Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frulalika

cocker spaniel czy sznaucer miniaturowy?

Polecane posty

Gość frulalika

Chcemy kupić psa i wahamy się między tymi dwiema rasami. Ja wolę sznaucera, mąż spaniela. A co Wy proponujecie? Dodam, że mamy małe dzieci

Gość frulalika
up

Prawdziwego rasowego spaniela może jeszcze z rodowodem ? ODRADZAM ! To bardzo głupie psy. Myśliwskie. Uwielbiają latać gdzie popadnie, babrać się w błocie. Śmierdzą. Wolno się uczą. Mają często problem z dysplazją. Każdy lepszy od spaniela.

Gość frulalika
tak właśnie słyszałam

Gość frulalika
przy czym nie chodzi mi o czystego rasowego psa.

Autorko nie słuchaj, jak mam spaniela, a właściwie Spanielkę... Są to świetne i Kochane psy, wcale nie glupie, wręcz przeciwnie- bardzo szybko się uczą... Bynajmniej moja sunia;p I wcale sie nie babra w błocie, jest czysta;D Jeszcze długo bym mogła wymieniać zalety i to jakie te psy są wspaniałe, oddane:) W prawdzie bywają bardzo wredne no ale w końcu żaden pies nie jest idealny:)

Z rasowymi bez papierów miałam do czynienia tylko u znajomych, ale było podobnie. Nie miały tylu chorób ale charakter podobny. Wycie nocami jak zostawał sam, zniszczone podrapane drzwi. W ogóle jazdy nie z tej ziemii. W ogóle to nie są psy do domu. One muszą biegać po krzakach non stop .. Męczą się bardzo w domu i męczą ludzi swoim zachowaniem.

Psa trzeba umieć sobie wychować, nie chodzi tu o bicie bo nie jestem zwolenniczką tego... Moja Spanielka gryzla jak byla mala, jak to szceniaki.. Predko z tego wyrosla bo kiedy juz miala pol roku nie robila tego;p naprawde sa to wspaniale psy i bede je bronic;p

Gość Ups..........
Też wybrałabym spaniela a Sznaucera nigdy bo to głupie ujadające wypierdki.

Poznaj inne rasy nim się zdecydujesz. Nie patrz na wygląd, bo fakt spaniele są ładne, ale nic więcej. Jak będziesz miała innego psa znając spaniele już nigdy na spaniela nie spojrzysz.

Ale nic więcej? no sory ale żałosne... Jak można oceniać rasę nie mając z Nia zadnego doczynienia;/

Gość frulalika
to ma być pies "obronny" a nie do domu. Będzie sobie mieszkał w ogrodzie 30a, więc bęzie miał miejsce do latania :) i właśnie chodzi nam o takiego głośnego psa, szczekliwego, ale jednocześnie łagodnego dla dzieci

Gość spaniel
polecam spaniela są kochane ale jak kazdego psa trzeba wychować!!!! jesli moge zasugerować to kupcie suczkę są spokojniejsze moja miala juz szczeniaki byly przesliczne i odrazu znalazly nabywców Moja jest grzeczna nauczłam ją siad i łapkę..wie gdzie jej koszyk. tylko powiem glosniej Koszyk to juz wie gdzie ma iść na spacerach nigdy nie ucieka , przybiega i robi siad zapinam smycz. Kiedyś mialam labradora...niby takie mądre psy a zdewastował nam wszystko....... bylismy zmuszeni go oddać. a z Jessiką( spanielka) od pocz nie bylo problemów...nie no jakies papcie zjadła...ale to jak kazdy szczeniak jak gubi zęby w kazdej rasie znajdą sie jakies wariaty a poznij opinia idzie Spaniele ogolnie są zywymi psami ...ale jeszcze nie widzialam takiego psa co by tylko leżal. Od samego pocz trzeba psa ukladać i uczyć to pozniej bedzie z niego pociecha !!

"to ma być pies "obronny" a nie do domu." To zmienia postać rzeczy, ale w takim przypadku radziłabym labradora. To bardzo mądre psy i idealne dla dzieci. W domu jest z nimi problem bo straszliwie gubią sierść, ale na ogrodzie tego problemu już nie będzie. Na obrone się nie nastawiaj u żadnego psa :) Dzisiejsze "rasowce" nie mają już tego instynktu. Do tego celu tylko kundelek.

Gość spaniel
labradora nie chcialabym za darmo nawet................

"Kiedyś mialam labradora...niby takie mądre psy a zdewastował nam wszystko....... bylismy zmuszeni go oddać..." Bo psa trzeba umieć wychować. Nie traktować go jak dziecko tylko jak psa, trzeba poznać ich psychike. Być konsekwentnym i trzymać dyscypline. Być przywódcą stada :)

Gość spaniel
spaniela wychowałam a labradora nie dało sie ...... nie wspomne o spacerach..bez kiełbasy nie moglam wychodzić bo nie chcial przyjsc z powrotem..... lubilam go bo to byl nasz pies ale poprostu nie moglismy go opanować takiego psa nie mialam w zyciu .... Fado mial na imię łobuz

ooo to identycznie jak z moja, też wie gdzie jej miejsce, kiedy tylko krzykne koszyk od razu idzie do siebie, a najzabawniejsze jest to jak sie obraza na mnie, jest wtedy taka slodka, patrzy jakby chciala mnie zabic:) Dokladnie, psa tej rasy trzeba sobie wychowac od samego poczatku gdyz sa one swiadowe swojego uroku i wykorzystuja to na wszelkie sposoby:) jesli pozwolisz mi na cos "wejdzie Ci na glowe":)

"bez kiełbasy nie moglam wychodzić bo nie chcial przyjsc z powrotem....." Gdzieś musiałaś popełnić błąd.... Wiadomo, że u małego psa kiedy dopiero jest uczony zawsze chodzi się ze smakołykiem. Normalnie u labradora ta nauka zajmuje "chwile" u spaniela efektów często nie ma pół roku albo nigdy. Może Twój "wspaniały" spaniel jest mieszańcem ? Stąd jego mądrość.

Gość spaniel
ja bym go zostawila ale moi rodzice..... wszystkie brzoskwinie pozjadal...skakal na drzewo i siła sciągal gałezie pranie wykradał...nie wspomne o tych co wisiały juz na sznurku...zjadal skarpetki...Kolezanka kiedys z dzieckiem byla i porwal malej z nogi skarpetkę i zjadł......kabel od internetu wykopał i zjadł...kradł ze stołu...uuu lista jest długa

"kabel od internetu wykopał i zjadł...kradł ze stołu...uuu lista jest długa.." Tak pies poznaje świat. Duży pies, duże straty.. Można wszystko pochować albo pilnować dzień i noc. Innej rady nie ma.

Gość spaniel
kupiłam ją z hodowli i łapkę nauczyla sie w jeden wieczór na chipsach :) wie co dobre raz pościel mi rozwalila jak mnie nie bylo w domu..dostala lanie....od tego czasu nie rusza bo wie ze bedzie kara. Jak siada to ogonek tak fajnie zawija i patrzy tymi wielkimi oczami i te dlugie uchole wiszą jej bo bokach:) ale spaniel na dworze....hmmm ja mam swoją w domku . A własnie czy twoja śpi z Tobą???

Gość spaniel
jesli ktos ma duzy dom i duzo czasu to czemu nie labrador :) ktos ma mniej miejsca ... moze byc spanielek .. Moja jest Ruda z rudym nosem i orzechowe oczy

Gość Katherinne
Co za idiotka za przeproszeniem. Chcesz psa "nie do domu", a wybrałaś psy w sumie do towarzystwa. Jest BARDZO mało ras, które nadają się do kojca czy ogródka. Taki pies Ci zdziknie jak nie będzie przy ludziach. Aż mi ciśnienie podniosłaś. Po co Ci ten pies ja nie wiem.

To znaczy jak była mała to spa,ła ze mną:) natomiast później zaczełam ją oduczaćbo na za dużo sobie pozwalała i na dodatek ta sierść wszedzie, dosłownie zjadałam ich od cholery w nocy podczas snu;D teraz tylko czasem w nocy przyjdzie do mnie, albo sama ja zaprosze ale wie ze jak jest pozwole do dopiero moze

Gość Katherinne
Ja znam dwa spaniele i niestety muszę się zgodzić, że do inteligentnych nie należą. Głupsze są tylko chyba dalmatyńczyki (z ras, które spotkałam).

Gość spaniel
hmmm no to widzisz moja gorzej hehe moja wina bo pozwalam jej zawsze spać ale w jedym miejscu nie na pościeli w kąciku ... pewnie jak bym sieuparła to bym ją oduczyła ale nie mam serca jak przyjdzie i pierwszą połowę siebie hehe tzn łeb i łapy ma na tapczanie a reszta na podłodze i tak spi.........ale jak moj mąż przyjezdza do domu to spi w koszyku popieram ..pies do domku... kidys byly to psy mysliwskie ale moj Jessi to wylizuje swinke morską...zreszta sie jej boi jakby sie poruszyła...:)

Gość spaniel
to kup kundla.....a jak nie mialas spaniela to sie nie wypowiadaj