Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pawliczka

FOTOGRAF - Reportaż ślubny

Polecane posty

Gość PAN MARIUSZA
Popatrzcie uważnie jak skrajnie różne opinie na temat www.mariuszborowski.com jeden pisze że profesjonalne, druginie chciałby mieć jego zdjęć nawet za dopłatą... skąd takie różne opinie; na dziś są dwie szkoły fotografii pierwsza nawiązująca do zdjęć sprzed wieku, czysta forma, klasyczne kadry, konwencja, brak przerysowań, naturalność ujęć i tak dalej wiadomo; rzetelna dawna szkoła z dbałością o szczegół, doskonałe naświetlenie, wszystko połapane w zakresie kontrastu i druga reporterskie podejście w którym zwłaszcza ostatnio fotografia ślubna hołduje, ale dosyć często posuwa się trochę daleko....., bo: wypalone światła, mocne przerysowania perspektywiczne, zmiekształcenia (czasem wręcz niemiłe), lubowanie się w używaniu szerokiego kąta czy trzeba czy nie..., rozmycia, że w zasadzie nie wiadomo co jest głównym motywem (by zachwycić jak rzekłby szgeszwer tych mniej „oświeconych tylko którzy to są ci mało oświeceni ? - odbiorcy czy fotograficy sięgający po takie tanie chwyty, przy których nie zawsze wiadomo czy to fotograf-artysta tak chciał, czy mu nie wyszło i . powstało zdjęcie artystyczne :-) (ok, racja drogie chwyty, bo dobry szeroki kąt czy stały obiektyw 1.2 to sprzęt drogi), no i oczywiście zdjęcia na 6400 ISO i na drugi dzień do zakładu jakie zdjęcia matryca widziała tak je para młoda otrzymała... - to nie reguła ale często tak bywa.... (fakt dziś ten rodzaj fotografów głównie spija śmietankę zapewne więc sądzi że robi świetną fotografię...) - i w zależności co się kumu podoba tak ocenia podług gustu swego... to wszystko co do nowości sprzetowych z górnej półki nigdy nie twierdziłem że to aprat robi zdjęcia; najpierw jest fotograf ale jest pewne ale... - świetny fotograf z ostro rysującym obiektywem bez przerysowań zawsze przegra w ocenie U OGÓŁU z fotografem nawet bez większego polotu posługującym się szeroką optyką i jasnym szkłem by zdjęcie zrobione „zwykłym obiektywem było dobre rzeczywiście „dobre być musi.... stąd rzeczywiście teraz spory zakwit fotoartystów których stać na drogi sprzet, który niejako sam wyzwala zachwyt dla wykonanych nim zdjęć, bo są tak inne rybie oko was nie zachwyci? - nie udawajcie, że nie.... ; statystyka Panowie, statystyka gdyby wszyscy biegali z „fishem - to zachwyt wzbudziłby pewnie ten który by go zdjął... - na razie póki co jest odwrotnie, a decyduje cena takowego czy innego sprzętu... .i kto nie jest ślepy i lubi inną fotografię to też dosyć krytycznie może ocenić zdjecia Borowskiego, podobnie zresztą jak „ślub w górach ze śniegu, że zacytuję go: „jak zobaczyłam fotki na mariuszborowski to jeszcze gorzej masakra. koleś chyba nie słyszał o fotoszopie... można zapytać czy tak wygląda świat; że przemysł nie produkuje już białej farby na ściany, ani białych materiałów na suknie dla pań młodych, że wszystko jest w kolorze żółto-pomarańczowo-brunatno-czerwonym, a wszyscy ludzie doznali poparzenia 3 stopnia... jak na zdjęciach Borowskiego (no chyba że pozbawi się je koloru...- stąd taka moda w fotografii na czarnobiałe bo łatwiej i jak się nie umie.... czy nie widzi....) - rzeczywiście, gdzie tu jakaś obróbka no chyba że ktoś ma na myśli to rzucenie jednolitej tonacji na całe zdjęcie w zieleń czy inny odcień tylko pytanie: dla atrakcyjności czy raczej „przemalowania jakiegoś odsetka zdjęć - by nie wszystko było pomarańczowo-bure i żeby nie wyszło, że fotograf nie wie jak poradzić sobie z balansem czy też w ogóle nie rusza tematu barwy, bo to za trudne i dodatkowa praca... a tak na poważnie zapytam: czy podoba się Wam na zdjęciach kiedy fotograf „dosypujeziarna do nieobrobionych twarzy, dodaje paniom młodym czerwonych wykwitów na buzi i potęguje wszelkie „dziobatości sądzicie że one są zadowolone? skoro 80% fotografujących nie zna się na fotografii, to dlaczego miliby się na niej znać Ci którzy są jej odbiorcami tylko taki styl rozpanoszył się tylko chyba w fotografi ślubnej no cóż skoro fotograficy taki styl wprowadzili by się nie przepracowywać a wmówić młodym ludziom żeby się zachwycali jajowatymi głowami na brzegach kadrów i rozmazanymi zdjęciami, rozmazanymi - własnie - idąc dalej w ocenie zdjęć jeśli otworzyć http://www.mariuszborowski.com/magda_marcin/ - i prześledzić parę pierwszych kadrów to zapewne dojdziecie do wniosku że fotograf w ogóle nie złapał ostrości i w całym kadrze, co jeszcze o tej samej galerii; z ptasiej perspektywy ludzie mają bardzo fajne i śmieszne małe nóżki i jajowate głowy, urocze... - jeszcze jedna uwaga co do oceny do szageszwer i baobab łącznie dotycząca http://www.fotofaktura.com/slub/slub-058.htm - fotograf powinien mieć wyobraźnię domagacie się w ocenie obydwaj; pomogę Wam więc ją nieco uruchomić skąd pada światło na młodych? - odpowiedź: widać że z przodu ołtarza fotograf zapewne więc fotografując ich wykonał setkę zdjęć z przodu (czyli z jasnymi dobrze oświetlonymi twarzami no chyba że obaj sądzicie że zrobił im ze ślubu tylko sto zdjęć od pleców?- wy tak robicie? - zapewne nie więc sobie nie trudno wyobrazić, że inni podobnie...) - to jak młodzi „schodzili z ołtarza i fotograf wyłapał sytuację i pstryknął być może jedno pod światło rysując tylko kontur a nastawił się w tym jednym ujęcu na pokazanie wnętrza nawy to chyba dobrze nie widzę na tej stronie by 50% zdjęć było tak zrobionych....? więc w czym problem - a jeśli popatrzeć na zdjęcie http://www.fotofaktura.com/plener/plener-004.htm i wiele innych z tej strony to widać że fotograf doskonale wie do czego służy lampa, jest tam wiele zdjęć nocnych a mimo to bez paskudnych wypaleń i z doskonałym połapaniem kontrastu a to już nie jest byle co; u wielu fotografów tak wykonane zdjęcie w tych warunkach przedstawiałoby spaloną trawę na pierwszym planie, wyjaraną suknię do ostatniego piksela, czarny tył i jednolicie zlaną taflę nieba a tu jest wszystko co potrzeba by się podobało - zakończmy nasze rozmyślania wystarczy tylko uwierzyc i przyjąć, że są na tym świecie ludzie, którym spodobbają się zdjęcia i te, które robi Borowski i te ze strony www.fotofaktura.com choć to dwie zupełnie różne szkoły i zapewne znajdą się tacy, którzy chetnie zapłacą dobrą stawkę by mieć jednego i drugiego fotografa tyle że będą to dwie różne grupy ludzi... pisząc tak wiele (i tak nudnie.... :-) ) moim celem wcale nie było pokazanie, że zdjęcia Borowskiego są kiepskie czy te z tej drugiej strony dobre powiem szczerze; na obydwie miło jest rzucic okiem a to że, zdjęcia z www.mariuszborowski.com znalazły się pod moim obstrzałem jest spowodowane tylko jednym, by pokazać że każdą fotografię można ocenić na dwa przeciwstawne sobie sposoby zależy tylko kto po stronie jakiej fotografii się opowiada

Gość halevka
pawliczka Ty działaj i rozwijaj sie dalej bo zdjęcia sa okej :) A szageszfer.....cóż....skoro jego zdjęcia są dużo lepsze niż wyżej przedstawione to ja się tylko zastanawiam co on tutaj robi, nie powinien być przypadkiem na jakimś pokazie mody, wydarzeniu sportowym albo w innym miejscu gdzie pracują nalepsi? aaa....nie...on przecież nie bierze takich zleceń, ma talent pedagogiczny i woli uczyć innych na forum, na dodatek charytatywnie! Coż to za fantastyczny człowiek!

Gość szageszfer
cała prawda o mnie ;D

Gość babaka
Tu zjadają fotografa, żywcem i w skarpetkach, nawet jeśli są nieświeże. kryptoreklama rządzi.

Gość szok do potęgi n
Te dwa linki w ostatnich wpisach to jakaś chyba pomyłka. Zdjęcia w galeriach to jakieś potworki nic nie mającego z fotografia pamiątkową. Ujęcia potworki w których młode pary są mało czytelne, wstrętne wręcz ohydne kolory, scenografia ważniejsza od młodej pary. Szok co się stało z porządną fotografią ślubną? Na te przykładowe zdjęcia nie da się patrzeć. Jeśli to mają być najlepsze zdjęcia to jakie są te co dostaje młoda para?

Gość no tak, ale
te powyżej szału nie robią, gość za bardzo kombinuje z kolorami

Tu możecie znaleźć ciekawe oferty fotografów i kamerzystów z całej Polski http://www.foto-video.gdziewesele.pl/ Obejrzycie zdjęcia i filmy wideo, zapoznacie się z opiniami na temat fotografów i kamerzystów, a w razie potrzeby w szybki i łatwy sposób skontaktujecie się z wybraną firmą

Gość do Fotograf77
Hej Fotografie77 pokaz przynajmniej 10 zdjęć pokazujących tą samą parę. Nawet totalnemu amatorowi na 1000 zdjęć jedno dwa wyjdą super. Pokaż też zdjecia które tak naprawdę są zdjęciami pamiatkowymi a nie kiczem. Zdjęcia jako zdjecia są ładne ale nie są to zdjecia które mogą być zdjęciami pamiatkowymi które podczas ich oglądania za 30 lat wycisną łezkę z oka. Portfolio to w moim odczuciu jest całkowitą manipulacja osobami oglądającymi stronę. Jeszcze raz zaznaczę że same zdjecia są ładne ale...

Gość Kolego z góry
To może jak jesteś takim specjalistą to pokaż swoje zdjęcia, wejdz sobie np na strone jednego z najlepszych fotografow slubnych w Polsce http://gubala.pl i jak nic Ci sie nie będzie podobać to nie wypowiadaj się w tym temacie

Gość do Kolego z góry
Czy trzeba być specjalistą aby powiedzieć czy zdjęcie jest ładne czy nie? Nie wszyscy muszą poddawać się marketingowej papce wskazującej super fotografów i jakie zdjecia są ,,piękne" a jakie nie. Osoba pisząca do fotografa77 całkowicie zgrabnie napisała swoja wypowiedź. Wybrane zdjecia pokazywane na stronach najczęściej nie są adekwatne do umiejętności fotografa. Zostało też zatracone pojecie fotografii pamiątkowej. Budynek często jest dla fotografa ważniejszy niż młoda para. Mam kolegę fotografa który jest zrzeszony w wielu płatnych kółkach różańcowych zrzeszających fotografów ślubnych w internecie. On i inni teraz plączą że nie maja zleceń a nie pomyślą że sami do tego doprowadzili. Nie wiem czy prawdziwa fotografia ślubna szybko się odrodzi. teraz rządzi kicz i internet który stał się narzędziem ogłupiającym ludzi.

Gość Marysia8444
Nie zgodzę się, chyba to normalne, że na portfolio wstawia się najlepsze zdjęcia. Jak Ty byś robił portfolio to pewnie umieściłbyś swoje najgorsze zdjęcia? Jak kolega nie ma zleceń to widocznie nie jest na tyle dobrym fotografem. Fotograf ślubny z czołówki bierze 5k tyś. i ma kupe zleceń. Dla odmiany polecę kobietę, bo podobno Panie są lepszymi fotografami od mężczyzn: http://juliamolner.com

Gość podobno podobnoo
podobno podobno - a panowie podobno robią lepiej loda niż kobiety, tak czy inaczej ta molner musi sie jeszcze trochę nauczyć

Gość karolkaw3
Ja również polecam kobietę fotografa http://www.studio-milla.com/. Wydaje mi się, że najlepiej wybierać fotografa kierując się opiniami osób, które z tych usług już korzystały, a najlepiej zobaczyć zdjęcia na żywo. Ja w ten sposób wybrałam właśnie Millę, z polecenia koleżanki, na której ślubie pracowała i się nie zawiodłam:) wiedziałam czego oczekiwać i efekt sesji zdjęciowej w pełni spełnił te oczekiwania. Także polecam Millę również Wam:)

Gość nie taki staryyyy
i kolejna nawiedzona ;DDDD do nauki marsz!!

Gość nie taki staryyyy
a nazwa kojarzy się z mammografią

Gość gość
Zdjęcia są niewątpliwie najważniejszą pamiątka z wesela. Wg mnie nie należy na tym oszczędzać i lepiej zatrudnić dobrego fotografa a nie jakiegoś amatora. Osobiście jestem bardzo zadowolona z reportażu wykonanego przez mojego fotografa. Pan Patryk okazał się profesjonalistą w każdym celu. Jego prace są dostępne na http://www.patrykwolanski.pl/

Gość gość
Czy pan Patryk ma tak mało klientów, że musi reklamować się na tym forum? Podejrzewam, że tutaj jeśli znajdzie klientkę, to za maksymalnie 1000 zł, a za takie stawki pewnie nie pracuje.

Gość gośćośććć
Panie Patryku - aż tak źle z terminami u Pana, żeby robić taką chamską autoreklamę? To już któryś temat w ciągu kilku dni, i albo poleca pana "brat Pani Młodej", "Pani Młoda", "znajoma", itd... Słabo to wygląda...

Gość Marlena199222
Panie Patryczku słabe te zdjęcia, robione aparatem czy telefonem, bo jakość bardzo słaba. Proszę zobaczyć jakie "żylety" inni fotografowie: http://www.marcindrechna.com/