Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaaaa91

Niemiecki - jedno zdanie do sprawdzenia.

Polecane posty

Gość onaaaa91

Czy to zdanie jest poprawne? Nachdem er das Bro verlassen hat, fliegt das Gebude in die Luft. Z góry dzięki za odpowiedź.

Gość onaaaa91
tam miało być *Buro z u umlautem i *Gebaude z a umlautem, nie wiem czemu mi ucięło.

Gość onaaaa91
Znam tłumaczenie tego zdania, chodzi mi czy ono jest poprawne.

Gość onaaaa91
tam "leci", ale przecież tego nie tłumaczy się dosłownie, wiadomo że chodzi o wylot, wybuch.

Gość onaaaa91
Czyli moje jest źle? Ale przecież jak występuje spójnik "nachdem", to powinien być szyk przestawny, czyli czasownik posiłkowy "haben" powinien być chyba na ostatnim miejscu (przed przecinkiem), co?

twoje tez jest dobrze:) jezeli chodzi o haben to nie zawsze jest na koncu zdania, jezeli dodajesz juz jedno slowo wiecej szyk zdania zmienia sie calkowicie..

Gość onaaaa91
Aha, ok, dzięki bardzo :)

żadne nie jest dobrze ludzieee :o Autorko po pierwsze zdecyduj w jakim czasie chcesz napisać to zdanie Perfect? Prateritum? Plusquamperfect???? Proponuję tak: Nachdem er das Buero verlassen hatte, flog das Gebaeude in die Luft.

Gość o kuuuurwaaaaaaa
Jedyna dobra wersja jest autorstwa Mysi69. A ty, zbuntowana, najlepiej wypierdalaj, bo gówno umiesz ale koniecznie musisz nabić sobie posta :O

pewnie dokladnie "z tego smaego miejsca" co mysia, ty czy ktokolwiek inny kto by to poprawnie napisal takie zdanie jest akurat banalne, mam na mysli czasy jesli sie pisze cokolwiek to powinno sie pisac tym samym czasem a nie raz przeszly raz terazniejszy...