Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marmeladka a

cytologia

Polecane posty

Gość marmeladka a

jak wasi lekarze oznaczaja cytologię? Grupami czy tak jak u mnie:"wynik prawidłowy"/ "wynik nieprawidłowy" ????????

Gość marmeladka a
uppppppppp

Gość marmeladka a
robicie w ogóle cytologie?

ja w poniedzialek ide po wynik, troche sie stresuje. robie co rok albo poltora, a wyniki podaja roznie, czasem wlasnie grupa 1, 2 , 3 a czasami pisze ze nie wykryto nieprawidlowosci czy cos w tym stylu

Gość marmeladka a
a miałyście kiedys tak, że czułyście że cos jest z waszą cipka nie tak a mimo tego wynik był ok. Ja zawsze miałam grupy, własnie 1,2,3 a teraz nie, bo zmieniłam lekarza. Szłam na cyto i byłam pewna że coś wykryje a nie wykryło i jest "wynik prawidłowy". Kurde...

na cytologii nie wszystko wychodzi, zakazenie bakteriami nie jest podobno wykrywalne w cytologii tylko w posiewie - a objawy podobne do np grzybicy

Gość marmeladka a
oooo pierwszy raz słyszę. Plastusiowa to jakie badanie warto zrobić by wykryło wszystko?

wiem ze w posiewie mozna wykryc bakterie plus wykrywa tez obecnosc grzybow. i nie jest to drogie badanie, w mojej przychodni za pobranie probki placi sie 15 zl a jesli ewentualnie cos wykryja to doplacasz 5 zl(bo od razu robia liste antybiotykow ktorymi wyleczysz bakterie). cytologia wykryje grzybice i komorki rakowe. chyba wiec lepiej zrobic i to i to jesli masz watpliwosci

Gość marmeladka a
a jak takie badanie sie nazywa? Bo nie wiem jak miałabym wytłumaczyć ginowi o co mi chodzi :)

Gość marmeladka a
już znalazłam- jest to "posiew z pochwy", muszę o tym poczytać bo jestem przewrazliwiona na punkcie zdrowia mojej cipki :P

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbghdfd
a wiruusy?wykrywa? cytologia?

Dlaczego cytologia jest tak ważnym badaniem? Co dzięki niej można wykryć? Przede wszystkim pozwala wykryć stany przednowotworowe i raka szyjki macicy nawet we wczesnym stadium jego rozwoju, czyli uleczalnym. A ponadto dzięki cytologii można wykryć infekcję wirusem brodawczaka ludzkiego - HPV. Jedno z drugim ma ogromny związek. Ze statystyk medycznych wynika bowiem, że aż 75 procent kobiet, które już rozpoczęły współżycie płciowe, jest nosicielkami wirusa HPV. A z kolei niektóre typy tego wirusa w ponad 90 procentach przypadków są odpowiedzialne zarozwój raka szyjki macicy. Oczywiście nie każda nosicielka zachoruje, ale istnieje takie ryzyko.

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbghdfd
moze odrazu raka wykrywa/