Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiutulinek

Są tu mamy kilkutygodniowych dzieci?

Polecane posty

Gość kasiutulinek

Moja córcia ma 5 tygodni. Całymi godzinami wisi na cycu. Nie ważne czy w nocy czy w dzień... Jakie są Wasze dzieci? Jak sobie radzicie ze zmęczeniem po nieprzespanej nocy?... Drugie pytanie- Z czego zrezygnowałyście przy karmieniu piersią? Chodzi mi o jedzenie.

Gość mmmmmmnnn
Moja ma 11tyg, prza pierwszy miesiąt, to jakby dziecka nie było w domu, jadła co trzy godz i spała. Teraz w nocy ma jedną dłuższą przerwe tak 5-6godz i wstaje o 5-6 wyspana ;-) A smoka ssie twoje dziecko?

Gość jjejejejeje
hej nie jestem mama kilkutygodniowego dziecka ale juz 7 miesiecznego tez tak miałam tez non stop cyca chciała!czasmi to trwało po 4 godz a jak ja prubowałam odstawic to zaraz plakała probowałąm smoka jej wcisakac ale niechciała i do tej pory nie chce..Wiesz niewiem jak to jest dokladnie, ale połozna mi mowila ze niekiedy tak jest, ze ten pokarm na pocztku nie jest taki syty tez i trzeba troszke czasu zeby sie zrobil syty tak ok 6 tyg od urodzenia:)...Niewiem jak to jest dokladnie, ale i tak pozniej mi siedziala przy tym cycu:)

WITAM:), moja córka ma 4 tygodnie, karmię ją piersią i butelką (po butelce śpi dłużej i dzięki temu mogę się wyspać w nocy;) co do mojej diety- to jem w zasadzie wszystko- nie zauważyła by mała miała jakieś problemy żołądkowo-kolkowo-alergiczne po jakimkolwiek produkcie zjedzonym przez mnie. Ograniczam się ze słodyczami bo chce wrócić do formy z przed ciąży. Pierwszy tydzień był dla mnie ciężki ale teraz już się przyzwyczaiłam do nocnego wstawania itp. brakuje mi ćwiczeń fizycznych ale na to chyba jeszcze nie znajdę sił. a moja dzidzia jest bardzo głośno krzyczącym dzieckiem :)

Gość matka 6 tyg. córeczki
moja Mała ma 6 i poł tygodnia i mam to samo. Cały czas wisi na cycuchu. W dzien to mi nie przeszkadza, ale w nocy chce cycka zeby tylko posmakowac i nie mogę oderwac ją on niego. Niestey nie mam żadej rady. Sama chodzę czasami niewyspan - znaczy się zawsze. Czekm cierpliwoe jak Mała będzie miała wiecej tyg. to to podobno się zmieni. A co jesc ? musisz sama próbowac i sprawdzac co mozesz. Ja wczroaj najadłam się rogali z makiem i Mała nie spała prawie cały wieczór i pol nocy. Ograniczyłam słodkie, a kawy nie pijam. A po cebulce miała rozwolnienie. Wiec jem makaron z grani :) i razowy chleb, to wszystko.A no i piję herbatki dla mam karmiących, herbatkę koperkową na brzuszek także..bo Małej nie podaje zadnej herbati powodzenia i wytrwałości. Każdfa przechodzi to tak samo :)

Gość Asia Kauli
Ten męczący okres trwa bardzo krótko i jesteś w stanie się przestawić i go przetrzymać! Nie ma problemu, na prawdę! :) Możesz co najwyżej strzelić sobie max. 2 kawki dziennie (nie więcej) w dużym odstępie czasowym (raz rano i raz późnym popołudniem). Spróbuj też ustalić dziecku harmonogram dnia, żeby o konkretnych porach jadło, po jedzeniu było trochę noszone, żeby je zmęczyć (wtedy nie marudzą kiedy je kładziesz z powrotem do łóżka) i o konkretnych porach spało. Początki nie będą najprostsze, ale po kilku dniach się uda. Przy karmieniu piersią nie rezygnuj absolutnie z niczego, poza bardzo egzotycznymi cytrusami z polskich marketów, które mogły być mocno pryskane w transporcie środkami przeciw szkodnikom. Ale jeśli znajomy przywiezie w walizce np. świeże mango z wakacji to śmiało jedz! :)

Gość jjejejejeje
Z jedzenia to powinnas wszystkiego probowac, powoli ja to na poczatku jadłam duzo chleba z miodem i mała miała wysypke, miod jest bardzo uczulajacy... Musisz wszystkiego probowac...

Gość matka 6 tyg. córeczki
to prawda. nie można z wszystkie rezygnować. ale także nie wszystko jeść. na początku kiedy mała miała 2 tyg. najadłam się powideł !! i to był bardzo żły pomysł.. Mała dostała kolek... ale juz nie zrobię tęgo błedu. ogólnie sama chodze jak zombieeee ..ale co tam! czasami trace cierpliwość ale wtedy wychodze na chwilkę z pokoju i wracam do kruszyny juz z usmiecham. Wszystkie mamy mi mówią że tak na początku, pozniej jest si bo Mmaleństwo inetersuje sie juz wszystki dookoła.. aaa cycka ? spokojna głowa. Ja bede karmic do 6 miesiaca a pozniej basta! przechodz ena normalny pokarm.

Witaj kasiutulinek. Jestem mamą 3 miesięcznej dziewczynki, którą karmię piersią. Mam też dwójkę starszych dzieci. Moja mała też "wisiała na cycu" całymi godzinami. Ale w drugim miesiącu sytuacja zaczęła się trochę normować. Dziecko zaczyna się powoli interesować tym, co się dzieje dookoła niego i zmniejsza mu się potrzeba ciągłego ssania.

Gość Asia Kauli
Poza tym obserwuj dziecko i jego zachowanie (czy nie boli go brzuszek, po pewnych potrawach, które zjadłaś) oraz skórę (czy nie ma wysypki, albo łuszczących się plamek). Nie pij alkoholu, nie jedz super tłustych i super słodkich 'śmieci', nie pij kolorowych napojów z bąbelkami, rzeczy do granic możliwości naszpikowanych sztucznymi substancjami aromatyzującymi, słodzącymi i barwnikami. To tyle. Jedz lekko, zdrowo i mądrze. Wybieraj naturalne produkty.

Oprócz tego zmienia się też trochę skład mleka. Twój organizm zacznie wytwarzać bardziej bardziej sycący pokarm i mała będzie najadała się szybciej. Oczywiście przez parę następnych miesięcy będą się jeszcze kilka razy pojawiały dni (lub tygodnie), gdy córka znów "zawiśnie na cycu". Ale generalnie będzie coraz łatwiej. Powodzenia