Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maałłe pyttanie

co na gorąco na urodziny?

Polecane posty

Gość maałłe pyttanie

Urodziny 3-latka, oprócz niego rówieśnik i 1,5-roczniak oraz 11 dorosłych. Co mogę podać na ciepło, ma być coś, co da się szybko przygotować, a najlepiej zrobić wcześniej, a potem tylko odgrzać. Strogonow, flaki i krokiety z barszczem odpadają, bo nie każdy lubi. Myślałam o skrzydełkach lub czymś w tym stylu, ale czy np. z pieczarkami wystarczą? Bo frytki czy ziemniaki pieczone dla tylu osób to trochę trudne zadanie w domowych warunkach. Z góry dziękuję za odpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maałłe pyttanie
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ugotuj ryż z kurkumą
będzie żółty, dodaj do niego drobno pokrojone kolorowe warzywa - np szczypiorek i czerwoną paprykę -łatwo później to podgrzejesz w misce np w mikrofali z mięsa to najlepiej coś, co można zrobić wczesniej: pieczeń, bitki, zrazy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leczo risotto pieczonne mieso z salatka i ziemnakami/frytkami/ryzem/kopytkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pieczony losos w sosie musztartowo smietanowym blysk sie robi placki po wegiersku nie znam nikogo kto nie zje z przyjemnoscia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i moze malo eleganckie ale jakze pyszne pierogi ugotowane dzien wczesniej odsmazone na maselku no rewelka po prostu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zeberka slodko pikantne z ziemniaczkami schabowy sautte z pieczarkami roboty chwila eskalopki sznycel po wegiersku de volai

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maałłe pyttanie
dzieki za propozycje, głównie chodzi o to, by nie siedzieć za długo w kuchni (jestem w 8. miesiącu ciąży i mi się zwyczajnie nie chce), ale i żeby było w miare tanio. A moge prosić przepis na tego łososia? Nie wiem czy akurat na tę okazję, ale na pewno z chęcią wypróbowałabym:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maałłe pyttanie
a myślicie, ze jakieś mięsko typu udka, skrzydełka czy np. schabowy wystarczą z pieczarkami duszonymi, czy musi być ziemniak w jakiejś postaci? (ryżu mąż nie lubi, a szkoda)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sansibra
Wedlug mnie jak podaje sie obiad bo tak to ma chyba wygladac to ziemniaki,frytki,ryz powinny znalesc sie na talerzu. Do udek czy skrzydelek jak najbardziej frytki lub ryz z warzywkami jak juz ktos wyzej pisal.Do tego polmisek z kolorowa salatka i super obiadek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maałłe pyttanie
no właśnie to raczej nie obiad a kolacja, bo goście wcześniej niż o 18stej pewnie nie przyjdą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Potrzebujemy PLAT lososia pieprz cytrynowy sol ziolowa Myjemy lososia osci usuwamy pesetka osci sa zazwyczaj po jednej stronie ukladamy na desce kroimy w platyszerokosci 4 do 5 cm naciety kawalek rozkladamy jak ksiazke :) posypujemy go przyprawami mozemy tez delikatnie pokropic sokiem z cytryny. mozemy tez polozyc troszke masla zwyjlego lub wsamemu zrobionego maselka czosnkowego ja wybieram ta druga opcje :) zawijamy w folie aluminiowa i wio do lodowki :) na jakies 4-6 godzin pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 2 godzin do tego zapiekane ziemnaczki na pateli lub piree i jaka surowka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SOS potrzebujemy smietane musztarde oraz make :) Musztardę rozrobić z pól szklanki zimnej wody; wlać do garnuszka i zagotować. W tym samym czasie rozrobić lyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody i wlać na gotującą się musztardę z wodą- zagotować ciągle mieszając, doprawić solą i pieprzem. Sos zabielić łyżką śmietany 18%.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja polecam przepis na zeberka zawsze w kuchni eksperymentowalam a to wynii ostatnich wariacji na zeberka potrzebujemy duze ladne miesne zeberka naczynie zaroodporne malutki kawalek smalcu cebule biala i czerwona miod sos sojowy papryke chilli lub pieprz cayenne pikantny sos chili tao tao albo vifon sol ziolowa lub zielona jak nie ma to zwykla naczynie zaroodporne smarujesz delikatnie smalcem ukladasz pokrojona w plasterki cebule musi byc jje baaaardzo duzo bo potem na chlebek jest pychiotka :) zeberka marynujesz przynajmniej 12 godzin w wyzej wymienionych skladnikach i teraz jesli chcesz zeby byly bardziej slodkie dajesz wiecej miodu a mniej ostrych przypraw lub na odwrot ukladasz w naczyniu zaroodpornym na cebuli nie przykrywasz i czekasz az sie upiekA :) do tego ziemniaczki polane tym tluszczykiem no pychotka :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co do scahbu ja gotuje w foli rewelacyjny jest na goraco i na zimno zwlaszcza z grzybkami marynowanymi papryczka marynowana i ogorkiem kiszonym na zimno lub w sosie chrzanowo-pomidorowym na goraco

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maałłe pyttanie
badzo Ci dziękuję za te przepisy, żeberka to chyba już jutro wypróbuję, bo aż mi ślinka cieknie, a akurat nie mam pomyłu na obiad. Tylko wyprawa za zakupy nieunikniona. Te sosy są w marketach, np. Carrefour?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak jasne powinny byc wszedzie :) sos sojowy to tylko tao tao ten z czerwona nakretka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i daj znac na tym topie jak wyszly ok? ja juz do domku spadam pozdrawiam milego gotowani i smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×