Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lukresja

Pierwsza zupka dla dziecka.

Polecane posty

Kto mi powie z czego i jak ugotować pierwszą zupkę dla pięciomiesięcznego dziecka ? Proszę o normalne odpowiedzi a nie głupie żarty.

Ale tylko ugotować? Żadnych przypraw? Słyszałam też coś o zupce z dodatkiem kaszki...

Gość MI_zielone
marchewka i ziemniak na pierwszy raz wystarcza

Dziękuje że ktoś się odezwał:) Tylko proszę powiedzcie czy czymś doprawiać tą zupkę? Bo jestem niestety kompletnie zielona a nie chce zaszkodzić dziecku

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
mozesz dodac troszke soli, ale ja bym nie dodawała, a jabłuszko mozesz spokojnie dac :)

ja tych pierwszych zupek niczym nie doprawiałam. Jak za dużo do takiej zupki dodasz składników i dziecko uczuli to nie będziesz wiedziała od czego. Kaszkę, jajko, zioła, mięso dodawałam gdy widziałam, że nic złego się nie dzieje i oczywiście wszystko stopniowo. Albo kup zupkę w słoiczku - taką po 4 miesiącu. Jabłka niby po 4 miesiącu można. Osobiście zaczęłam rozszerzać dietę jak moje dziecko miało pół roku.

Gość eksplouszyn32
Moja mama w tym wieku dawała mi już bardzo delikatny rosołek. bez soli

Niestety moja królewna nie lubi zupek z słoika, więc muszę coś ugotować bo widzę że kaszka i mleko to dla niej za mało. Dziękuję dziewczyny za odpowiedź. Bardzo pomogłyście mi:)

Gość Słoiczek z symbolem 5 m.
:)

Gość Lub 4 m. Bo tak też można.
:)

Gość Vifon.
Jak zupka to tylko Vifon. :D

Na pierwszą zupkę wystarczy marchewka i ziemniak. Gotujesz do miękkości, potem miksujesz i dodajesz łyżeczkę oleju rzepakowego. Zasada jest taka że jak gotujesz bez mięsa to musisz dodać tłuszczyku, bo witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach, potem jak będziesz gotowała na wywarze z mięsa to już tłuszczu nie dodajesz (na wywarze niby można od roku gotować, ale ja cały czas gotuje bo iem alergii). Jak zupka jest za rzadka to zagęszczasz kleikiem.

na pierwszą zupkę ja dawałam przez tydzień samego ziemniaczka. Później dodałam marchewkę (kolejny tydzień), następnie dodałąm pietruszkę (ale nie natkę). Po mieisącu takich zupek dodałam kalafiorka (był akurat sezon). Po ok 1,5 miesiąca taką zupkę zaczęłam gotować na cielęcinie, ale mięsa nie dodawała jeszcze. Mięso dodałam po 2 tygodniach od wprowadzenia wywaru mięsnego. Teraz dodaję już groszek zielony, brokuły, buraczka, kaszę manną, jaglaną, oliwę z oliwek. Kaszę manną zaczęłam podawać w siódmym miesiącu życia synia. Jabłko tarte dostawałą w 5 miesiącu, ale najpierw przez miesiąc dostawał soczek z jabłuszka, żeby go przyzwyczaić.