Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakie sa obiawy dziecka

Jakie sa objawy u dziecka z nietolerancja laktozy?Co dawac jesc?

Polecane posty

Gość jakie sa obiawy dziecka

Moja corcia wlasnie chyba ma nietolerancje laktozymiala po zwyklym mleku bebiko gerber nan straszne aparcia przeszlismy na bebilon comfort i wydaje mi sie ze troszke pomoglo ale co moge jej dawac oprocz mleka serki homo ? jogurty?

Gość ostrężynka
Najczęściej uczulają białka ze świ9eżego słodkiego mleka. Przetwory (tzn serki jogurty kefiry) są bezpieczniejsze, ale radziłabym baaardzo ostrożnie raz na kilka dni spróbować wprowadzać te produkty i obserwować reakcje dziecka. A w jakim jest wieku?

Moja córa miała nietolerancję laktozy od 6 tygodnia życia. Piła Nutramigen bo tylko ten preparat jej pomagał. Jedzonko musi być bez masła, śmietany, zakaz mleka. Jak kupowałam słoiczki to patrzyłam żeby było napisane że nie ma mleka ani nie zawiera laktozy. Jak miała 6 miesięcy przeszliśmy na Bebilon Confort a później na zwykły Bebilon i dzięki Bogu wyrosła z nietolerancji.

Jeśli kaszki to tylko ryżowe nie wolno podawać mleczno-ryżowych. Laktoza to cukier mleczny więc właściwie wszędzie jest a i jak kupujesz lekarstwa też niech farmaceuta sprawdza żeby nie było laktozy bo w wielu lekarstwach jest laktoza.

Gość jakie sa objawy u dziecka
moja corka ma 11 miesiecy i dopiero niedawno lstwierdzono u niej nietolerancje laktozy wiec co mam jej podawac zamiast serkow pomozcie prosze

Polecam Sinlac moja to jadła bardzo chętnie dodawałam nop starte jabłuszko itp. serków niestety nie można.

daje jej Sinlac i wlasnie ryzowe kaszki ale w czym jeszcze jest ta lakoza w masle chlebie ?

ona jest juz duza je wszystko ... ale bede musiala wyelimonowac wszystko co z laktoza jak narazie

Pomimo, że mleko i produkty mleczne to jedyne naturalne źródło laktozy, jest ona często dodawana do innych produktów spożywczych. Osoby z bardzo niskim progiem tolerancji laktozy powinny zwracać uwagę na produkty zawierających nawet niewielkie ilości laktozy, jak np.: * chleb i inne wyroby piekarskie * zbożowe mieszanki śniadaniowe * puree ziemniaczane typu instant i zupy w proszku i napoje śniadaniowe instant * margaryna * mielonki mięsne (poza koszernymi) * sosy sałatkowe * cukierki i inne przekąski * mieszanki do przygotowania naleśników, biszkoptów i ciast * suplementy żywności w proszku

a co z bizkoptami waflami ryzowymi chrupkami kukurydzianymi platkami zwyklymi corn flakekes??

oh widze ze bedzie bardzo ciezko :(

chrupki kukurydziane jak najbardziej, moja biszkopty też jadła. Nie wiem jak z płatkami corn flakes bo moja takich nie jadła i nie je.

a co z kapotami wlaniej roboty? chyba tam nie ma tego cukru . przepraszam ze tak wypytuje ale sama nie wiem:(

wafle ryżowe - zobacz na opakowaniu czy nie ma laktozy jeśli nie możesz śmiało podać. Wiem że ciężko jest ale jak będziesz pilnowała to z małą będzie ok. Jeśli wyrośnie z tego moja wyrosła to super ale może być tak że nie wyrośnie to będziecie musieli nauczyć się z tym żyć.

Jeśli robisz kompot z owoców to jak najbardziej. W owocach też jest laktoza ale moja jadła jabłka, banany, brzoskwinie, morele i nic jej nie było. Spróbuj i zobaczysz czy będzie dobrze.

Ok dziekuje jakos bedziemy musialy sobie poradzic mam nadzieje ze z czasem jej przejdzie ..

a mozesz mi jszcze napisac jakie dokladnie dolegliwosci miala twoja corka?

moja ma traszne zaparcia i meczy sie brzuszek ja boli tylko cos zje

No na nietolerancję objawy są inne. Moja miała straszną biegunkę przez tydzień, kurczyła nóżki do siebie jakby ją brzuch cały czas bolał i była niespokojna. Zamiast po jedzeniu spać 3 godziny spała 30 minut i się budziła. Jak dostała Nutramigen wszystko przeszło. Jeśli twoje dziecko ma zaparcia to oznacza że mleczko mu nie służy. Nasza na początku piła Nan i miała zaparcia lekarka kazała odstawić Nan bo ma za dużo żelaza i dzieci nie potrafią tego przerobić i są zaparcia. Kupiliśmy Bebilon. Po Bebilonie nigdy nic nie było teraz pije Bebiko 4 i też jej nic nie jest. Jeśli ma zaparcia dawaj jabłuszko powinno pomóc i do picia dużo wody.

Gość mjkebhafkj
W owocach laktoza????? Laktoza to cukier mleka krowiego. Cukier w owocach nazywa się FRUKTOZĄ :O

Ale widzę że 11 miesięcy to duże dziecko, może wystarczy zmienić dietę na lżejszą i kupa się poprawi. Na pewno mniej słodyczy jeśli dajesz, więcej owoców i warzyw dużo wody i powinno pomóc. Wiem że koleżance pediatra przepisała taki specjalny syrop na zaparcia to jak dawała synkowi to mu pomogło.

No wlasnie niestety nie pomaga mala je jabko sliwki nic jej nie pozka wyczytalam wlasnie ze to tez sa objawy na nietolerancje laktozy i lekarka powiedziala to samo dala bebilon comfort . Moja mala tez korczy straszni nozki gdy tylko chce zrobic a nie moze duzo wody pije bo ok 1 l na dzien

mjkebhafkj - w owocach też jest laktoza tylko w minimalnych ilościach. Ja nietolerancję przerabiałam i rozmawiałam z lekarzami więc wiem o czym mówię.