Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asssssssss

W jakim kierunku wysłać dziecko?

Polecane posty

Gość asssssssss

Córka uwielbia język angielski, uczy się z angielskiego na samych 5 i 6. (Jest w 6 klasie). Nauczycielka angielskiego chwali ją, po raz któryś słyszałam od nauczycieli że, dziecko ma akcent 'brytyjski'. W jakim kierunku mogę wysłać dziecko w gimnazjum? Jej marzeniem jest wylecieć do Anglii i doszlifować język do końca. Nie znam się na tym, ale z tego co mi wiadomo zna wszystkie czasy, poziom jej języka angielskiego jest na 1,2 klase gimnazjum (według nauczycielki).

Gość moze wyslij dziecko
o jakiegos gimnazjum jezykowego ;)

nie ma czegoś takiego, jak poziom języka mierzony klasą jeśli córka jest lepsza niż reszta klasy albo klasa jest słaba albo córka jest dobra i warto pomyśleć o dodatkowych zajęciach sama chodziłam do klasy językowej w liceum, podzielonej na dwie grupy zaawansowane - między którymi była przepaść, w 1 klasie zaczynaliśmy od upper-intermediate,żeby wyśrodkować, a i tak każdy poziom miał różny język to nie historia, biologia czy matematyka

Gość naam
A czemu tak małe dziecko(bo12 lat to mało) chcesz wysyłać za granicę? Myślę, że wystarczy stworzyć jej na miejscu warunki do indywidualnego rozwoju językowego. I nie muszą to być wcale jakieś drogie kursy czy korepetycje, ale materiały zachęcające do nauki. Uczyć można się oglądając obcojęzyczne programy w oryginalnym języku, słuchając muzyki i tłumacząc tekst, czytając książki(są nawet specjalne w bibliotekach, coś w stylu streszczeń znanych dzieł dostosowane językowo trudnością od 1 do 6) itd. A co do poziomu i czasów, które Twoje dziecko zna, to jeżeli chodziło do "zwykłej" podstawówki to raczej wątpię żeby znało wszystkie istniejące czasy, pewnie nauczycielka miała na myśli czasy w programie nauczania podstawowego. Moim zdaniem powinnaś po prostu umożliwić dziecku dostęp do materiałów i co najważniejsze nie zniechęcić(choćby nadgorliwością) Dla młodzieży licealnej organizowane są wymiany międzynarodowe współsponsorowane przez UE oraz wolontariaty europejskie, które wspaniale ośmielają i upraktyczniają język, ale na to jeszcze czas, spokojnie:)

Gość znam taki co źle się skończył
No to córka mojej znajomej też była taka zdolniacha z angielskiego, zresztą z innych przedmiotów też piątki, ale języki lubiła najbardziej. A w gimnazjum zaczęły się marne oceny, ledwo zdawała z niektórych przedmiotów, wpadła w anoreksję, teraz po latach znowu wpada w problemy żywieniowe-bulimię. I chodzi mi o to, że różnie się układa i nawet korepetycje miała, a to wszystko zaprzepaściło się. A jej rodzice mieli wymagania, ale zawsze było za mało, albo gorzej niż ktośtam, i dopiero jak ona zrezygnowała uważając że i tak nigdy nie będzie wystarczająco dobra to może mieć i pały bo na jedno wychodzi. i później nie dało jej się dowartościować. i w ogóle tak się tam w tej rodzinie jakoś nikt nie zorientował na czas, jakie miała problemy, tylko jak stopnie były gorsze to zamiast rozmawiać były awantury. No i chodzi o to, że możesz wysłać córkę do szkoły w Angli, alechyba bardziej wartościowe od czego kolwiek innego byłoby pilnowanie odpowiedniego rozwoju psychicznego i nie oczekiwanie nie wiadomo czego, a wtedy ona już sama sobie poradzi jak będzie czuła wsparcie i bedzie miała siłe żeby iść drogą do swojego celu.

Gość moja znajoma . . .
wyslala dziecko w tak mlodym wieku za granice, bo bardzo chcialo. W efekcie dziewczyna wiekszosc zycia spedzila za granica, niz z rodzina. Stali sie oni dla niej obcymi ludzmi. dziewczyna ta nie zna nawet dobrze swojej mlodszej siostry, ktora przyszla na swiat, gdy ona byla za granica ;/ dla mnie to wszystko chore, ale tym ludziom to opowiada. Sa dumni z corki, bo po tym jak skonczyla swoja edukacje w Londynie, dostala sie na uniwerystet Yale w USA, gdzie obecnie konczy doktorat chyba z nanotechnologii i dodatkowo wyklada tam. Miala okazje poznac ta dziewczyne, jest strasznie ponura ;/ ma chlodny stosunek do rodzicow ;/

Gość ale jak to Ty masz wysylac
Przeciez juz chyba umie mowic i mniej wiecej sie orientuje. Chyba nie jest taka dupa wolowa, zebys Ty jej miala szkoly szukac :D Ja rozumiem - zapisac do szkoly podstawowej. Ale gimnazjum? Przeciez ona ma juz 12 lat :D