Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lukresja

Pierwsza zupka dla dziecka.

Polecane posty

Kto mi powie z czego i jak ugotować pierwszą zupkę dla pięciomiesięcznego dziecka? Proszę o normalne odpowiedzi a nie głupie żarty.

Gość Służe radą
Kocie gówna ugotuj!!!

Gość Służe radą
KTO TU JEST IDIOTKĄ???????? TY!!!!! I to nie tylko pojebaną, ale i zirytowaną, żal!!!!!!!

Gość ljkhklhjkl
lukresja vnie przejmuj sie tutaj same zjeby siedza, ja tez mam 5 miesiecznego bobaska i tez sie zastanawiam jaka zupke mu dac , jak narazie dawalam mu po trochu te papki ze sloiczkow

Niestety moja córeczka jest wybredna i zupki z słoiczków jej nie odpowiadają, wszystko wypluwa... Więc na razie daje kaszkę mleko ale trzeba coś nowego.. Wiem tylko że zupka musi być z jakiś warzyw ale jakich? Czym doprawić? A dajesz może jakieś owoce dziecku?

Gość młoda kobietka i mama
Jest sezon na dynie, dynia jest bezpieczna i smaczna :) Poza tym masz nieśmiertelną marchewkę, marchewkę z ziemniakiem, ew. brokuły.

Radze zajrzeć do działu macierzyństwo... lub po prostu poszukać na forach Najprostsza zupka to delikatny rosołek. Gotujesz skrzydełko z kurczaka, troszkę marchewki, pietruszki .. doprawiać nie musisz na pierwszy raz dla malucha chociaż ja dawałam odrobinkę tak dosłownie odrobinkę pieprzu ziołowego. Warzywa z mięskiem blenderujesz i masz gotową pierwszą zupkę. Na pierwszy raz dałabym do zjedzenia mało mięska... znaczy się to zależy czy coś tam już maluszek jadł... ogólnie sporo marchewki i to ona powinna być takim głównym zagęstnikiem. Zapraszam może tutaj : http://www.mamazjajem.fora.pl

Gość KamilScheicht
jak to jest być zbiornikiem na sperme? PS. NASRAJ MU DO RYJA

Gość młoda kobietka i mama
MałaBlondynko, wydaje mi się, że dla takiego maluszka za wcześnie na wywar mięsny. Poza tym na początku trzeba wprowadzać warzywa pojedynczo, żeby zaobserwować ewentualne uczulenia. Ja proponuję taką zupkę: kawałki marchewki ugotować w niewielkiej ilości wody, gdy będzie już miękka, zmiksować, dodać łyżkę oliwy (lub trochę masła). Można też dodać trochę kaszki.

No tak ale to co napisałaś to sama papka z marchewki którą się wprowadza w 4 msc. Autorka pisała że coś tam już próbowała dawać to myślałam że chodzi jej o typową zupkę już bardziej. Moja córka jest niejadkiem i od 4 msc ledwo ledwo jadła papkę z marchewki lub z jabłka... za to po 5 msc taką zupką chętnie się zajadała. Pierw raz w tygodniu później częściej jadła taki rosołek... po 6 msc ilość warzyw stopniowo się zwiększała, zaczęły dochodzić makarony, ryż. Szybko przeszłyśmy z papek na tylko rozdrobnione a później na kawałki :)