Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gryzzelda

szafki kuchenne bez uchwytow

Polecane posty

Gość .........agawa
Ja mam w lazience. Szafki i szuflady sa z Ikei z serii Godmorgon, ale ze w zestwie byly malo atrakcyjne dlugie uchwyty z tworzywa, wiec dokupilismy do nich "odboje" na przycisk (tez w Ikei z serii Besta - sa sprzedawane osobno jako czesci dodatkowe lub zamienne). Dzialaja bez zarzutu, a nawet jak sie kiedys zepsuja to latwo je dokupic w Ikei, lub gdziekolwiek na miescie (sa w marketach budowlanych). Montowalismy je sami.

oo, dzieki, wlasnie sobie ogladam a ma ktos takie cos w kuchni? Bo czytalam opinie, ze przy tych systemach fronty sie bardzo brudza

Gość .........agawa
A proszę bardzo. W łazience podobnie mogą się brudzić. Mam biały połysk, więc gdy otwieram je przyciskając palcami to oczywiście je trochę znać. Na szczęście otwieram je najczęściej pięścią, grzbietem dłoni, łokciem (wiszące), albo kolanem (szuflady) bo mi tak wygodniej... zresztą nie myślę nad tym zbytnio. :) Gdybyś w kuchni planowała szafki wiszące, to faktycznie pewnie otwierałabyś je palcami albo przynajmniej kciukiem, więc byłoby znać ślady (tym bardziej że często są po jakimś maśle, oleju itp. jak się gotuje. Ale jak meble są na twojej wysokości albo nisko, to nie ma problemu. W razie czego możesz zawsze kupić podobny system, też bez uchwytowy, który nie jest na tip-on, tylko ma profilowane wycięcia u góry frontów i to za nie chwytasz otwierając szafki/szuflady. ---> Zobacz sobie np system Faktum z frontami Solar w Ikei.

Gość .........agawa
* łokciem (wiszące) - bo wiszą na mojej wysokości ...takie wysokie paluszki; nie są to szafki wiszące wysoko jak w kuchniach. ;) To gwoli wyjaśnienia.

agawa ale ten system tez zamówiłaś w ikea? bardzo podnosi cenę mebli w porównaniu do uchwytów. tez planuje białe meble i sie zastanawiam nad tymi zamknięciami ...

aj ty piszesz o łazience, a ja o kuchni. mozna to zastosowac w kuchennych meblach?

Gość polkiuj
jak na frontach szafek nie będą łatwo odbijały się paluszki to można, inaczej nie polecam

oj takie wyciecia to sie pewnie jeszcze bardziej brudza :P jestem leniem i chcialabym miec meble jak najbardziej ergonomiczne

Gość .........agawa
Asda, oczywiście że można pod warunkiem, że fronty są ładnie wykończone i nie mają gotowych dziur na uchwyty (moje na szczęście nie miały). Idziesz w Ikei na górę na dział z regałami, tam gdzie są systemy Besta i prosisz kogoś z obsługi o zawiasy samo-zamykające tip-on. W opakowaniu są 2 sztuki. Cena opakowania to o ile dobrze pamiętam coś około 20,-.

Gość .........agawa
Gryzzelda, no w gruncie rzeczy to każde się brudzą. O tyle dobrze, że takie z wgłębieniami brudzą się tylko w tych wgłębieniach ...tak jak i zwykłe mają wiecznie "upieprzone" uchwyty. ;)

czyli technicznie dałoby rade. tylko jak to sie bedzie sprawdzac w kuchni... te 20 zeta to za komplet na jedna szafkę?

Gość .........agawa
W sklepie ci powiedza dokladniej, bo to zalezy od wielkosci szafki. Ja mam szuflady 100 cm i w ich przypadku na 1 szuflade szly 2 sztuki (na kazdy bok), ale paluszek (taki wiszacy segment) mam zbudowany z 4 polaczonych ze soba niewiekich szafek 40 cm i w nich mam juz tylko po 1 sztuce. Musialabys podac wymiary frontow czlowiekowi z obslugi i on ci powie ile.

Gość .........agawa
* 2 sztuki na 1 moja duza szufladę (czyli po 1 na kazdy bok)

Gość .........agawa
Aha przypomniało mi się coś jeszcze - jeśli nie chcecie kupować tego systemu odbojów w Ikei, to możecie poszukać w marketach budowlanych lub gdziekolwiek indziej na mieście. Wiem, że bardzo dobre robi austriacka firma Julius Blum.

Gość .........agawa
Blum ma nawet elektrycznie wspomagane otwieranie szafek i szuflad dla super leniwych. :P Na ich stronie internetowej są fajne filmy z prezentacją tego jak co działa. Polecam obejrzeć szczególnie tym z was, które są jeszcze przed etapem planowania kuchni. http://www.blum.com/pl/pl/03/index.php Język strony można zmieniać u góry, wg indywidualnych preferencji. :)

Gość aeaeaeaea
dlaczego piszesz że dla leniwych?? sorry ale mnie to obraża! ponieważ mam taki system elektrycznego otwierania i bynajmniej nie z lenistwa :P

Gość .........agawa
To "leniwych" padło w kontekście wcześniejszego luźnego dialogu. Rzuć okiem na posty wyżej. ;) Pozdrawiam. Dobranoc.

Gość W sumie dobry pomysl
:)

Gość Właśnie to sobie zamontowałam
i wcale mi się nie podoba. Ten mechanizm raz załapuje, a innym razem nie. Trzeba mocno dociskać szafkę (normalne zamykałyby się bez wysiłku). Nie wiem, może to działa na małych szufladach, ale u mnie na 100 cm nie zdaje egzaminu. Jak otwieram kolanem, to jeszcze nie jest tak źle, ale żeby otworzyć ręką to trzeba zadać sobie odrobinę trudu. Wolę jednak zwykłe uchwyty, które się lekko pociąga i nie trzeba szuflad domykać tylko się je luźno popycha i się same zamykają. Z tym systemem szuflada (ani szafka) nigdy się sama nie domknie, bo zawsze musi być dociśnięta do samego końca, żeby mechanizm załapał. I mechanizm musi być tam, gdzie najczęściej lądują ręce (żeby był dobry docisk), bo inaczej nie działa za pierwszym dociśnięciem, bo zawsze coś odstaje (tylko dopiero za którymś tam razem zaskakuje). My na początku zrobiliśmy je po środku szuflady tuż przy prowadnicach i nie zaskakiwało dobrze, no i musieliśmy je odkręcać i przenosić wyżej, na poziom gdzie najczęściej kładziemy ręce - w efekcie czego zostały nam brzydkie dziury w bokach po wkrętach przez to że producent dał byle jaką instrukcję, która o tym nie wspominała. Jeśli dajecie silikonowe odboje (takie naklejki) na fronty szafek/szuflad to musicie wliczyć te dodatkowe 2 mm tego mechanizmu, bo wtedy się nie będzie dociskał i nie będzie działał. My też mieliśmy ten problem za pierwszym razem, bo w instrukcji nie napisano, że ma to aż takie znaczenie - a ma. Te mechanizmy mają bardzo małą tolerancję. Wystarczy się machnąć o 1 milimetr i dupa blada. Sumując: za dużo zabawy, wolę zwykłe uchwyty.

Gość majsterkowicz
Silikonowych naklejek nie należy łączyc z odbojnikami komplement/besta/faktum choc jest to możliwe ponieważ mechanizm posiada regulacje poprzez wkręcenie lub wykręcenie trzpienia wypychającego front mebla

Gość gość
Ja mam z gurnych szafkach i do tego fronty blyszczace. Brudza sie jak cholera- nigdy wiecej.

Gość gość
A czy ten system się nie psuje za często? Ładnie to wygląda i na pewno jest bardzo fajne w codziennym życiu, lecz nie przekonana jestem do tego w całkiem.

Gość gość
Nie polecam, szczegolnie przy lakierowanych frontach. Znac wszystkie palce

Gość gość
mam cos takiego w pracy,i samootwierające sie,czy stuknę kolanem ,fotelem to szuflada atakuje ,kosz jest elektryczny sam sie chowa,ale wszystko jest sporadycznie uzytkowane bo to nie kuchnia,w takiej gdzie faktycznie sie gotuje i ze wszystkiego korzysta uważam ze lsniace przody i brak uchwytow to zupelnie niewygodne i niepraktyczne a modne i drogie.