Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

emulinek

wyprawka - luty 2011

Polecane posty

Czesc dziewczyny. Bardzo proszę i pomoc w kwestiii wyprawki. Co będzie potrzebne dla "zimowego" maluszka. Help :)

Gość Aleksandra 22
i ja się podłączam pod to pytanie, również mam termin na luty 2011 i powoli zaczynam kompletować wyprawkę... w jakie produkty absolutnie muszę się wyposażyć? jakie firmy są godne polecenia odnośnie kosmetyków pielęgnacyjnych, butelek, smoczków itp

I ja się podłączam pod to pytanie, również mam termin na luty 2011 i powoli zaczynam kompletować wyprawkę, jakie produkty muszę koniecznie kupić, oraz jakie firmy są godne polecenia jeżeli chodzi o kosmetyki, butelki do karmienia, smoczki itp

Gość Wyprawka na luty
1) Wózek z kołami które nie utkną na śniegu i dobrze osłaniający dziecko od zimna i wiatru (najlepiej nie za ciężki, dobrze jeśli stelaż jest z aluminium) 2) Fotelik do auta 0-13, albo 0-18 kg jeśli oczywiście macie czym jeździć 3) Łóżeczko z odpowiednio twardym materacem (obojętnie czy syntetycznym czy naturalnym) 4) Prześcieradła, koce, pieluchy tetrowe/flanelowe, ochraniacz na szczeble ---> to zamiast pościeli do 12 miesiąca, ewentualnie jeszcze folia/ochraniacz materaca 5) Pajace, body z długim rękawem, bezuciskowe portki, porządne grube wysokie skarpety (1/3 w rozmiarze 56 i 2/3 w rozmiarze 62) 6) Ze 2 bawełniane czapki (opcjonalnie 1 para niedrapek, ale niekoniecznie) 7) Kombinezon w rozm. 62 8) Szczotka do włosów (naturalna lub syntetyczna), jakiś grzebyk, nożyczki lub obcinak do paznokci, gruchę lub aspirator do nosa, jakieś płatki kosmetyczne (mogą być te małe które wy używacie do twarzy) 9) Termometr (zwykły, elektroniczny, albo elektroniczny z sondą do ucha i czoła) 10) Wanienka (lub wiaderko), opcjonalnie przewijak (obojętnie czy miękki czy usztywniany) i opcjonalnie termometr do wody 11) Pieluchy (rozmiar "newborn"), chusteczki do pupy, zwykły krem/maść "przeciw odparzeniom" (nie mylić z "na odparzenia") albo puder (do wyboru) 12) Płyn do kąpieli (lub mydło), oliwka lub lotion/mleczko (do wyboru), opcjonalne szampon (jeśli dziecko urodzi się z gęstymi włosami i o ile nie macie płynu do kąpieli All-in-One) ---> wybieraj proste, mało perfumowane, delikatne produkty 13) Ze 2 butelki (1 mała i 1 średnia, albo 2 średnie) obojętnie czy z szeroką czy z wąską szyjką, opcjonalnie szczotka do butelek (ale nie jest konieczna 15) 1-2 smoczki uspokajające (rozmiar 0+ miesięcy) 15) Laktator jeśli będziecie karmiły piersią (ręczny lub elektryczny), krążki laktacyjne, stanik dla karmiących lub zwykły stanik o największym rozmiarze z możliwych (1 lub 2 sztuki) 16) Jeśli rodzicie SN: ze 2 sztuki podkładów z ceraty (takich jednorazowych przewijaków dla niemowląt, które uchronią wasze prześcieradła i materace przed przeciekami), majtki poporodowe (lub jakieś zwykłe majty ze 100% bawełny dobrze trzymające wielkie podpaski), podkłady poporodowe (albo zwykłe naturalne niesyntetyczne podpaski - największy rozmiar), Tantum Rosa (albo ekwiwalent do przemywania krocza po porodzie), płyn do higieny intymnej (jakiś delikatny najlepiej) 17) Opcjonalnie ale niekoniecznie: karuzela do łóżeczka, jakaś zawieszka z maskotką/grzechotką do wózka/fotelika, leżaczek (ten ostatni jest dość pożyteczny) 18) Opcjonalnie: chusta ub nosidło (ale niekoniecznie), rożek (nie jest konieczny jak ma się koc) 19) Sól fizjologiczna lub roztwór wody morskiej do udrażniania nosa (całkiem pożyteczne) Nie kupować: 1) Soli fizjologicznej do przemywania twarzy ---> przegotowana woda jest jak najbardziej ok 2) Dziwactw do odkażania pępka ---> najlepiej zostawić pępol w spokoju, to po tygodniu śladu nie będzie

Gość Wyprawka na luty
No i na koniec jeszcze szczera rada ---> nie czekajcie z zakupami dziewczyny, bo luty tuż tuż, a takie zakupy na ostatnią chwilę dadzą wam mocno po kieszeni (nie żartuję!), więc lepiej je racjonalnie rozłożyć na miesiące, wtedy ich tak strasznie nie odczujecie.

Gość mamaksiężniczki
z kosmetyków polecam Nivea Baby, większośc można stosować od pierwszych dni zycia. Na pępek ja używałam gaziki Leko, ale chyba lepszy jest Octanisept. Z bieliźninych rzeczy super sprawdzają się rożki, bo dzidzi w nim jest cieoło i ciasno.

Gość Wyprawka na luty
Zapomniałam jeszcze o kilku pozycjach: - kupcie opakowanie specjalnych patyczków do uszu dla niemowląt - kilka dodatkowych pieluch tetrowych lub flanelek (ale nie przesadnie dużo, tak ze 4, w porywach 6 spokojnie starczy) - jakiś chłonny papierowy ręcznik kuchenny lub kartonik z chusteczkami higienicznymi (żeby zawsze były pod ręką przy dziecku) - ewentualnie ręcznik kąpielowy dla dziecka (który nie jest absolutnie konieczny jeśli macie jakieś wolne wasze dorosłe ręczniki - zawsze przecież możecie odpalić jeden maluchowi) :) 🖐️

Gość 12334
Wreszcie jakas dobra rozsadna lista. No. :)

Gość ja tez jak sobie przypomne :)
oj fajnie sie kupuje wyprawke ale wlasnie lepiej juz to robic żeby nie na raz....i lepiej wczesniej,. ja na poczatku myslalam ze za wczesnie i przesadzam a póxniej sobie za to dziekoalam bo w 9 miesiacu nie mialam ochoty chodzic nigdzie........naprawde wierzcie wiec tak nie kupujcie za wiele ubran welurowych bo tak naprawde jak w domu jest cieplo lepsze sa takie 100% bawelny, napradwe moge polecic fajne tanie i wytrzyamle byly ubranka polskich firm np super sa z Ewy Klucze, fajne bo np ubranka 56 na krotko starcza naprawde na jakies 2 tygodnie....na poczatek dobre sa body i kaftaniki kopertowe a nie wkladane przez glowe, kosmetyki ja polece zwykle bambino, przeciw odparzeniom krem bepanthen, na poczatek ten krem jest dobry tez na sutki jako ochrona a uwierzcie że bola :( i dobre sa silikonowe nakladki....butelki polece aventu świetnie mi sie sprawdzaja, smoczki tez zvent, sól morska do noska, twarz wystarczy przemywac przegotowana woda, recznik chociaz jeden taki z kapturkiem można kupic bo naprawde sie sprawdza, kupcie sobie kocyk polarowy, rozek fajny jest usztywniany wygodniejszy jak dziecko jest takie malutki, termometr do czola fajny, przewijak, pieluch tetrowych nawet wieksza ilosc, dziecko ciagle ulewa albo cos innego, podkladam je do rozka na przewijak wszedzie, i mam ich z 25 żeby ciagle nie prac (dokupowalam juz w 3 dniu po porodzie),

ja jeśli chodzi o kosmetyki kupiłam całą serie z Hippa od 1 dnia życia. DO pupy przeciw odparzeniom maść Linomag w zielonym opakowaniu. 4 kg proszku Lovela do białego i koloru (trzeba niestety wszystko prac :( )

Ja równiez kupiłam 25 pieluch tetrowych i 4 flanelowe. :))))))))) zaopatrzyłam się w 47 sztuk pampersów jedynek, i 72 szt dwójek zeby nie za duzo bo dziecko moze miec uczulenie akurat na nie.

Gość smuutnana
czy ktoras z was jest chetnaupic wyprawke dla niemowlaka? mam sliczne ubranka na dziewczynke.... recznik nowy, kocyk, akcesoria smoczek itd....

Gość smuutnana
bo mam do sprzedania ciuszki bawelniane spioszki, czapeczki, pajace polspiochy itd, a takze wiele ciuszkow zimowych polarowych pajacykow, kombinezon zimowy i czapka jak nowe....

Gość Końcówka ze szczotką
Bephanten nie jest srodkiem przeciew odparzeniom tylko na juz istniejace odparzenia. Szkoda kasy zeby uzywac go prewencyjnie. Przeciez wystarczy, tak jak ta dziewczyna pisala, kupic zwykly krem przeziw odparzeniom (Bambino, Nivea, Penaten, Linomag itp.), albo zasypke, a nie drogi Sudocrem, Bephanten i inne specyfiki, bo te ostatnie sa na odparzenia (jesli sie pojawia), a nie profilaktyczne.

Gość mamamaksymilianka
Witam mam do sprzedania ubranka dla noworodka rozm.od 56 do 68 mój mały pajace w paski i w misie i ten czarny nosił do 6mc mimo iz jest grubiutki. całośc za 45zł lub które chcesz za ceny podane ponizej plus koszt przesylki. 3 body z długim rekawkiem 3.50zl za szt 1 body z krótkim 3.50zl 1 kaftanik rózowawy 3zl rampers 3zl 3 koszulki ; niebieska 3.50zl rózowa 3zl biała we wzorki 2.50zl 4 pajace ; w paski 5zl w misie 5zl w kropki 4 zł czarny z misiem i kapturkiem 5zł( nie mam zdj ale stan idealny) 2pary spodni ; w bałwanki 3zl w kwiatuszki 3zł wszystko jest w bdb stanie nr tel 726 850 406 jesli ktos jest zainteresowany prosze o kontakt tel sprzedam wózek Baby merc za 700zl cena do uzg. wiecej szczegółów pod nr tel 726850406 https://picasaweb.google.com/116638950505022695037/Kolaze?authkey=Gv1sRgCILp9-368vfnxQE#5569819821894487858