, może wymyslcie coś innego? Ale jesli chcecie koniecznie to jak najbardziej, przecież będziecie pierwsi.

Gość plijaneczjka
Daj Oliwka jak Ci się podoba!!! U mnie w rodzinie kuzynka urodziła 2 miesiące przede mną i zapowiadała że jak będzie dziewczynka to będzie Emilka, ja od dawien dawna chciałam mieć Emilkę i nic nie mówiłam, ale ona urodziła chłopaka a ja dziewczynkę i dałam jej na imię Emilka, potem ona po 2 latach urodziła też dziewczynkę i dała jej Emilka i nie mamy żadnych żali do siebie.

Gość mamarozbojnika
a moze daj na imie Livia? mnie sie bardzo podoba sama ja mam poniewaz duzo wlaśni Olivek wkoło a livka oryginalnie brzmi

Gość a ja mam tak
ja mam córeczke Lilannę a podoba mi sie jeszcze Nadia... Oliwia troche oklepane ale jak tam chcecie

Daj tak jak sobie zaplanowaliście. Ona jest dopiero w 3 miesiącu i nawet nie wie co urodzi. A jak będzie się burzyć to powiedzcie, że wy już dawno to imię wybraliście i tyle.

jeśli koniecznie chcesz mieć Oliwię, to porozmawiaj z bratową, bo w innym wypadku pomysli, że daliście to imie by jej zrobić na złość moim zdaniem, mogliscie powiedzieć od razu (tzn. kiedy ona powiedziała o Oliwii), że wy wybraliście to imie dla dziecka i niech poszuka innego

Gość aniamanianaa
Jakby sytuacja byla odwrotna to wszystkie panie by sie burzyly. Jakby tu bratowa napisala, ze odkad dowiedziala sie o ciazy chciala dac dziecku oliwia a szwagierka to podlapala i tez tak dala na imie, to wszystkie zezarlybyscie ta druga, ze chamska, ze robi na zlosc itp. Rozumiem, ze imie ci sie podoba, ze tak chcecie nazwac corke ale jakby nie bylo to bratowa pierwsza oglosila publicznie, ze takie imie by chciala wiec jesli je wybierzecie moze pozostac niesmak. To jak z zakupami. Co kogo obchodzi, ze od miesiacy marzylas o czerwonej sukience skoro jedyna sztuke wziela i kupila inna kobieta? Jakie masz do niej prawa? Jesli nie chcesz nieporozumien to wybierz inne imie. A co do plci to iezaleznie co sie urodzi u bratowej to zawsze bedzie 'jej' imie, wybrane dla jej corki, ktora moze sie urodzic nawet za 10 lat. No i kwestia tego, ze az do porodu zadna nie ma pewnosci, ze nie bedzie dwoch chlopcow, dwoch dziewczynek czy parki. A moze specjalnie chcesz zrobic na zlosc tej dziewczynie? Czy Oliwia nie zaczela Ci sie wydawac jednym, jedynym i najodpowiedniejszym imieniem jak tylko padla z ust bratowej?

Ja też myślę, że najłatwiej byłoby wybrać inne imię. A jeśli tak bardzo zależy Wam na Oliwii, porozmawiaj szczerze z bratową. Nie widzę innego sposobu.

Gość kuszka z grudnia
do aniamanianaa - to imię nie wydaję mi się jednym jedynym, bo jak tak można powiedzieć o imieniu?? Napisałam już wczesniej ze myslelismy o tym imieniu jak dowiedzielismy sie ze bedzie dziewczynka, więc sugerowanie ze bratowa je wymyslila i nam sie spodobalo jest troche nie na miejscu jak również ze robie cos specjalnie. Dzieci nie beda z tego samego roku bo ja rodze jeszcze w tym roku a bratowa za rok, ale nie damy dwóch takich sam imion w tak bliskeij rodzinie. U nas nie ma żadnych Oliwek, a te imiona które wymieniacie są już w rodzinie.

Gość bzzzyka
ja bym poszukała innego, po co powodowac kwasy - jak bratowa jest nadwrazliwa, to będzie sie boczyc jak idiotka latami. I nie będzie opcji, ze wy już sie wczesniej zdecydowaliscie, tylko nic nie mówiliście. Nie żebym uważała, że trzeba ustępować, ale to bedzie dla waszego własnego spokoju - inaczej po każdej rozmowie z kimś z rodziny bedziecie nabuzowani i szlag was bedzie trafial, bo ona powiedziala to a tamto tu i tam.

Gość bzzzyka
poszukajcie sobie kilka, tez męskich, bo do końca nigdy nie wiadomo, tak po 2-3 dla każdej płci i ostatecznie wybrać mozecie po porodzie, bo moze nagle sie okaże, ze ta oliwia wam do dziecka nijak nie pasuje

Gość to może zamiast Oliwia
dajcie córce na imię Liwia. Podobnie brzmi a nie jest takie popularne ;)

Gość laska bez wyobraźni
ale macie wydumane problemy, ja pierniczę

Gość kuszka z grudnia
Jak narazie nie mam wiekszego problemu, ale nie masz takiej sytuacji więc nie wiesz co to znaczy.

Gość Karola karolinka
Ja mam córeczkę Karolinkę ibardzo mi się podoba. Imię wybrał mój starszy syn :)

Gość Karola karolinka
Ja Cię bardzo dobrze rozumiem, więc z doświadczenia proponuję wybrać inne imię

Każda matka wybiera imię dla dziecka prędzej niż tuż przed narodzinami. Daj na imię jak chcesz, nie wiadomo jeszcze co jej się urodzi. Wasze dziecko przychodzi wcześniej na świat więc możecie dać dziecku na imię jak się Wam podoba...