Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Hajstra

badanie ginekologiczne w ciąży

Polecane posty

Dziewczyny "Ciężaróweczki"-mam do Was pytanie- czy na każdej wizycie kontrolnej lekarz WAS bada ginekologicznie? Mnie bada-i mam po tym potworne bóle brzucha do nocy. Słyszałam,ze juz sie takich badań "recznie" nie robi bo drażni sie szyjkę macicy i można wywołać skurcze? Wczoraj miałam robioną dodatkowo cytol. i nie mogłam sie pozbierać z bólu przez cały dzień...

Gość NORM mat
Jestem w 39 tc i na każdej wizycie kontrolnej mam robione badanie ginekologiczne. Brzuch mnie bolał tylko po jednym takim badaniu, które miało miejsce w zeszłym tygodniu, ale miałam już rozwarcie, więc lekarz musiał sprawdzic na ile...

To nie jest moja pierwsza ciąża i na pewno nie ból jak na rośnięcie macicy. Raczej taki miesiączkowy. Słyszę ,ze większosci dziewczyn szyjkę sprawdza isę teraz przez usg

Gość kasienkakasia
ja tez za kazdym razem jestem badana gienkologicznie, wiec moze te bole nie z powodu badania? bo mi nic pózniej nie jest.

też mnie nic nie boli, przynajmniej na razie. lekarz musi zbadać, żeby ocenić szyjkę macicy - a jeśli nie ręcznie, to według ciebie jak? pewnie dużo też zależy od delikatności lekarza swoją drogą.

Może boli mnie dlatego,ze mam okropne tyłozgięcie?sama nie wiem...jeśli piszecie,ze Was nigdy nie bolało...

Gość NORM mat
Nie wydaje mi się logiczną teoria, że badania ginekologiczne podrażniają szyjkę i może się coś wcześniej dziac. Jak szyjka nie dojrzała to na siłę nie dojrzeje, przecież jak nie ma rozwarcia to lekarz nie wpycha tam palca....

NORM mat-no tak niby logiczne-faktycznie jej przecież nie rozwiera...ale cos takiego słyszałam i dlatego podpytuję Was:)

Kończę ciążę, niedługo rodzę. Badanie ginekologiczne miałam na samym początku ciąży - pobierano wymaz cytologiczny i na samym końcy - posiew z pochwy. Poza tym nie miałam żadnych badań ginekologicznych. Jedynie USG.

Gość nie tak teraz jest
do 12 tygonia robi się tylko usg dopochwowo- nie bada sie palpacyjnie zeby nic nie uszkodzić

Gość gryczka
nie tak teraz jest--> Pierwsze słyszę. Ja miałam podczas całej ciąży 5 usg, ale nigdy w gabinecie mojego gina, bo on usg nie ma :-p Za to badanie palpacyjne na każdej wizycie. Z ciążą wszystko w porządku, na dniach rodzę :-)

No widzicie-coś w tym jest... Chyba głębiej zainteresuję sie tematem.Tym bardziej,ze u mnie po takim badaniu nie jest ok-a tak zupełnie nic nie dolega mi. Poza tym nie miałam problemów z niewydolnoscią szyjki, brzuch na co dzień nie boli,nie twardnieje. No niestety mój gin też nie ma w gabinecie usg i to jest ból:(

nie tak teraz jest >> pierwsze słyszę o takiej teorii. jasne, że są lekarze ortodoksi, którzy usg ci nie zrobią przed 12 tygodniem 'bo może zaszkodzić', ale to nie norma

Gość oiii
Dziewczyna_z_nadzieją -> przecież lekarz musi sprawdzić czy wszystko jest OK:o wszystkie koleżanki w ciązy miały takie badania podczas całego okresu ciąży.

Gość mamaaaaa25
mnie na każdej wizycie badał i dzięki temu badaniu odkrył rozwarcie w 36 tc i w pore zareagował - badanie nic niebolało

ja na każdej wizycie też byłam badana w celu sprawdzenia szyjki jak leżałam w szpitalu z powodu skracającej się szyjki to byłam badana codziennie i nie miało to żadnego wpływu, nadal nie urodziłam

I co on za preproszeniem tam widzi? Dziecko mu rączką macha, że ok? Bzdury jakieś. Jeśli wyniki są dobre, kobieta czuje ruchy ruchy, USG nie wykazuje odchyleń od normy to nie ma potrzeby badania ginekologicznego.

Gość oiii
Dziewczyna_z_nadzieją coś dupczy bez sensu

Gość oiii
Dziewczyna_z_nadzieją jako jedyna nie miałaś takich badań, a cała reszta miała, więc to chyba u Ciebie było nie tak a nie u nas, więc już lepiej zamilknij bo racji nie masz sieroto:)

Wypraszam sobie takie wulgaryzmy. Napisałam jak jest u mnie. Obecnie jestem w 40 tc. Wszystko jest ok, a lekarz przynajmniej mnie nie stresował pchaniem tam rąk. Wystarczy, że na porodzie będzie.

Dziewczyna_z_nadzieją co widzi? Że szyjka się skraca! Dziewczyno gdyby nie to badanie urodziłabym wcześniaka, a ruchy czułam, wyniki dobre. Co mają ruchy czy wyniki do szyjki? Skracającej szyjki w żaden sposób nie czujesz i tylko badanie ręczne lub usg ją wykryje

dziewczyny cieszcie sie, ze macie takie badania, w Londynie nikt mnie tak nie badal, mimo, ze chcialam, ale powiedzieli, ze jesli dobrze sie czuje, nie mam zagrozonej ciazy itd to po co:D heheh...no i jestem w 28tygodniu i do tej pory jedyne badania jakie mialam to usg w 12 i 21 tygodniu i kilka spotkan z polozna, ktora mierzy cisnienie i slucha bicia serca plodu...sprawdza mocz i 2 razy bada krew....

Gość oiii
Dziewczyna_z_nadzieją nie, nie napisałaś jak jest u Ciebie, napisałaś po co on pcha tam łapy itd? Poza tym twoje pojęcie na ten temat jest tak kiepskie jak widzę, że lepiej daruj sobie te wymądrzania, skoro nawet nie wiesz po co wykonuje się takie badanie sieroto! a to, że piszesz na czarno GÓWNO mnie obchodzi:) 👋

a wiesz, że usg w ciąży jest zalecane tylko 3razy? Jak wyobrażasz sobie, że będą mi je robić w ciąży codziennie, żeby sprawdzić szyjkę?

Gość oiii
Minia nie gadaj z nią, widzisz, że to ciemna masa:D

Dobra, to bez sensu. Nie czytacie uważnie, potem wyzywacie od sierot. Spadam. Może zresztą lubicie jak sie ktoś wam w pochwie grzebie. Wasza sprawa. Aga z Londynu - jeśli nie ma wskazań to nie ma potrzeby badania ginekologicznego. Napewno wszystko jest ok. Nie martw się.