Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość flm;bhjvvsvscaksml

Czy Wy tez uważacie, że ten wielki Chrystus jest paskudny jak nieszczęście?

Polecane posty

Gość prawdziaowieczkaboza
Jak możecie pisać, że jest brzydki jak Go nawet nie widzieliście? Ale z was ciemniaki. :( Poza tym muszę Wam napisać, że każda epoka ma swoje kanony piękna. Np. za 100 lat chude modelki dzisiejsze mogą budzić obrzydzenie gdyż świat np. będzie wolał tłuściochów albo mięsistych jakichś. Coś w tym stylu. Ja na przykład zawsze mam na myśli obraz św. Faustyny Kowalskiej. Malarz, który malował obraz Miłosierdzia Bożego namalował 2 obrazy Chrystusa. Znajdźcie je sobie w necie - czy one są w ogóle podobne do siebie? Wcale. Nie o to więc chodzi - moim zdaniem na pewno. Ten obraz to jest symbol. A najwięcej obrazów Chrystusa jest ze średniowiecza - tam wszyscy wyglądali tak samo. Nie wiem. Moim zdaniem nie powinniście pisać takich rzeczy skoro Go tak naprawdę nie widzieliście nigdy. I tyle.

Gość bo my ciemni jesteśmy
wszystko sprowadza sie do biznesu już wszyscy rece zacierają że jak postawią budy z pizzą i zapiekankami i kioski z pamiątkami to na tym zarobią.... też jestem zdania że zamiast marnotrawić kasę na takie dziadostwo daliby kasę na jakiś dom dziecka albo dom samotnej matki.... że też nie wstyd temu proboszczowi.....swoją drogą ciekawe ile to wszystko kosztowało i ile za tę kasę można by kupić np jedzenia czy odzieży potrzebującym idiotyzm aż boli, ale naród jest tak ciemny że myśli że jak pierdolnie większy kościół, większą dzwonnicę czy większy krzyż to to będzie odzwierciedleniem wiary.... wcześni chrześcijanie spotykali się w grotach, apostołowie zapylali w szmatch i rzemykowych sandałach i ich wiara przetrwała wieki.... nasi proboszczowie potrzebują splednoru i luksusu i wielgachnych kosciołów by nam wmówić że ich wiara jest równie silna i prawdziwa

Moim zdaniem jeszcze Wam napiszę ten Obraz Miłosierdzia to jest taki SyMBOL. Naprawdę. Widzę w Nim Boga, który jest światłem wśró ciemności - tak jak pisze w Ewangelii. Kto ten Obraz czci do piekła nie pójdzie. I wiem - bo tak pisze w Dzienniczku siostry faustyny, że na krótko przed końcem świata będzie krzyż wielki na niebie świetlisty - w nocy. No to tak pasuje, nie? Ten Obraz i krzyż na niebie. Wtedy trzeba się poprawić, żałować grzechów i Bóg jeszcze pomoże bo w dniu końca świata już za późno na wszystko obawiam się... no takie życie :(

No już nie mówcie takich rzeczy - wszystko jst ważne, każda kasa na kościół. A Bóg wam wszystko policzy - nie martwcie się. I tyle. Ale Obraz Miłosierdzia Bożego jest naprawdę ważny - świat jako ciemność i Bóg jako światło. Taka jest prawda o wszystkim, o całym wszechświecie. Na dodatek jest jescze 3 tajemnica fatimska. Jak to wszystko mi pasuje. No i ja też coś widziałam, ale nie mogę nigdy powiedzieć co bo to się stanie. I co wtedy? Wtedy Polska umrze na zawsze, a tak może jeszcze się kiedyś odrodzi - za 150 lat. Bo takie jest życie...i ...historia tego państwa. Co Wy na to? Jakbym powiedziała co widziałam w 2008 roku to byście sie nigdy nie odrodzili, a tak jeszcze macie szanse... 🌼

Gość szossza
Jezus Powiedział : Ja jestem królem, lecz królestwo moje nie jest z tego świata. Królestwo Jezusowe nie jest z tego świata więc zasadność istnienia tego kiczu w postaci betonu z koroną jest bezsensu stanowi wartość doznaniową

Moim zdaniem nieszczęściem Kościoła w Polsce jest to, że każdy ksiądz zamiast myśleć o Bogu to myśli o pracy i karierze. A jednak Dekalog NIE BĘDZIESZ MIAŁ BOGÓW CUDZYCH PRZEDE MNĄ. I koniec. Pierwsze przykazanie i ksiądz idzie do piekła. Myślicie , że mało ich tam? Przez to musze myśleć sobie tak jak zwykle bo bym oszalała. Z wielu powodów. A tak? Nie oszaleję i mi to nie grozi. Choć już mało brakowało...

O Pan Jezus na pewno jest dobrym królem . Już teraz rządzi dobrze, a kiedyś dopiero. Żaden mu nie dorówna. A wiecie czemu? Bo jest wieczny. Chociażby dlatego. rządzi sobie czasem - na wszystko go ma. A my? Ciągle pośpiech, czasu nam brakuje - tu za mało, tu za dużo czasem. A on jest taki, że ma czas na wszystko. Życie to jedno rodzenie się i umieranie - w naszym wymiarze, ale to tylko 1 wymiar. Są i inne. Już ja to wiem.

Skoro już tę statuę zbudowali, to niech będzie. Mi nie przeszkadza. Ale trochę źle ją umiejscowili. Powinna stać nad wybrzeżu, tak jak Statua Wolności w Nowym Jorku albo statua Chrystusa Króla w Rio de Janeiro. A tak postawili ją w zapadłej wiosce której 90% obywateli nie potrafi wskazać na mapie.

nie oszalejesz ? ty już jesteś szalona zamiast do Kościoła to powinnaś iść do lekarza psychiatry w wielu chorobach psychicznych są manie o charakterze religijnym, ty takie przejawiasz poczytaj w ST o wyznawaniu bożków, "cielców" stawianie betonowych pomników jest niczym innym niż czczenie bożków apostołowie nie chodzili z podobizną Jezusa, nie stawiali pomników

Powiem wam, że bardziej niż rodzenie sie i umieranie życie obecnie to jesdna FORSA I KURESTWO ogólne. To nie ma sensu oczywiście, ale co robić? Lecz pewnego dnia nadejdzie koniec tego BAGNA. Ten świat to jedno piekło, ale ten świat to nie wszystko. I dobrze. Mnie ten świat obrzydza już choć uważam, że mam w chwili gdy to piszę dosyć pesymistyczne do niego nastawienie. Jednak nie wyobrażam sobie by ten świat mógł być wszystkim co istnieje. Po prostu moja wyobraznia nie przyjmuje tego do wiadomości. Jest to coś tam, ale bez większego znaczenia. Wszystko jest wpisane w czas a czym jest czas? Jeden naukowiec powiedział, że to po prostu WYMIAR jest - no to musi istnieć coś poza tym wymiarem. I tyle. Żeby wszystko miało sens bo na świecie nawet śmierć często nie ma sensu. Czyli czy czas ma sens? Ktoś umiera zanim sie urodzi - czy to ma sens? No czyli czas jest bez sensu :( I tyle :( Tak zasadniczo.

Gość mieszkaniec Świebodzina
słuchaj niemądry człowieku, Świebodzin to nie jest zapadła wioska, ale fajne, ładniutkie powiatowe miasto które cały czas sie rozwija. Nie tylko warszawa czy wrocław maja prawo do rozwoju i uznania przez innych ludzi. Teraz mamy pomnik i BARDZO DOBRZE !!! Niedlugo wybudują obok pominika wodospady, 12 stacji drogi Krzyzowej, kafejki, kawiarenki, wielki i piękny park gdzie bedzie mozna zasiąśc na ławeczce po urzednim skonsumowaniu czegos w miłej i przytulnej kafejce oraz rozkoszować sie widokiem na Jezusa i przeslicze wodospady. Ponadto miasto ma poszerzyc swoje granice, wiec rozrastamy sie. Nie tylko Poznań czy Szecin mają prawo "żyć".

Do psychiatry to ja się już za tydzień będę nadawać jak znam życie i rózne takie historie. :( także już mi nie życzcie psychiatry. Ale diabeł istnieje. Wy myślicie, że to Święta Inkwizycja wymyśliła. Istnieje i koniec. I egzorcyzmy już mnie ratują tylko przed tym światem. Nic poza tym. Muszę sobie znaleźć dobry egzorcyzm - i dawaj. Umiem też opętywać ludzi, żeby mi nie szkodzili. A wy tylko psychiatra i psychiatra. Psychiatra nie umie takich rzeczy robić. Na przykład ktoś chce mi szkodzić, a jest wielce pobożny NA POKAZ to go opętam i już mi nic nie może zrobić. I co wy na to? Umiecie takie sztuczki? Każdego wierzącego na pokaz można opętać.

Moim zdaniem to dobry pomysł - wielka rzeźba Chrystusa. Ludzie przyjadą zobaczyć , ktoś zarobi. Czemu nie?

ze strony Świebodzina to może być dobry ruch. Tylko trzeba władze kościelne przekonać do reklamowania tego miejsca, do robienia pielgrzymek. Musi jeszcze powstać zaplecze hotelowo-gastronomiczne jak to jest w Częstochowie czy Licheniu. I trochę kaski dla miasta wpadnie.

Rzeżbę należy poswięcić , jakies karteczki z modlitwami tam zostawiać, nie? Życzenia tak zwane. I zrobić miejsce pielgrzymek. Czemu nie? Czy to zły pomysł? Może kiedyś będzie to cudowna rzeźba i ktoś odzyska zdrowie tam? Kto wie? Trzeba wierzyć. Może trzeba się o to modlić? Nigdy nic nie wiadomo.

no to ja przepraszam, jesli wg kogoś wiara polega na tym że będzie knajpa obok figury i figura będzie tylko pretekstem.... to niech na mszy podają darmową pizzę może wreszcie znajdę powód by iść do Kościoła.... przypomnijcie sobie też fragment o faryzeuszach kupczących w Domu Bożym i o tym jak ich Jezus wyp......na zbity pysk ze świątyni..... no ale niby to ja jestem ta niewierząca ale jakoś wszystkie cytaty z Pisma pamiętam wiara ma się nijak do "srebrników" i baranków ofiarnych oraz gołębi sprzedawanych na straganie przed Domem Bożym

Gość więcej kaski wpadnie do
księży: nie ma obawy: jeśli będą masowe pielgrzymki to już kościół zatroszczy się o własny dom pielgrzyma, żeby czasem miejscowi hotelarze nie urośli w pychę i kościelny sklep z pamiątkami, żeby czasem świebodzińska cepelia nie straciła szansy na niebo, zbytnio sie bogacąc. Podstawowy błąd kościoła to ślepa wiara, że jeśli coś jest związane z religią to nie podlega krytyce: to bzdura, sztuka sakralna bywa piękna, istnieje wiele wspaniałych pomników Jezusa, jak choćby ten w Rio, który imponuje, nawet ateiście, jako dzieło sztuki, symbol kulturowy. Nie można wstawić byle jakiego kiczu i oczekiwać, że uznamy je za dzieło wyłącznie dlatego że przedstawia Jezusa czy Jana Pawła II (pełno było takich badziewnych pamiątek po nim - tak badziewnych, bo nie wystarczy wstawić papieża, żeby coś było ładne). Dawniej kościoły zatrudniały najlepszych artystów, uważano, że sztuka sakralna jest rodzajem modlitwy. A to nie jest modlitwa, to nie jest sztuka.

Gość czas globalnej niepogody
My w całym kraju mamy tyle miejsc, do których spieszą pielgrzymi, że kilkumetrowy Chrystus - zresztą moglibyśmy się wykazać inicjatywą i wymyślić coś swojego - jest nam zbędny :-o

Kilkumetrowy chrystus nie zaszkodzi wiesz - zwłaszcza po lataniu z krzyżem na miejscu katastrofy - naprawdę. Coś bardziej pozytywnego. Bo już nic tylko krzyż i krzyż i katastrofa. No wiesz - normalny może ZWARIOWAĆ. A czy o to chodzi? I tyle :( No to niech jest pomnik - z dala od miejsca katastrofy. Może następne pomniki? Zawsze coś bardziej pozytywnego. A jesli chodzi o wiarę to ja bym motyle umieściła w miejscu katastrofy - tak robią w Holandii - motyle są na drzewach, na których ktoś życie zakończył... też tak se zróbcie. 10 kwietnia 2011 - Wielki MOTYL przed pałacem prezydenckim. Albo 100 motyli czy ilu ich tam do pieca ognistego poszło... :(

Chrystus z dużej litery miało być. I tyle. Idę się pakować - co do jedzenia muszę zrobić listę i jutro wyjazd znowu do tego dziadostwa chorego umysłowo. Czy moje życie będzie kiedyś przypominać cokolwiek normalnego niz pijaństwo na przerób? Czy raczej jego niezbędność? Boże spraw to bo już nie mam siły :(

cokliwke normalniejszego - i tyle. Zawaliłam sobie wiele rzeczy - to wiem. Ale trudno. Z drugiej strony tu też jest tragedia i tyle. Ale i tak mnie najlepiej było w Polsce. Zachodu nie znoszę i koniec :( Bo nie i już. Ale musze z czegoś żyć i tyle :(

Gość czas globalnej niepogody
prawdziaowieczkaboza, zaszkodzi. Nasze państwo i tak jest prokatolickie. Na każdym kroku kościoły, krzyże, klasztory i miejsca do modłów, wystarczy tego. Lepiej jakby za sponsorowano szkoły, przedszkola czy żłobki.