Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

EeeMmm

Prawa kobiet w ciąży

Polecane posty

Cześć czy któraś z Was orientuje się jakie dokładnie prawa mają kobiety w ciąży? Z tego co się orientuję, to po 3 miesiącu pracodawca nie ma prawa zwolnić pracownika. Wiem, że tak było jeszcze w zeszłym roku.Czy teraz się coś zmieniło?

tak. kobieta jest chroniona od pierwszego dnia ciąży, nawet jeśli zajdzie w nią w okresie wypowiedzenia. a jeśli umowa na okres próby albo określony uległaby rozwiązaniu po upływie 3 miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu :)

Rozumiem :) Bardzo dziękuję za informację.. Trzeba coś poczytać na ten temat

zarówno w zeszłym roku jak i teraz jest tak samo tzn. kobieta w ciąży jest chroniona od pierwszego dnia wyjątek to bodajże umowa na zastępstwo i gdy umowa sama się kończy przed 12tc nie musi być przedłużona- to jest 177 art. kodeksu pracy najlepiej tam zajrzyj i masz wszystko, bo dość dużo tego jest

*miało być umowa próbna nie na zastępstwo, ale w sumie na zastępstwo też chyba jakoś inaczej jest traktowana

XliloX - mój problem polega(ł) na obawie przed utratą pracy w momencie, gdy powiem że zaszłam w ciążę

A po okresie ciąży od czego zależy czy przyjmą mnie z powrotem czy nie?

no, to masz problem z głowy. weź od ginekologa zaświadczenie potwierdzające stan ciąży i dostarcz do kadr - tego niektórzy wymagają, bo mówi o tym KP (art. 185, par. 1) powodzenia!

jeśli po ciąży skorzystasz z urlopu wychowawczego, a po powrocie do pracy złożysz wniosek o zmniejszenie etatu, to przez rok nie mogą cię zwolnić. w innym wypadku - to dobra wola niestety :(

EeeMmm a do kiedy masz umowę? Najlepiej oczywiście na czas nieokreślony po macierzyńskim już nie jesteś chroniona, ale jest chyba taki przepis, że jak zmniejszysz etat, nie mogą Cię przez rok zwolnić

Mam umowę na 1/2 etatu na czas określony 3 lat. Nie mam nawet jak zmniejszyć 1/2 etatu..

a mnie się wydaje, że to dotyczy nie macierzyńskiego, tylko właśnie wychowawczego. ale upierać się nie będę.

XliloX ja tez pewna nie jestem, ale wydaje mi się, że dotyczy to powrotu do pracy niezależnie czy po macierzyńskim czy po wychowawczym

minia85 >> trzeba by sprawdzić. szkoda, że autorki to nie bardzo dotyczy. EeeMmm >> gratulacje! :)

EeeMmm gratulację :) chroniona jesteś od początku. Jak urodzisz macierzyński płatny 20+2tygodnie, potem najlepiej wziąć zaległy urlop i wychowawczy, ale on niestety jest niepłatny(przy pobieraniu zasiłku rodzinnego, dostaje się jakieś 400 czy 500zł) i tu znowu nie jestem pewna: na wychowawczym możesz być chyba tylko do końca umowy, a nie 3lata

Dzięki ;) No, to proszę o trzymanie kciuków, jutro idę do lekarza. Poprzednia ciąża skończyła się poronieniem więc trochę się stresuję ale czuję, że będzie dobrze :)