Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pawliczka

FOTOGRAF - Reportaż ślubny

Polecane posty

Gość pawliczka

Zapraszam na swoją stronę www.pawliczka.net Jeśli podobają się Wam moje zdjęcia - zapraszam do kontaktu w celu przedstawienia konkretnej oferty. Mój adres mailowy to: pawliczka69@gmail.com Sezon 2011 - mam jeszcze wolne terminy :) ZAPRASZAM!

Gość kolega po fachu
Rety ręce opadają jak się widzi takie zdjęcia. Może najpierw warto poczytać kilka książek o fotografii zapisać się na jakiś kurs i dopiero proponować usługi. Pakiet złoty za 2800 to szok, bo te zdjęcia nawet za darmo nie mogą być pamiątką dla młodej pary. Strona też jest jakaś dziwna z zaledwie kilkoma zdjęciami. Najmniejszej wiarygodności. Jeśli tak wyglądają te zdjęcia w formie cyfrowej to jak będą wyglądały na papierze? Mam nadzieję, że działalność jest zgodna z urzędem podatkowym. Jestem videowcem i całe szczęście, że w mojej branży tak źle się nie dzieje jak u fotografów. Kupienie aparatu to jeszcze nie wszystko trzeba mieć jeszcze wiadomości zarówno z fotografii jak i marketingu. Dostaję zdjęcia od młodych par na okładkę i do wgrania na płytę. Jak widzę te zdjęcia to najczęściej ręce mi opadają.

Gość szageszfer
kolego po fachu, coś mi się wydaje, że oprócz videło parasz się również foto i to z jednakowo mizernym skutkiem. zdjęć jest tu przecież więcej niż kilka i nie są wcale takie złe, choć bez cudów, pewnie początki, ale jeśli tak to jest jakaś nadzieja ;)

Gość Richelle
Ne jestem znawcą fotografii, jedynie wiem co się mi podoba a co nie. Te zdjęcia są tragiczne. Mój brat kupił sobie małpę canona G12 i właśnie porobił na ślubie siostry bardzo podobne zdjęcia.

Gość szageszwer
chłopie zamiast tracić czas na forum weź się za robienie zdjęć, bo bardzo tego potrzebujesz

Gość PIĄTKA dla szageszwera
szageszwer PRZYBIJ PIĄTKĘ Ktoś tu na forum parę dni temu pisał, że ma powstać portal czy forum gdzie młode pary będą mogły wylewać swoje żale dotyczące fotografów i pokazywać takie profesjonalne zdjęcia jak robi pan Borowski. Sam kilka takich profesjonalnych fotek umieszczę. Nie wiem czy wiecie, że gdy odbiera się zdjęcia od fotografa wszystko jest ok i zdjęcia bardzo się podobają. Mija parę miesięcy dodatkowo zobaczy, się u znajomka jego ładniejsze zdjęcia zrobione za posłowe ceny naszych zdjęć i szlak człowieka trafia.

Gość a ja uwazam
ze fotki pawliczka.net sa całkiem przyzwoite no i plus ze jest taka brzydka nie bedzie konkurować z panną młodą :D

Gość do wszystkich krytykujących
pokażcie w takim razie jakie zdjęcia są wg Was ładne, dobre technicznie, ciekawe. Bo tak się czasami zastanawiam czy istnieje jakiś standard estetyki. Fakt, czasem zdarzają się tutaj koszmarki, ale akurat w przypadku pawliczki wydaje mi się że zdjęcia są ok.

Gość w temacie
Są ok ale tylko wyświetlane na dobrym monitorze komputera. Papier byłby koszmarem. Ale jeśli komuś wystarczy wersja elektroniczna to czemu nie.

Gość do wszystkich krytykujących
A skąd wiesz że wywołane byłyby złe? Pytam bo nie jestem profesjonalistką - jak to rozpoznać?

Gość Kłania sie grafik
Widać po ciągniętej ostrości zdjęć pod monitor. Kontrast też jest sztucznie podwyższony. Na papier nadają się jedynie zdjęcia ,,miękkie" bez sztucznej plastyki. Ponad połowa stron fotografów ma odpowiednio spreparowane zdjęcia pod oglądanie ich wyłącznie na monitorze komputera. Nie należy wierzyć tym fotografom którzy podczas rozmowy ofertowej pokazują zdjęcia na monitorze laptopa i proponują zdjęcia w formie cyfrowej. Tak samo jest z osobami proponującymi fotoksiążki gdzie pomniejszanie zdjęć powoduje ich wyostrzenie i wysycenie kolorami. Duża ilości zdjęci czarno białych umieszczona w portfolio też powinna wyczulić oglądającego na matactwo. Takie zdjęcia pokazuje się, gdy fotograf ma problemy z uzyskaniem na zdjęciu naturalnych kolorów.

Gość ślub w górach ze śniegu
ja się znam na foto i powiem tak : widać, że babka ma dobry sprzęt, ale foty w stylu kogoś kto dostał pierwszą lustrzankę i bawi się możliwościami, ostrością... poza tym kolory nudne i mdłe a kadry ? kadry całkowicie przypadkowe i denne banalne jak niedziela po sobocie no ale wam sie pdooba bo wszystko dobrej jakości i technicznie nienajgorsze, ale od strony "artystycznej" to 1/10 albo mniej kiszka

Gość ślub w górach ze śniegu
ahahah a ja uwazam ze fotki pawliczka.net sa całkiem przyzwoite no i plus ze jest taka brzydka nie bedzie konkurować z panną młodą dobre :D :D ja w ogóle na początku myślałam że to facet :P ale fakt. jak zobaczyłam fotki na mariuszborowski to jeszcze gorzej :o masakra. koleś chyba nie słyszał o fotoszopie :( nie chciałabym mieć fotek od niego za dopłatą nawet , nie wiem , ktoś mu płaci/? chyba 20 groszy za fotke ;/

Gość rabka22
Hej! A co myślicie o tych zdjęciach? www.piotrbrichacek.pl/galeria_slubna.html www.szmiga-kolasa.pl www.fotocud.pl Jestesmy z narzeczonym juz prawie zdecydowani na fotografa, zostalo 3 na 'placu boju'. Ten pierwszy robi najtaniej i w sumie to te zdjecia mi sie podobaja. Ale jak czytam ten temat to sie zastanawiam czy dobrze wybierzemy ;) Poradźcie coś, albo zaproponujcie jakiegos dobrego i w miare taniego fotografa z Wawy lub okolic.

Cennik widzę tylko u jednego, no i jak na Warszawę 1600 za fotografa to jest raczej niedrogo. My płaciliśmy w tym roku 2500 i też wydawało mi się że to niewiele ;) Jak chcesz to zostaw maila do siebie, to podam Ci adres stronki naszego fotografa. Tutaj nie będę reklamować. Co do zdjęć, to fotki z tego pierwszego linka fajne, z drugiego też całkiem ok. Natomiast z tego trzeciego linka jak dla mnie najgorsze.

Gość szageszfer
wszystkie te 3 oferty strasznie słabe i bardzo do siebie podobne, amatorski sprzęt, obróbka dno, widać że to początki kariery i to słabo się zapowiadającej. Albo nie widzieliście dobrych zdjęć, albo nie zauważacie różnicy, albo chcecie tanio - w każdym z tych trzech przypadków nie ma najmniejszego znaczenia którego wybierzecie, może wybierzcie tego, który był najbardziej sympatyczny podczas rozmowy. Aha pamiętajcie, że pokazują pewnie swoje najlepsze prace, czyli są jakieś tam szanse. że wasze będą lepsze i bardzo duże. że tak samo kiepskie lub gorsze ;) Każdy jakoś tam zaczyna, nikt nie jest nieomylny, ale tym tutaj nie wróże kariery, taka pawliczka-perliczka to już na starcie klasa wyżej mimo wszystko ;)

Gość Varmauth
Ojej, ale tu dużo "znafców", szkoda tylko że żaden z was nie pokaże swoich zdjęć, może wtedy się razem pośmiejemy. Tak się składa, że również fotografuję na ślubach. Na razie wielkiego doświadczenia nie mam, ale też nie uważam, żebym walił jakieś "knoty". Klienci są póki co zadowoleni i nie narzekam na brak zleceń. No ale podejrzewam, że wg. niektórych z was to moje zdjęcia byłby strasznie słabe. Zerknąłem do tych linków i faktycznie zdjęcia może nie powalają, no ale bez przesady, nie są złe. Z tych trzech linków to jedynka najlepsza. Poza tym jeśli ktoś płaci 1.500 pln, czy coś koło tego za reportaż i zdjęcia w plenerze to chyba nie oczekuje cudów co? Jak ktoś chce lepiej i bardziej pro to są fotografowie za 3000 wzwyż. Niech każdy dobiera sobie fotografa wg własnego gustu, uznania, no i możliwości finansowych. Pozdr.

Gość szageszfer
Skoro tak żałujesz to może pokaż swoje, gwarantuje ci, że ocenię bez złośliwości.

Gość pejaonomato
Też uważam, że te zdjęcia nie są złe, a zdjęcia pawliczki bardzo mi się podobają. W tej cenie to raczej lepszych fotografów nie znajdziesz. W zeszłym roku z mężem płaciliśmy za foto+kamerę razem 4000, jedna firma to nam robiła. A tak przy okazji. Ja może się nie znam, ale czy naprawdę takie zdjęcia da się zrobić amatorskim aparatem? Chodzi mi o tą galerię - http://www.piotrbrichacek.pl/galeria-dzieci.html

Gość Varmauth
Umówmy się tak- Ty pokazujesz swoje zdjęcia (mogą być jakiekolwiek), potem ja pokazuję swoje. Zgoda?

Gość Krisss
Cały ten temat to wielka reklama pani fotograf której nawet nie stać na dobre pokazanie się w internecie. W sprawie zdjęć zgadzam się że są mało wiarygodne i robione pod publiczność internetową. Zdjęcia w galerii z dzieckiem nie są naturalne. Wystarczy zobaczyć oczy dziecka jak bardzo mocno są wyostrzone. Nie dziwię się że fotografowie wyszukują rożnych sztuczek aby zachęcić do siebie potencjalnych klientów. Jest ich kilkanaście razy więcej niż samych młodych par a będzie jeszcze ich więcej.

A dla mnie ten temat to jałowa dyskusja. Są tacy, co wynajmą fotografa za 1000 zł i ze zdjęć będą zadowoleni, są też tacy co zapłacą 6000 tys i też będą zadowoleni. Zdjęcia które tu widzę nie są ani słabe, ani świetne. Można powiedzieć, że jakość jest adekwatna do ceny. Kolega z linka wyżej bierze 1500 i moim zdaniem jest to bardzo dobra (uczciwa) cena za taki poziom który prezentuje. Widziało się zdjęcia gorsze, tak więc tragedii nie ma. Jednak osobiście uważam, że na fotografie nie ma co oszczędzać, ślub ma się tylko raz w życiu. Jeszcze co do powyższej wypowiedzi - jeśli ktoś woli takie "naturalne" zdjęcia dzieci jak np. te: www.naszedzieci.net, to proszę bardzo. Ja jednak wolę nieco "zszopowane", za to dobre technicznie.

Gość danutaS
-WWW.PAWLICZKA.NET - nie ma się czego wstydzić, wypowiadam się z racji wykształcenia plastycznego i posiadania w rodzinie fotografa ślubnego... - tego typu fora i dyskusje są ZUPEŁNIE NIEOBIEKTYWNE - najczęściej tworzone i komentowane przez fotografa, jego znajomych, rodzinę na polecenie - i tak powstają wypowiedzi Pozytywne i na to odpowiada konkurencja z postami Negatywnymi - obie te strony "się obrzucają" i tak forum sobie trwa... NIEOBIEKTYWNIE - chciałabym usłyszeć coś na temat strony znajomego fotografa WWW.FOTOFAKTURA.COM - ponieważ mam możliwość (o ile można w ogóle obiektywnie przy znajomości i pokrewieństwie :-)... - jak wspominałam) ocenić z racji wykształcenia i dostępu do wersji papierowych zamieszczonych na stronie zdjęć, a także wiedzy o pracy, metodach obrabiania zdjęć przez wspomnianego fotografa - bardzo interesują mnie opinie tych którzy wypowiadali się powyżej?

A Tobie się te zdjęcia podbają? Jeśli tak, to po co pytać innych o zdanie? ;) Rzuciłem okiem na zdjęcia, no i mam dokładnie te same odczucia co poprzednio. Nie są to zdjęcia rewelacyjne, ale też nie beznadziejne. Jedne lepsze, inne gorsze. W każdym razie, jeśli ceny u tego fotografa oscylują w granicach 1500 zl to są to ceny uczciwe.

Gość W odpowiedzi na pytanie
Nie wiem jak napisać, ale strona WWW.FOTOFAKTURA.COM nie jest obiektywną stroną. Poproś tego fotografa o obejrzenie w wersji wyłącznie papierowej z trzech, czterech rożnych ślubów. Każdy fotograf zajmujący się usługami foto ślubnymi ma zdjęcia w formie papierowej w albumach. Na stronie fotografa są wybrane zdjęcia ze sporej ilości ślubów. Zdjęcia na stronie są zapewne najlepszymi zdjęciami fotografa. Co do ich urody i jakości to kieruj się własnym gustem i twojego narzeczonego oraz rodziców. Nie zapominaj o rodzicach.

Gość szageszfer
rodzice są mało ważni, bo zdjęcia są dla pary młodej a nie rodziców, którzy często gust mają sprzed epoki, albo dwóch. Varmauth - kafeteria to najgorsze miejsce na tego typu pokazy, a poza tym jeśli podobają ci się zdjęcia pokazane wyżej to prawdopodobnie robisz na podobnym poziomie, czyli na pojedynkowanie ze mną musisz jeszcze poczekać. fotofaktura - no niestety jest wiejsko i przede wszystkim koszmarna obróbka, ale nie można wykluczyć, że komuś tam się podoba i za tysiąc pincet ludziska zadowolone. http://www.fotofaktura.com/slub/slub-058.htm - bez komentarza

Gość do szageszfer.
szageszfer jednak rodzice są bardzo ważni no chyba że ty nie masz rodziców lub zostałeś tak wychowany że rodzice są Ci obojętni. Co chcesz od tego zdjęcia http://www.fotofaktura.com/slub/slub-058.htm Ono jest bardzo trendy. Akcja podchwycona no i modnie bez dodatkowego oświetlenia. Pełna natura.

Gość szageszfer
Rodzice są bardzo ważni, ale o zdjęciach ślubnych decyduje młoda para, bo zdjęcia są dla nich, a nie dla rodziców i to miałem na myśli. Co do tego zdjęcia, to że bez lampy to nie znaczy, że twarze mają być czorne, zresztą lampy są jak najbardziej potrzebne, ale dla tych bardziej świadomych, co potrafią coś więcej niż podnieś palnik.

Gość ba-o-bab
Zdjęcie wyżej fatalne. Rozumiem, że fotografowanie w świetle zastanym na ślubach jest teraz w modzie, no ale bez przesady. W tej sytuacji użycie lampy było wręcz konieczne. Szkoda tylko że fotograf o tym nie pomyślał.