Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawy jak diabli

cechy dziedziczone tylko po ojcu

Polecane posty

Gość ciekawy jak diabli

Jakie są cechy dziedziczone tylko po ojcu.

Gość KamilaXXX
Siusiak

Gość kamiszek
:D sooooossssssssss dobre :D:D:D

Gość ciekawy jak diabli
Czyli każde dziecko ojca z dziurką w brodzie musi miec też tą ceche?

Gość kamiszek
człowieku, sossssssss Ci tak napisał bo znał Twój wcześniejszy temat! ojciec mojej koleżanki nie ma dziury w brodzie a ona ma, no i co? tzn że to nei jest jej ojciec prawdziwy? :D:D

Gość ciekawy jak diabli
dziedziczyły córki i synowie?

Gość ciekawy jak diabli
no to inne cechy jakie mogą byc?

Gość X/Y
Obecność chromosomu Y wraz z chromosomem X w jądrze komórki determinuje u człowieka płeć męską. Jest to spowodowane obecnością genu SRY na chromosomie Y.

Gość ciekawy jak diabli
to akurat możliwe i jak najbardziej powszechne

Gość ciekawy jak diabli
pospolite

Gość ciekawy jak diabli
tez nie wiem

Gość kasmijaaa
czarna- słyszałam że można nawet po swoich dalekich pradziadkach coś odziedziczyć :D

Gość to pytanie bez sensu
"Jakie są cechy dziedziczone tylko po ojcu?" Człowiek dostaje połowę genów od ojca, połowę od matki.

Gość ciekawy jak diabli
tak to chyba czas zacząc zbiera na test DNA :(

Gość kasmijaaa
wzrost na pewno sie też dziedziczy. ja jestem niska jak moi rodzice :D

Gość to pytanie bez sensu
Geny różniące ludzi to ułamek procenta całego genotypu. A mimo to każdy człowiek jest niepowtarzalny.

Gość kobieta rumcajsa
"Czyli każde dziecko ojca z dziurką w brodzie musi miec też tą ceche?" nie musi jest 50% genow matki i 50% genow ojca ale nie wiadomo czy dziecko odziedziczy nos po ojcu a uszy po mamie.Te geny sa jakby na chlopski rozum to brac--wymieszane. wzrostu wcale nie musi dziedziczyc po ojcu akurat.jesli matka jest bardzo mala to moze dziecko bedzie nizsze od ojca(w doroslosci).Albo moze byc tez wyzsze wszystko jest dosc skomplikowane.

Gość sdgsfasfasfasg
A wy mieliście kiedyś na biologi coś takiego jak prawa Mendla?Bo jak byście je znali to chyba nie mielibyście problemów po kim odziedziczyłam oczy np. :P

Z płcią są związane pewne choroby, nie cechy wyglądu. A po za tym dzieciak ani do matki ani do ojca podobny być nie musi bo mogą się akurat ujawnic geny starszych pokoleń. S lyszałam, że to widać u czarnych wśród których przodków znajdowała się jedna osoba biała (prawdopodobieństwo jest bardzo małe, ale z dwojga czarnych, "mocno" czarnych, może urodzić się sporo jaśniejsze dziecko) Zrób test DNA

Gość prawa Mendla
ale człowiek to nie groszek cukrowy :D

Gość kobieta rumcajsa
a ja ogladalam wlasnie taki program ciekawy ostatnio.I tam byla mowa o tym dlaczego ludzie sa nieproporcjonalni.To znaczy czemu np.prawa strona ciala nie jest "odbiciem w lustrze" lewej strony.Otoz okazuje sie,ze niedawno naukowcy odkryli,ze to jest nieznaczna deformacja genow wlasnie.A wszystko zalezy od tego jaka byla ciaza(np.przebyte infekcje maja tutaj wplyw na tego typu zmiany,nieprawidlowe odzywianie itp itd).I co jeszcze ciekawsze przeprowadzili pewna sonde.Kobietom podsuneli zdjecia niby blizniakow(w rzeczywistosci byly to zdjecia twarzy jednego mezczyzny.Z tym,ze jedno bylo przerobione komuterowo tak aby wlasnie prawa strona byla "odbiciem w lustrze" lewej strony twarzy).No i padalo pytanie,ktory z blizniakow jest badziej atrakcyjny.No i kobiety wybieraly te zdjecie przerobine komputerowo.Mezczyzni wybierali tak samo tyle,ze na zdjeciu byla twarz kobiety:) czyli wniosek taki,ze to my podswiadomie dbamy o to,zeby geny byly dobre,bo im bardziej proporcjonalne cialo tym zdrowszy osobnik:PWogole wiele tam ciekawych rzeczy mowili:)

Gość kobieta rumcajsa
"A wy mieliście kiedyś na biologi coś takiego jak prawa Mendla?Bo jak byście je znali to chyba nie mielibyście problemów po kim odziedziczyłam oczy np." tak tylko jak sie ma jedno oko brazowe,a drugie zielone to co to za prawo jest?

Gość kobieta rumcajsa
no to jak chodzilyscie na biologie tak regularnie to sprobujcie obliczyc prawem mendla jak bedzie wygladac cale cialo czlowieka od takich i takich rodzicow.No nie da sie.jakby tak bylo wszystko proste to dzieci tych samych rodzicow za kazdym razem rodzilyby sie identyczne.

Gość jnghjmndg
e tam, z ta proporcja to jakies wymysly, czlowiek nie jest proporcjonalny od zawsze (mamy wartobe po jednej stronie, serce baerdziej po lewej itd) wiec naturalnym jest (nie ma tu zadnego wplywu odzywianie itd) to chyba jacys pseudonaukowcy badali :P i niewiele jest cech ktore dziedzicza sie w tak prosty sposob jak kolor teczowki oka, reszta to ejst "wymeiszkanie cech z rozna dominacja np wzrost nie jest dziedziczony za zasadzie mam niskich rodzicow to i ja ebde niska bo gen odpowiedzialny za dziedziczenie to kilka genow w roznych kombinacjach z rozna dominacja danych genow. i oczywiscie, ze nieprawda jest, ze chechyd ziedziczy sie po rowno po ojcu jak i po matce, tu rowniez zachodzi cos takiego jak kombinacja genow i ich dominacja. moze sie okazac, ze np dzieci z wygladu podobne sa we wszystkim do jednego z rodzicow (np mam taki przypadek w rodzinie, ze ksztal oczu, uszu, wielkogsc glowy, nos itd sa takie same u dwojki i czesc cech u calej trojki dzieci i wszystcy sa wykapani jak ojciec)

Gość jnghjmndg
czlowiek owocowka nie jest ale ma bardzo, bardzo zblizony kod genetyczny i np wiele badan prowadzonych jest wlasnie na owocowce.