Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trufelka1234

kto sie zna na samochodach?

Polecane posty

Gość trufelka1234

auto nie chce mi odpalic. Mam malo oleju, mozliwe ze zatarlam silnik. co teraz?

Gość trufelka1234
:(

Gość Sebastos 740i
No jesli zatarlas faktycznie silni , to jest mala kapa. :(

Gość trufelka1234
help

Gość trufelka1234
a jak poznac, ze silnik jest zatarty? bo z tego co poczytalam w necie, to najpierw swiecilaby sie ostrzegawcza kontrolka w czasie jazdy, dwa slychac by bylo jakies stukoty. Oleju owszem jest malo, dolewalam litr ok. 2 tyg temu i teraz mialam jechac wymieniac juz na nowy i nowe filtry. 2 dni auto stalo pod domem, teraz wsiadam i nie zapala. Nie kreci sie silnik, a w momencie przekrecania kluczykow swieci sie ta lampka od oleju (mruga), ale dopiero teraz.

Gość Sebastos 740i
Jak go faktycznie zatarlas , to nawet nie pokrecisz silnika na rozruszniku.

Gość trufelka1234
kurcze a moze dolac oleju i sprobowac znowu zapalic?

Gość trufelka1234
wlasnie silnik sie nie kreci, tak mi sie wydaje przynajmniej na moje babskie oko

Gość Sebastos 740i
Sluchaj moglas miec wyciek oleju np z miski olejowej i stopniowo Ci uciekal , skoro stal pod domem 2 dni to pewnie do zera zszedl i bach , chociaz powinna troszke nim moc pokrecic , a nie ze odrazu go tak huj strzelil.A jakie to autko napisz.

Gość trufelka1234
ford focus combi disel

Gość Sebastos 740i
Ale wiesz moze byc tez powod bardzo prozaiczny , moze padl Ci akumulator i nie chce wogole krecic , zima idzie a to sprawdzian dla aku jesli sa juz wykonczone a dostana zimna to padaja , wymien albo podladuj akumulator , dolej oleju i zobacz wtedy .

Gość trufelka1234
kurde nie weim co robic, maz mnie zamorduje jak sie dowie, ze zaniedbalam ten olej i to z tego powodu... :(

Gość trufelka1234
akumulator kupowalam nowy w lutym, no nie wiem moze... w sumie duzo jezdze, ok 2,5 miesiecznie

Gość Sebastos 740i
Moze to akurat to , ale jesli aku bedzie dobry a silnik nie bedzie krecil to niedobrze , a wczesniej nim odstawilas samochod podczas jazdy dlugo sie swiecila kontrolka z oleju? Czy jak sie zaswiecila to odrazu dolalas? W takim samochodzie jak focus nie powinien tak zlopac oleju no chyba ze zsilnikkiem jest nie tak , albo jest wyciek wlasnie.

Gość trufelka1234
Nie swiecila sie wcale kontrolka wczesniej. Maz sprawdzal na poczatku miesiaca mi olej i stwierdzil, ze jest malo i trzeba dolac, wiec dolal mi litr i stan oleju osiagnal minimum. Nie dolewalismy wiecj, bo i tak juz przyszedl czas wymiany na nowy olej i nowe filtry (mialam to zrobic do konca miesiaca, ale jak widac jeszcze nie zrobilam). Dzis podczas przekrecania kluczykow ta kontrolka zaczela migac pierwsz raz.

Gość Sebastos 740i
Skoro wcesniej nie swiecila ta kontrolka , Ty samochod postawilas to jest niemozliwe zeby silnik sie zatarl od stania .Nawet jak olej Ci wyciekl podczas stania pod domem , bo zeby zatrzec silnik to troszke silniki musi pochodzic a u Ciebie nawet nie kreci .Moj kumpel kiedys jezdzil samochodem praktycznie bez oleju , kapnal sie dopiero wtedy jak samochod zaczal gasnac na luzie , nie mial smarowania odpowiedniego , a kontrolka byla spalona.A zobacz pod samochodem czy jest plama oleju , bo gdzies sie musial podziac ten olej.

Gość trufelka1234
Akumulatora to ja akurat nie wymienie. I tak musze kogos sprowadzic do pomocy, tylko zastanawiam sie jak srogi bedzie wymiar kary... :( :(

Gość Sebastos 740i
Jakbys nie umial czytac , to o aku juz pisalem jasiu.

Gość trufelka1234
No dobra, to jestem pocieszona troche, ze to moze nie koniecznie wina oleju i ze silnik moze jednak sie nie zatarł. A moze cos z elektroniką? Ostatnio pare razy zaciął sie guzik od automatycznego otwierania szyby (jedenej).

to moze byc wuna rozrusznika skoro stal tak mi sie wydaje ale wiece tez jestem baba troszke co nie co wiem ale trudno zdiagnozowac jak sie tego nie widzi

Gość Sebastos 740i
Sluchaj z tego co piszesz to zatarty nie bedzie silnik. Albo wspomniany akumulator , moze byc padniety rozrusznik tak samo , jakies zwarcie w instalacji , mozliwosci jest mnostwo.Bezpiecznik przepalony itp.

Gość ist kaput pronden
tak to jest jak sie kupuje i jezdzi rupieciem

Gość trufelka1234
czyli tak, ide sprawdzic ile jest tego oleju (na bank bedzie malo, ale sprawdze, czy minimum choc) doleje olej i zobacze, czy ruszy... jak nie to dzwonie po jakiegos znajomego chlopa i niech on mysli:)

Gość Sebastos 740i
Nie chodzi o kontrolke , napisala ze sprawdzila poziom oleju i jest echo.

Gość Sebastos 740i
Zobaczysz , ze to sie okaze jakas pierdola ;) , czego CI zycze.

Gość trufelka1234
ist kaput pronden tak to jest jak sie kupuje i jezdzi rupieciem Ale sie wysiliłeś z komenatrzem. Wow. nie masz nic do powiedzenia, to sie nie wypowiadaj jak masz gadac od rzeczy.

Gość trufelka1234
hej poziomu dzis nie sprawdzalam. Byl sprawdzany 2 tyg temu (czyli jakies tysiac km temu), zostal dolany litr zeby bylo minimum i na tym mialam dojechac do konca miesiaca. Dzis nie sprawdzalam.