Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Buncolek

urlop wychowawczy,czy można przerwać??

Polecane posty

Gość Buncolek

Hej dziewczyny,mam ważne pytanie! czy będąc na urlopie wychowawczym można go przerwać będąc w kolejnej ciąży i przejść na L4???? Proszę odpiszcie jeśli wiecie!!!

Gość niestety tak nie
można

Gość m-a-l-i-n-e-c-z-k-a
Hehe jak chcesz żeby cię w zusie ścigneli to proszę bardzo. To jest wyłudzenie :O

wydaje mi się, że można, bo w końcu jesteś teraz w ciąży, sytuacja się zmieniła, najlepiej zapytaj swoją kadrową

Gość Buncolek
tak ale mam ciąże zagrożoną i pomyślałam,że nic nie zaszkodzi jak przejdę na chorobowe tylko pytanie czy mogę?? będąc na wychowawczym??? piszcie plis!

Gość Buncolek
nie boję się zusu moje L4 byłoby uzasadnione!

Gość Buncolek
no właśnie prawo powinno nas bronić w takiej sytuacji! więc myślę że nie powinnam się obawiać,jednak ciągle nie jestem pewna czy tak można??

Gość Buncolek
a była któraś z was w takiej sytuacji???

Gość m-a-l-i-n-e-c-z-k-a
Jeżeli jesteś na urlopie wychowawczym to nie chodzisz do pracy nie??? A Jeżeli chcesz przejść na L4 to musisz najpierw wrócić do pracy a potem przejść na L4. A przecież wiadomo po co to się robi - dla kasy. Jeżeli wrócisz do pracy i zaraz pójdziesz na 9mscy L4 to nie sądzisz że Zusowi wyda się to dziwne??? Oczywiście że Państwo powinno nas chronić, ale po pierwsze mieszkamy w Polsce a po drugie Zus to państwo w państwie, które kieruje się swoimi prawami i zasadami.

Gość Buncolek
MALINECZKA- no właśnie o to mi chodziło! moje obawy właśnie są takie czy można będąć w domu porzucić wychow,a przejść na L4,właśnie tak jak piszesz wydaje mi się że nie bo itak jestem w domu ale chciałam się upewnić bo niewiem nic na ten temat! ale z drugiej strony to bez sensu bo jak ciąża zagrożona to chorobowe powinni płacić a co?? wkońcu ile my od tego państwa dostajemy?? nie??

piszesz wniosek o przerwanie wychowawczego i idziesz na l4 . nie musisz miec ani jednego dnia przepracowanego po wychowawczym.

Gość Buncolek
AGATA jesteś pewna??? ło byłoby super gdyby było tak jak piszesz! a do kogo ten wniosek? do pracodawcy czy bezpośrednio do zusu??? dzięki za odp

Gość m-a-l-i-n-e-c-z-k-a
No ja radziłabym się dobrze upewnić bo jeżeli Zus podłapie że coś jest nie tak to dość że każe Ci zwracać całą kasę wraz z odsetkami to jeszcze może Cię oskarżyć o wyłudzenie.

Gość Buncolek
właśnie dlatego pytam

Agata ma rację, zus się nie powinien przyczepić. Nie na taka kasę ludzie kombinują, wiele kobiet ma dziecko rok po roku i myślicie,że co robią, pracują w ciąży a pierwsze dziecko oddaja do przedszkola/żłobka?

Gość Buncolek
bo nie wiem czy któraś była w takiej sytuacji???

Gość Buncolek
czyli co??? mam rozumieć że można tak zrobić??? dziewczyny jesteście pewne?? ale do kogo ten wniosek do pracodawcy? czy zusu?

A dlaczego zus miałby kazać zwracać kasę? przecież jest w ciąży, a czy zagrożonej czy nie to może sprawdzić tylko gin, a chyba ciężarnej nie bęą stresowac i po komisjach ciągać za marne pare groszy miesiecznie?

Gość nnnso sj
do buncolek... ale po co chcesz przechodzic na L4 jeśli i tak siedzisz w domu?

Gość m-a-l-i-n-e-c-z-k-a
Ja Ci radzę tak: Dowiedz się wszystkiego z pewnego źródła, a wybacz ale Kafe nim nie jest. Jak Będziesz miała potem jakieś nieprzyjemności to będziesz się tłumaczyć że koleżanki z kafe mówiły że można??? :O

Gość Buncolek
bo siedząc w domu nie mam kasy,a na l4 pare groszy się przyda nie?? :)

Gość m-a-l-i-n-e-c-z-k-a
"a chyba ciężarnej nie bęą stresowac i po komisjach ciągać za marne pare groszy miesiecznie? " Chyba żartujesz i nigdy nie miałaś do czynienia z Zusem. Mam koleżankę która kilka razy w ciągu jednej ciąży była na komisji w zusie huj wie po co :O

Gość m-a-l-i-n-e-c-z-k-a
No i to właśnie nazywa się wyłudzeniem. Jak by na to nie patrzeć> I możecie sobie pisać że tak nie powinno być ale tak jest :/

Gość Buncolek
do malineczka nie no myślę że niepowinni się rzucać ale właśnie nie mam skąd się tego dowiedzieć i ciągle nie wiem,jeśli tak byłoby można to znaczy,że nie ja pierwsza i nie ostatnia tak robię tylko włąśnie skąd się dowiedzieć na 100% czy jest taki przepis czy prawo? czy można tak zrobić??

Gość mamusia-podwójna:)
ja będąc na wychowawczym przeszłam na macierzyński a potem po zakończeniu kontynuuję dalej wychowawczy na starsze, a potem przedłuże sobie znowu na to młodsze :)

Buncolek-> pewnie ze pare groszy sie przyda. na pewno mozesz przerwac wychowawczy i przejsc na l4 moja kumpela tak robiła ostatnio

Ni i co jej zus zrobił, zajrzał do pipy? Jeszcze nie spotkałam się z sytuacją,żeby ciężarna, jeśli uczciwie pracuję,rzeczywiście w tej ciąży jest musiała kasę oddawać.