Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Keerah

BISZKOPT! na tort...

Polecane posty

Potrzebuje pomocy, jakiegos dobrego przepisu zeby szybko upiec biszkopt. Nie mam tylko miksera :( Jedne przepisy mowia ze najpierw odzielic bialko od zoltka itd Ja zrobilam tak: 5jajek z cukrem ubilam (recznie) potem dodalam make pszenna przesiana i proszek do pieczenia i w sumie ladna konsystencje to mialo, jak narazie sie piecze. cos zchrzanilam? Czy lepiej od nowa zrobic? Dziekuje za wszystkie wypowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bas25
moja mama ostatnio mi pokazywala jak robi biszkopt (zawsze wychodzi jej wysoki, puszysty, dobrze wypieczony i wilgotny w srodku). 5 jajek ubija z cukrem, pozniej dodaje do tego szklanke maki - szklanka jest wypelniona do 2/3 maka ziemniaczana, a pozostala 1/3 to maka pszenna. oczywoscie proszek do pieczenia. wymieszac to delikatnie i upiec w niewysmarowanej formie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cos nie tak
tak oddziela sie bialko od zoltka bialka ubija sie na sztywno , dodaje sie cukier, ubija zoltka rozmieszac powoli wlac do piany i delikatnie zamieszac lyzka dodac przesiana make i proszek do piecz delikatnie wymieszac przelac do wysmarowanej i wylozonej formy piec w 180st do zlotego koloru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szyneczka
moja mama cukiernik na jedno jajo 2 lyż,cukru 3łyż mąki jaja ubijamy z cukrem tak długo aż będą sztywne tj:jak wyciągniemy trzepaczkę to się zrobi szpiczek który stoi,nie może nam się zlać z powrotem z masą, wtedy do sztywnej masy jajecznej wsypujemy koniecznie przesianą mąkę,delikatnie wymieszać by niebyło grudek ,wlać do formy i do pieca ,180" ok30 min,jeżeli ciasto po dotknieciu palcem , dołeczek , wraca na swoje miejsce jest gotowe,jeżeli dołeczek pozostaje trzeba jeszcze dopiec .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kachna 71
WITAM .ZALAZŁAM PRZYPADKIEM PRZEPIS TEN .1 SZKLANKA MĄKI ,1 SZKLANKA CUKRU,4 JAJA ,1 ŁYŻECZKA OCTU ,1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA.BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO Z CUKREM .ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ Z OCTEM I PROSZKIEM DO PIECZENIA .POWINNA WYJŚĆ GĘSTA PIANA.WYMIESZAĆ Z UBITYMI BIAŁKAMI .DELIKATNIE DODAĆ MĄKĘ.PIEC 30 MINUT W 180 .WIELKOŚĆ TORTOWNICY 24 CM.PROSZĘ WYPRÓBOWAĆ TEN PRZEPIS JEST PODOBNO REWELACYJNY.POZDRAWIAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dam ci przepis na tort potrzeba 7jaj 21 dkg cukru 17 dkg maki ciasto przygotowuje sie z całych jaj ubijanych na parze: gliniana miske lub emaliowana umiescic w rondlu z wrzaca woda ,stojacym na ogniu wsypac cukier,dodac całe jaja i starannie ubijac trzepaczka az masa zbieleje i zgestnieje wowczas wyjmujemy miske z rondla i ubijamy dalej az do przestygniecia ,potem dodajemy stopniowo przesiana make,lekko wymieszac i do formy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×