Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milka2403

studia prawnicze-warto?

Polecane posty

Gość milka2403

czy warto iść na studia prawnicze? jest po nich praca czy raczej dać sobie spokój,proszę o opinie

Gość milka2403
powiedzmy,że już jestem

A wiec, jesli chcesz byc po nich w zawodzie to jedynie APLIKACJA, na ktora b. ciezko jest sie dostac. Znajomi mi opowiadala, ze jej kolezanka aby sie dostac na aplikacje po 2 latach od ukonczenia studiow, rzucila dotychczasowa prace i przez pol roku codziennie sie uczyla. No i dostala sie:)

Gość gość
Prawda jest taka, że prawo w Polsce po wywaleniu takich przedmiotów jak wf, języki, historie, filozofie, socjologie itd, można spokojnie w 3 lata zrobić ucząc się tylko tego co faktycznie się przyda, a nie głupot, aby plan zapychać i mieć godziny,Mgr prawa bez aplikacji = mgr administracji na wpia. Taki mgr prawa bez aplikacji niema żadnych uprawnień prawniczych czyli tak jakby nie miał żadnego wykształcenia w tym kierunku, dopiero musi iść na płatom aplikację aby przez 3 lata nauczyć się tego, co w te 5 czy 3 lata prawa uzupełniającego nie nauczyły jaki sens?, nie każdego na taką aplikację stać i co? i zostaję urząd pracy, bo prawo powoli robi się takim marketingiem i zarządzaniem na początku lat 90, każdy ma te studia, jak nie ty to 1000 innych na twoje miejsce, chociaż nie długo mgrów prawa będzie więcej niż mgrów np. wspomnianego marketingu...dlatego że istnieją studia zaoczne i prywatne szkoły gdzie ten dyplom się kupuje, a kto je kończy widać, nie trzeba tego opisywać, ja nie polecam, ale niech każdy myśli sam.....

Gość gość
a trudne jest studiowanie prawa? kurcze mialam kiedys kolezanke w pracy pierwszej, ona studiowala w koperniku i zaocznie. w tygodniu normalnie pracowala miala czas na imprezy, tylko przed egzaminami przysiadala i spoko wszystko zaliczala. a z innych opinii slyszalam ze to ciezkie studia. jak tojest?

Gość gość
jesli masz znajomosci to pewnie sie oplaca:)

Gość gość
Jak nie masz pleców by podem wkręcić się na jakąś posadke to lepiej w ogóle tych studiów nie zaczynaj

Gość gość
ja nie mam znajomości, oceny zawsze małam dobre ale nie świadectwa z paskiem, skonczyłam prawo bez problemu, na aplikacje też sę dostałam, właśnie jestem na stażu w kancelari trochę szczęścia i uporu wystarczy

Gość gość
Ja akurat jestem poza Polska,gdzie jest tak.skonczyc prawo na prestizowej uczelni znaczy naprawde duzo nauki i jest bardzo warte...Natomiast miec dyplom uczelni x czy z,to nie znaczy wiele...

Gość gość
Warto jak chcę Ci sie uczyć. 1 rok jest banalny. Same głupoty. Może oprócz rzymu ;) Potem trzeba dużo włożyć żeby wiedzieć i potrafić teorię w praktyce zastosować

Gość gość
Co ty bredzisz na prawie na Polskich uczelniach wiedę w praktyce zastosować??? ty chyba nie studiowałaś prawa w PL, zejdź na ziemię, prawo bez aplikacji to administracja na wpia, nawet coraz częściej i z aplikacją, takie czasy...a studiów prawniczych w na dzień dzisiejszy studiować nie warto czy to prawo czy administracja na wpia....

Gość gość
jedyne co warto to upić się warto - cheers to the fricken' weekend

Gość trufle w czekoladzie
dobra - ja ci powiem konkretnie, bo sam ukończyłem prawo :O pracę w prawdziwym zawodzie prawniczym znajdziesz jeśli: a/ jestem bliską rodziną prawnika lub b/ jesteś wybitnie zdolny lub c/ jesteś zdolny ale za to niezwykle pracowity i systematyczny do wyrzygania siedzisz i wkuwasz) ja nie jestem ani A ni B ni C + więc do niczego mi si te 5 lat ciężkich studiów nie przydało :O

Gość gość
Prawo teraz można uzupełnić w 2,5 roku po licencjacie ze wszstkiego, i ma się normalnie uprawnienia mgr prawa, jest to bardzo dobre przwiązanie, np. dla licentcjatów z administracji, bo mgr już niekoniecznie dlatego, że taki mgr prawa bez aplikacji = mgr administracji na wpia, niema sęsu uzupełniać o łacię, filozowie, czy prawo rzymskie, procedurę karną, reszta to to samo...myślę że w takiej sytuacji administracja lepsza od prawa, na dobrym wpia np uj, uwr...wie ktoś czy w katowicach można uzupełnić prawo?? są chętni....

Gość gość
Teraz jeżeli chodzi o studia to tylko dobre inżynierskie lub medyczne + język obcy, a jak nie to wykwalifikowani pracownicy fizyczni dobrzy murarze, spawacze, mechanicy, elektrycy zobaczcie w jakim wieku są ci pracownicy oni wiecznie żyć nie będą, a ktoś tak pracować musi, nie potrzebujemy już prawników czy pedagogów, studia humanistyczne dziś nic nie dają, te dyplomy są nic nie warte i nieważne czy to prawo czy administracja czy zarządzanie, pedagogika. Sytuacja zmierza do tego jak jest np. na zachodzie, że są ludzie wykształceni, ale naprawdę wykształceni, nadający się, i jest to z 20% społeczeństwa, a reszta zarabia dobrze, ale nie musi na siłę studiować, aby zdobyć papierek, który nic nie znaczy. A prawo bez aplikacji to studia niczym się nie różniące, ale na rynku od pedagogiki, z tym że podejrzewam, że mgr prawa jest więcej lub niedługo będzie więcej, a na aplikacje teraz może iść każdy za 4 lata i ona nie będzie nic warta, zachód już to przerabiał kancelarie są nawet na wioskach, bo nie mają klientów, a na tej aplikacji znowu teoria do wkuwania tylko robiona przez mgr, to co prawo nic nie nauczyło nauczane przez drów i profesorów? tylko musi być powtórka robiona przez mgrów, którzy na dodatek kształcą Cię bo muszą, i kształcą tylko tak abyś zdał egzamin, chociaż tu też nie jest tak do końca, bo po co uczyć konkurencje zwłaszcza teraz gdzie z tego już niema pieniędzy. Podsumowując prawo jako kierunek bazuje na mitycznej otoczce która tworzy z tego humanistycznego kierunku coś czym nie jest, i jak dalej będzie się produkować tylu absolwentów na prawie to jego absolwenci jeszcze bardziej się zdziwią niż obecnie są zdziwieni.

Gość gość
Teraz jeżeli chodzi o studia to tylko dobre inżynierskie lub medyczne + język obcy, a jak nie to wykwalifikowani pracownicy fizyczni dobrzy murarze, spawacze, mechanicy, elektrycy zobaczcie w jakim wieku są ci pracownicy oni wiecznie żyć nie będą, a ktoś tak pracować musi, nie potrzebujemy już prawników czy pedagogów, studia humanistyczne dziś nic nie dają, te dyplomy są nic nie warte i nieważne czy to prawo czy administracja czy zarządzanie, pedagogika. Sytuacja zmierza do tego jak jest np. na zachodzie, że są ludzie wykształceni, ale naprawdę wykształceni, nadający się, i jest to z 20% społeczeństwa, a reszta zarabia dobrze, ale nie musi na siłę studiować, aby zdobyć papierek, który nic nie znaczy. A prawo bez aplikacji to studia niczym się nie różniące, ale na rynku od pedagogiki, z tym że podejrzewam, że mgr prawa jest więcej lub niedługo będzie więcej, a na aplikacje teraz może iść każdy za 4 lata i ona nie będzie nic warta, zachód już to przerabiał kancelarie są nawet na wioskach, bo nie mają klientów, a na tej aplikacji znowu teoria do wkuwania tylko robiona przez mgr, to co prawo nic nie nauczyło nauczane przez drów i profesorów? tylko musi być powtórka robiona przez mgrów, którzy na dodatek kształcą Cię bo muszą, i kształcą tylko tak abyś zdał egzamin, chociaż tu też nie jest tak do końca, bo po co uczyć konkurencje zwłaszcza teraz gdzie z tego już niema pieniędzy. Podsumowując prawo jako kierunek bazuje na mitycznej otoczce która tworzy z tego humanistycznego kierunku coś czym nie jest, i jak dalej będzie się produkować tylu absolwentów na prawie to jego absolwenci jeszcze bardziej się zdziwią niż obecnie są zdziwieni.

Gość gość
"Teraz jeżeli chodzi o studia to tylko dobre inżynierskie lub medyczne + język obcy, a jak nie to wykwalifikowani pracownicy fizyczni dobrzy murarze, spawacze, mechanicy, elektrycy zobaczcie w jakim wieku są ci pracownicy oni wiecznie żyć nie będą, a ktoś tak pracować musi, nie potrzebujemy już prawników " x tak ! tak ! Po skończeniu polibudy wręcz eldorado !! Osoba nade mną chyba nie wie co pisze. Nie wiem jak z lekarzami (pewnie lepiej) ale inżynierów tez już jak psów, konkurencja ogromna, na projekty są przetargi i biorą tego kto weźmie mniej albo budowlańców z doświadczeniem, w czasie gdy młodym ciężki się przebić a ostatnią wypłatę widziałem 3 miesiące temu. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, co ? Jak już to tylko na lekarskie studia jeszcze warto iść ...na nic innego...choć pewnie może doczekamy sie zaraz wpisu jakiegoś lekarza, który nas wyprowadzi z błędu jak to jest super po lekarskim i sielanka.

Gość gość
fakt, dziś konkurencja nie rozpieszcza w zadnej branży ale prawo jest szczególnie rozdmuchane...bo mimo wszystko inżyniera masz tylko po polibudzie a prawo mozna aktualnie w miescie wojewodzkim studiowac w każdej wyższej szkole gotowania.