Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sino

Proszę o radę mamy - czy dam radę?

Polecane posty

Gość sino

Witam wszystkie mamy, mam do Was pytanie i mam nadzieję, że coś mi doradzicie. Otóż jestem w ciąży, to dopiero początek (7 tydz.), pierwsze dziecko, chciałabym się zapisać na kurs kwalifikacyjny na którym bardzo mi zależy, ale trwa on od stycznia do grudnia 2011 (z przerwą w lipcu i sierpniu). Zjazdy co dwa tygodnie. I tu właśnie pojawia się mój dylemat. Teoretycznie powinnam urodzić na początku lipca i nie wiem czy jeśli zapiszę się na ten kurs to poradzę sobie z niemowlakiem i zjazdami co dwa tygodnie ( a wcześniej zjazdami w 8-9 miesiącu ciąży). Czy Wy, gdy przypominacie sobie ten czas (końcówka ciąży i noworodek), podjęłybyście się takiego kursu czy raczej jest wtedy wystarczającą ciężko i zrezygnowałybyście?

Gość dddddddddddddddddddddddddddd
nie, nie podjąlabym się, chyba ze nie bedzisz karmic piersią i oddasz dziecko niani .

Gość onaaa*29
jest cholernie ciężko, ale wszystko zależy, czy masz duże oparcie w mężu i najbliższej rodzinie, czy będą ci mogli sporo pomagać. Do noworodka wstaje się kilka razy w nocy, a sama też nie będziesz sie za dobrze czuć. Ale wszystko zależy od zgrania w rodzinie :-)

ja z kolei studiuje i mam zjazdy co 2 tygodnie :) Teraz jestem w ósmym miesiącu ciąży i nie widze zadnego problemu :)

Gość onaaa*29
Osobiście bym się nie zdecydowała.

Gość sino
Dziękuję za odpowiedzi, bo oczywiście wiem, że wiele się zmienia i jest ciężko po porodzie, ale oczywiście zapewne jak się samemu tego nie przeżyje to jednak ciężko to sobie wyobrazić. Dlatego Wasze opinie są dla mnie ważne. Jeśli chodzi o oparcie w mężu to jest duże, rodzice i teściowie pracują, więc pewnie na nich nie będę mogła za bardzo liczyć. No cóż,na decyzję mam jeszcze ponad tydzień...

Gość sino
A jeśli chodzi o studia.... tam jak będzie za ciężko to zawsze można wziąć dziekankę, a szkopuł tkwi w tym, że ja nie będę mogła tego kursu przerwać jak już się zdecyduję (no chyba, że pokryję wtedy wszystkie koszty - niemałe - bo jest to kurs finansowany przez UE).

ja dziekanki nie wezmę, bo z premedytacją wiedząc, że już jestem w ciazy poszłam na pierwszy rok studiów, a wtedy dziekanki się nie bierze. Inna rzecz, że ja ciążę przechodzę wspaniale, a po prostu w okresie zajęć tatuś dziecka się zajmie, a ja będę mleko odciągać.. grun t to dobra organizacja!

Gość sino
Gratuluję optymizmu :) i mam nadzieję, że wszystko się ułoży po Twojej myśli.