Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość robakomika

kredyt na mieszkanie

Polecane posty

Gość robakomika

Mam pytanie do tych którzy są "na czasie". mam na oku małe mieszkanie - cena ostateczna 170 000. Moje oszczedności 70 000 (7 tys mam na notariusza i papierkowe sprawy odłożone, nie chcę ego wrzucac w kredyt. kredyt na jedna osobę. Czy mam szanse na kredyt na pozostałą część zarabiając 1300 zł na rękę w urzędzie?? jak kredyt się kształtuje w złotówkach (rodzina na swoim odpada u mnie) i walutach i co lepsze??? Jeśli mam szanse na kredyt to gdzie, na jaki okres czasu, miał ktos taką sytuację? A zaświadenie o dochodach za jaki okres czasu.. W grudniu dostanę nagrodę a w lutym 13stkę, Czy to może zostać uwzględnione przez księgową w tym zestawieniu o dochodach podwyższając mi zdolność - nie śpieszy mi się z finalizacją zakupu, bo dopiero zaczeli blok budować i zostało mnóstwo mieszkan w tym metrażu.

Gość szkoda że nikt nie odpowiada
też jestem ciekawa odpowiedzi

Gość Emmett Fitz-Hume
Przy tych zarobkach nie masz szans na kredyt w banku.

Gość sdkoffmkd
a ile zarabiajac dostanie sie zdolnosc na 100.000??

Gość robakomika
ok, może ktos jeszcze się wypowie, jak liczą ten dochód, czy możliwe, że jak dostane nagrodę itp. To księgowa tez mi to uwzględnia w tym dochodzie......... straszne czasy, bo chyba trzeba zaczęć kraść, bo uczciwą pracą to nic się nie dostanie. jesli ktoś cos wie, ma doświadczenie, pracuje w banku itp. to prosze o uwagi.

ja ci pomoge. ale za chwile. zrobie tylko kawe bo umieram :)

jestem. ja mam dochody stełe z umowy na czas nieokreslony na podobnym poziomie co ty dostałam kredyt. mialam zdolność w obu pko i mbanku. z tego ostatniego zrezygnowałam w koncu bo chcieli mnie rabnac na marzy (trzeba byc uwaznym jak wszedzie). w mbanku lepiej wyliczaja zdolnosc tzn. uwzglednieja tez np. umowy o dzielo, w pko tylko jak maja charakter stały tzn. musisz miec min. dwie umowy po rzad z tym samym pracodwaca. druga roznica co do pko polega na tym ze w pko dziela dochod uzyskany z takiej umowy na 6 mcy i doliczaja do umowy o prace; w pko dziela na 12 mcy wiec suma dochodu jest mniejsza i zdolnosc tez. czekaj na premie, 13 i co sie tam jeszcze dostaje (nagdodziny) - ksiegowa wliczy je do dochodu jesli zmieszczą sie w ostatnich 6 mcy przed złożeniem wniosku. ja w koncu wybralam pko i kredyt z pln. dla waluty obcej musisz miec lepsza zdolnosc. mozesz isc do doradcy ale warto tez isc samej do banku - ja dostalam lepsze warunki niz mogl mi dac doradca (np. nie placilam za wycene mieszkania, za prowizke i co najwazniejesze marze mialam duzo mniejsza). powodzenia w poszukiwaniu dobrego kredytu (da sie to wszystko z czasem zrozumiec i ogarnac). :)

wg mnie na takie dochody nie dostaniesz 100 tys kredytu a dochody sprawdzają poprzez wyciągi z roru, za ostatnie pół roku, więc zaświadczenie o dochodach to nie wszystko

Gość robakomika
dzieki za info. Konto mam w inteligo i to od 2 miesięcy, bo z wcześniejszego w multibanku zrezygnowałam jak podniesli opłaty. chyba sie przejde w następnym tygodniu po bankach i dowiem ja to wygląda. Kolezanka juz mi pwiedziała że prowizję i marżę można starać się obniżyć, pisała jakies podanie w pko s.a. w sprawie obniżenia marży o 0,5% ale to było rok temu. Dziekuje wszystkim. Jesli jeszcze ktoś chce siepodzielić własnymi spostrzeżeniami lub doświadczeniami, to będzie i miło.

Gość robakomika
asda a jak to zrobiłaś że nie musiałaś płacić za wycenę mieszkania. mieszkanie był a rynku pierwotnym czy wtórnym kupowane??? i w ogóle obniżenie marży i prowizji- to była jakaś super oferta że jak ubezpiezysznieruchomość w tym banu to dostaniesz te zniżki, czy jakies podania w tej sprawie pisałaś? to było w pko s.a. czy w pko b.p.?

Gość humpabumpa
a ja jestem ciekawa jak przy takich zarobkach oszczędzić mozna 70 tys???? nic nie jadłaś?? ktoś cie utrzymywał?

Gość o matko moze
mieszkała z rodzicami i odkladała, moze rodzice jej skladali na wklad mieszkaniowy, a moze za granica zarobiła :O

Gość o matko moze
autorko nie wiem czy dostaniesz 100tys kredytu z takim dochodem, ale mozesz go uzyskać biorąc tzw. współbiorce kredytu z wyższym od Twojego dochodem. moj nazeczony brał w ten sposób kredyt z rodzicami.

Gość o matko moze
narzeczony oczywiscie;)

za wycenę mieszkania nie płaciłam bo w pko bp jest tak ze jak wpiszesz sie na ich listę na targach budowlanych to nie płacisz. te targi odbywaja sie w roznych miastach Polski - ja trafilam na miasto w ktorym mieszkam, kolezanka poprosiła znajoma aby ja wpisała bo targi odbywały sie 200 km od nas. mieszkanie z rynku wtórnego. kwestia marży i prowizji - zazwyczaj jest tak ze moga ci obnizyc/zlikwidowac prowizje jak wezmiesz wyzsze oprocentowanie. musisz sie zastanowic czy bedziesz wczesniej splacac czy zgodnie z harmonogramem. wtedy wybierz sobie co wolisz. uwazaj na ubezpieczenia - czesto np w mbanku stanowia one znaczna czesc raty. sa pomocna np wypadek gdy stracisz prace, ale ja pracujac w budzetowce nie boje sie zwolnienia. wiec zrezygnowałam. co do innych ubezpieczen np na zycie w pko mozesz zrobic cesje z uzezpieczenia z zakladu pracy. aha jak masz konto w pko bp to masz nizsza marze juz z urzedu (przynajmniej w czerwcu tak bylo). zadnych podań nie pisz tylko targuj sie z babka z banku. ja mam w pko bp ale pko sa ma tez dobre warunki (ja sie z nimi tak targowałam ze wycene tez mi zniesli). masz duzy wkład własny wiec problemu miec nie bedziesz. co moge poradzic? odłuż moze jeszcze 20 tyś. jak wezmiesz kredyt do 80 tys wlacznie podlegasz pod ustawe o kredycie konsumenckim (masz wieksza ochrone i wiele dodatkowych uprawnien z mocy prawa - np mozesz nadplacac kredyt juz od 1 raty bez zadnych kosztów). albo pozycz od kogoś z rodziny (ja tak zrobilam). ale ogólnie chodz po bankach i nie zrazaj sie ze na poczatku nic nie kumasz. z czasem wszystko zrozumiesz ;) idz koniecznie do obu pko - ja po rundzie po wszystkich bankach mam w pko bp. moje dwie inne kolezanki podobnie (jedna tez pko bp a druga sa).

Gość robakomika
oczywiście że pracując w tym urzędzie tej kasy nie zaoszczędziłam. rodzice mi pomogli i poza tym pracowałam w lepszych czasach na islandii po 3,5 miesiąca w roku.

ale w pko to chyba tylko w złotówkach, czyli najmniej opłacalny wariant hipotecznego

ale w pko to chyba tylko w złotówkach, czyli najmniej opłacalny wariant hipotecznego

Gość megi12348888
Wejdź na stronę internetową www.m_finanse.systempartnerski.pl/kredyty_mieszkaniowe.html ... Masz ofertę 12 banków... można poczytać... choć najlepiej wypełnić wniosek o kontakt z konsultantem z konkretnego banku, bo bezpłatnie wszystko Ci wyjaśni... Ja tak brałam... złożyłam wniosek o kredyt do 3 banków... a potem wybrałam najlepszą ofertę... akurat dla mnie nalepszy był millenium, ale to zależy od profilu klienta i od aktualnych warunków/promocji