Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wero NIKA

czy w ciąży...pyt. dot.rozstępów

Polecane posty

Gość wero NIKA

aby nie mieć rozstępów należy stosować produkty do tego przeznaczone typowe na rozstępy???, czy chodzi o to aby skóra była dobrze nawilżona i np mleczko nivea czy inny balsam wystarczy???

Najlepiej smaruj się oliwką dziecięcą albo kup w rossmanie oliwke na roztępy dla kobiet w ciąży

Gość aQueo
Stosuj preparaty dobrze nawilzajace np oliwke w zelu dla dzieci lub typowa oliwke w zelu na rozstepy lub zwykla oliwke :)

Gość wero NIKA
mam kupioną serię z Rossmanna babydream? po oliwce jest w miarę, ale balsam tak śmierdzi, że nie potrafię tego znieść, potem ubrania pochłaniają zapach i wszystko do prania;/stanik po jednym użyciu musiałabym prać bo zapach jest nie do zniesienia;/ Estera0904 nawet mnie nie strasz :o czyli balsamy lepiej odpuścić?takie z ziaji, pięknie pachnące kokosowe, waniliowe?:D

Gość ja stosuje
z avonu podobnpo dobry wiem od znajomych, ze im pomogło m oze mnie tez pomoze

Gość junnnn
Ja sie smarowalam od pierwszych miesiecy kremami dla kobiet w ciazy pharmaceris zapobiegajacym rozstepom, oraz drugim specjalnym do piersi, do tego smarowalam sie zwyklym kremem nawilzajacym (roznie, raz nivea, innym razem dove) plus oliwka dla dzieci i efekt byl taki, ze tam gdzie sie smarowalam, powstalo zaledwie pare kreseczek rozstepowych, ale np nie smarowalam ud i mam je jak kolezanka wyzej na zdjeciu brzuch, cale rozlazle, takze smarowac wszystko dokladnie...

Ja miałam gorsze niż na fotce, brzuch większy bo dziecko ponad 4kg i do tego dużo wód,a drobna raczej jestem Teraz prawie 5miesięcy po porodzie i walczę. Smarowałam w ciąży oliwką i goooowno dało. Kup sobie coś lepszego, np flissan, nie jest drogi a podobno bardzo pomaga.

A najgorsze jest to,że już do wagi i figury sprzed ciąży dawno wróciłam, nawet brzuch byłby ok gdyby nie te czerwone paski:( Chyba założę topik,żeby ostrzec ciążówki przed tym dziadostwem;(

Gość misia1111111111111111111111
JA TEŻ UŻYWAŁAM WSZYSTKIEGO I NIC NIE POMOGŁO.ROZSTĘPY SIE POKAZAŁY,MYŚLĘ ŻE DUŻY WPŁYW MA TEŻ TO CZY SZYBKO PRZYBIERASZ.

A ja radzę stosować preparaty typowo przeciw rozstępom. Fakt, że przede wszystkim chodzi o to, aby skóra była dobrze nawilżona. Jednak ważne są też inne składniki, które odżywiają skórę, wzbogacają witaminami, wzmacniają, uelastyczniają. Jesli coś się szybko wchłania i po kilku minutach nie czuć, że brzuszek był smarowany, to raczej dobre na rozstępy nie jest. Chodzi przecież o długie działanie, elastyczną i dobrze odżywioną (a nie pachnącą) skórę. W pierwszej ciąży używałam kemu FISSAN (do kupienia w aptece). Cena nie za wysoka, a skuteczność owszem. Nie miałam ani jednego rozstępu, mimo gigantycznego brzucha. Znowu jestem w ciąży i nie eksperymentuję. Od 4 m-ca stosuję ten krem.

Gość wero NIKA
wiecie, czytałam gdzieś, że zależy to też od genów, moja mama najszczuplejsza w świecie nie była będąc w ciąży, a po dwójce dzieci nie ma pół rozstępu a na pewno niczym się nie smarowała , zależy to ponoć od nawilżenia skóry i kolagenu. jedne się smarują wszystkim mustellami i innymi cudami i rozstępy mają, a inne nic nie robiły i nawet pół nie wyskoczyło Ja jak juz sie smaruje to razem z nogami. ehh massakra;/

Gość wero NIKA
misia1111111111111111111111 zis zaczynam 14 t, narazie kilogram na minusie. no, ale to dop. początek.

ja stosuję krem dla kobiet w ciąży DAX mama przeciw rozstępom. Smaruję sie od 6 tyg. ciąży i nie mam ani jednego rozstępu. DAXem smaruję się wieczorem,a rano innym balsamem nawilżającym.Myślę że dużo też zależy od ciała, jedyne miejsce gdzie zauważyłam rozstępu to uda, b ich nie smarowałam,ale już za późno.Brzuch mam jak z reklamy:)

Gość wero NIKA
a prawdą jest, że najczęściej rozstępy 'wychodzą' w ost miesiącu, lub na samiutkiii koniec? a czy ten dax też tak śmierdzi?

Gość bez rozstępów
No właśnie - nie mam rozstępów, ale jestem na razie w 7 miesiącu, więc jeśli będą chciały "wyjść", to jeszcze zostały 8 i 9 miesiąc... Na razie smaruję oliwką i mleczkiem do ciała. Kiedy najczęściej się pojawiają rozstępy? I to jest tak z dnia na dzień: jednego dnia się kładziesz bez rozstępów, a drugiego budzisz i masz rozstępy? Czy pojawianie się rozstępów wiąże się z jakimiś wcześniejszymi objawami "zapowiadającymi" (nie wiem- typu pieczenie, swędzenie czy bolesność skóry)? Dużo tych pytań, ale chciałabym być przygotowana i spróbować zapobiec temu cholerstwu, jeśli będę widziała, że coś się "zaczyna dziać".

Gość jak już zaczyna piec czy
swędzieć to oznaka że już skóra pęka

Gość mama sama w domu...
to zależy ile kolagenu jest w organizmie kobiety im więcej tym lepiej kolagen powoduje lepsze rozciąganie skóry i wtedy kremy nie pomogą ale trzeba stosować już od co najmniej 3 miesiąca ciąży

Gość wero NIKA
ja stosuje od samego początku,jak tylko się dowiedziałam

Gość drezdenko
ja w 1 ciazy smarowalam sie oliwka + krem na rozstepy re-fine z avonu i caly brzuch w rozstepach ale mialam wielowodzie w pasie 122cm teraz koncze 8 miesiac prucz starych nie mam zadnych rozstepow a smaruje sie FISSANEM ale brzuszek duzo mniejszy niz w 1 ciazy pozdrawiam

Gość Kafeterianka252
A ja stosuje od samego początku kremy na rozstępy, a i tak jestem w nich cała.... Całe nogi, piersi, pupa, biodra./.. zależy od skóry, czy wyjdą, czy nie....

Gość Kafeterianka252
a mi ten fissan nic nie dał, jak go używalam to mi rozstępy powychodziły:/ najlepszy jest penaten:) Znacie jakieś może kremy na "zmniejszenie" rozstepów? jestem zalamana swoim ciałem....

Gość pinesssssska27
obecnie 37 tydzien, kupilam sobie elasti-q, przez cala ciaze niech bedzie ze uzylam tego balsamu 10 x..i to na samym poczatku ..cala podekscytowana nowoscia:D jedyne rozstepy jakie mam to 2 na piersiach, ale sa tak cienkie i pod spodem ze moj maz ich np nie widzi za to moja kolezanka, (mamy taki sam termin) stosowala oliwek, tego kremu mustell czy jakos tak, i ma poorany brzuch i biodra w czerwonych pregach, takze geny chyba jednak sa najwazniejsze

Gość Kafeterianka252
pinessssska27 z genami to też odrębna sprawa:) Maja matka urodziła 3 dzieci, nie używala żadnych kremow i nie ma rosztepów, 2 siostry, one uzywały i też nie mają, a mi jak na złośc powyłaziły!:):)

Gość Kafeterianka252
upu0p

Gość wero NIKA
czyli wychodzi na to, że stosowanie kremów, oliwek innych maści nie wpływa znacząco na to czy się pojawią czy nie. wszystko zależy od genów i kolagenu.

Też słyszałam że najwięcej zależy od genów. Moja mama po dwóch ciążach nie ma ani jednego. Mam nadzieję że wdałam się w nią :-) Mam jeszcze 10 dni do terminu i jak na razie nic mi nie wylazło, ale smaruję się 2xdziennie od 5tc. Na razie się jeszcze nie cieszę bo podobno rozstępy mogą się pojawic nawet po porodzie.

Gość blumarine
Oj, przyczyn powstawania rozstepów jest wiele. Ogólnie chodzi o to, że są one efektem nadmiernego rozciągania skóry powyżej jej granic wytrzymałości. Dochodzi wówczas do pęknięcia włókien klagenowych, które stanowią coś w rodzaju rusztowania dla skóry. W wyniku tych pęknięć na powierzchni skóry pojawiają się rozstępy. Geny mają po części wpływ na pojawienie się rozstępów, ale to nie wszystko. Winne są również nagłe wahania masy ciała, a to oznacza że prążki nie tylko atakują osoby ważące więcej. Również chudzielce mogą mieć rozstępy. Kremy na rozstępy warto stosować jeszcze zanim zajdzie się w ciążę, ponieważ wtedy mamy większe prawodpodibieństwo, że prążki w ogóle się nie pojawią. Najlepiej stosować kosmetyki przeznaczone typowo do walki z rozstępami. Są one oparte na bazie kolagenu, który odpowiada a wytrzymałość skóry, a jednocześnie stymuluje fibroblasty do syntezy nowych włókien. Trzeba pamiętać, żeby wybierać takie kremy, które przeznaczone są dla kobiet w ciąży (np. Mamamil), a potem kontynuwać kurację i w czasie ciąży oraz jeszcze miesiąc po porodzie.