Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Moja córka ma 3 lata i 7 m-cy...od 6 m-cy dopiero mówi. Słabo jej to idzie i większość wyrazów jest niezrozumiała. Ale gada jak nakręcona, chętnie spiewa juz całe piosenki, a wyrazy których nie potrafi wymówić zamienia na coś dziwnego bezdźwięcznego. Do tej pory nie przejmowałam się tym tak mocno, zwłaszcza że pediatra mnie uspokoił że jeszcze ma czas, że dopiero zaczęła, że to się wszystko wyrówna...że najważniejsze że próbuje. Mała chodzi od września do przedszkola, ostatnio gdy ją zaprowadzałam pogawędziłam sobie chwilę z wychowawczynią i doznałam szoku. Córka w przedszkolu nie mówi. Zamieniła może 2-3 słowa odkąd zaczęła chodzić a przeciez mamy juz listopad!!!! Nie mam pojęcia dlaczego nikt mi tego wcześniej nie zgłosił!!! To jak inne dziecko!!! W domu buzia jej się nie zamyka!!! Jest niesmiała przy obcych to fakt, ale przecież chodzi juz do przedszkola od 3 m-cy więc powinna się już przyzwyczaić, zwłaszcza że prawie nie opuszcza dni. Poszłam do domu i zaczęłam analizować wszystko po kolei. Próbowałam zrozumieć dlaczego tak się dzieje. Wychodzi na to że córcia wstydzi się mówić w przedszkolu bo większość dzieci potrafi już pięknie mówić całymi zdaniami, a ona nie. Na dodatek ma wadę zgryzu co nie ułatwia jej nauki mówienia. (jesteśmy zapisane do ortodonty na styczeń) Czy powinnam iść z nią już do logopedy? Czy do takiego specjalisty potrzebne jest skierowanie? Poradźcie kobitki bo córcia w przedszkolu coraz bardziej zamyka się w sobie...czytałam że jest szereg ćwiczeń które mogę z nią wykonywać w domu, pytanie które wybrać żeby jej nie zaszkodzić...najlepiej żeby wyboru dokonał logopeda..

To może warto isc i porozmawiać ,moze Was przyjmie.U Mojego syna tez pierwszeństwo maja starsze dzieci ale jak jest problem to przyjmuje. Nawet teraz będziemy mieć z logopeda zebranie. A jak nie to warto szukać na własną rękę albo prywatnie.

Gość rety ale macie mikrusów
u mnie jest logopeda w poradni psychologiczno-pedagogicznej i nie potrzeba skierowania. Trzeba tylko telefonicznie umowić się na termin wizyty.

Gość gość
u córki w szkole jest fatalna logopedka,... wiecie gdzie jeszcze indziej mozna zapisać dzieci? Marysia ma wadę wymowy i bardzo nie chcę tego lekceważyc,ale z ta kobieta ze szkoły po prostu nie da sie dogadac a zajecia z nią to mordęga..;/

Gość gość
Trzeba iść do poradni i zapisać się na wizyty. Są one jednak dość rzadkie. Ja na twoim miejscu poszukałabym kogoś prywatnie, choćby na kilka wizyt, wtedy będziesz mieć ustalone ćiwczenia i poznasz ogólne zasady do samodzielnej pracy w domu. Sprawdź teraz czy dziecko nie ma problemó z pionizacją języka, czy bez problemów potrafi powiedzieć głoskę "L", tzn, czy wędzidełko pod językiem nie jest za krótkie. Jeśli jest to laryngolog podcina wędzidełko, to trwa 5 sekund, a rezultaty są znaczne. Praca w domu to połączenie zabawy z ćwiczeniami. Sprawdź sobie hasło "ćwiczenia artykulacyjne warg, języka, podniebienia i policzków i ćwicz w wolnych chwilach. Nie karz dziecku na siłę mówić i owtarzać słów, jeśli nie ma rozćwiczonej buzi i nieprawidłowy tor oddechowy, bo nie przyniesie to żadnych rezultatów. Najlepiej poproś o pomoc logopedę. Najwyższy czas.

Gość gość
Jeśli dziecko posiada wadę zgryzu to jedyne co mogę poradzić w tej chwili to wizyta u logopedy. Taka dolegliwość może być powodem, dla którego córka nie mówi w pełni wyraźnie. Byłam w podobnej sytuacji z moim synkiem, problem udało się wyleczyć przy współpracy z http://www.carpediem.szczecin.pl/

Gość gość
najlepiej poszukać lepszego logopedę, moja córka chodziła do logopedy w Żywcu http://www.larmed.pl/ i teraz mówi już bardzo wyraźnie

Gość mijami42
Ja bardzo polecam dla osób za granicą co mają problemy z własnym dzieckiem Panią Martę Armatę. Kontakt na stronie http://www.logopeda.ie - polecam tego logopedę, często bywa również w Polsce.

Gość gość
Moim zdaniem logopeda w przedszkolu i szkole podstawowej do podstawa, zwłaszcza dla dzieci które mają problem z mówieniem. Moje dzieciaki chodzą do www.szkolapromyk.szczecin.pl i po lekcjach z logopedą znacznie lepiej się wysławiają.

Gość gość
Mogę polecić poradnię internetową na stronie www.e-poradnia.com . Raczej nie byłam nigdy fanką takich rozwiązań, ale trochę w mojej sytuacji nie było innego wyjścia. Mieszkam i żyję we Francji, nie znam polskiego logopedy na miejscu, a tutaj bez wychodzenia z domu mogę z polskim fachowcem pracować. Wszystko odbywa się online, opcji do kontaktu jest dużo, przy pracy z głosem to ja bym polecała albo telefon, albo Skajpa.

Gość gość
Ja chodziłam ze swoją córką do poradni psychologiczno-pedagogicznej www.provobis.com.pl w Pruszczu Gdańskim. Mają tam świetną pomoc logopedyczną dla dzieci. Jeżeli wasze dzieci maja problemy z mówieniem to polecam wam ich.

Gość gość
Mój syn miał opóźniony rozwój mowy i chodziłam z nim do poradni logopedycznej w www.gestyislowa.pl. Zrobiliśmy wszystkie konsultację i została włączona odpowiednia terapia. Po kilku miesiącach uczęszczania na zajęcia mój syn zaczął mówić.

Gość karina_121
u nas podobnie pani logopeda z ośrodka Logos Dtr na warszawskim Targówku stwierdziła opózniony rozwój mowy i zastosowała terapię mającą na celu stymulowanie mowy. Sporo ćwiczeń wykonywaliśmy też samodzielnie w domu. Teraz w zasadzie o problemie już zapomniałam ale wiem jedno, fachowe wsparcie to podstawa w takich sytuacjach.

Gość JAAANINA

Moja córka też zmagała się z tym problemem.. Na szczęście dzięki pomocy specjalistów z Medicusa w Żywcu wszystko już jest dobrze