Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kangura

Imionkowe sprzeczki :)

Polecane posty

Czesc dziewzcyny! Jestem tu nowa, ale juz od dluzszego czasu czytam wasze forum, ciekawe rzeczy ;) Staramy sie z mezem o dzidzie od paru miesiecy. Czy Wy tez macie ze swoimi facetami zupelnie inne preferencje jezeli chodzi o imiona???? My w polsce zyjemy dopiero 2 lata, a planujemy wrocic do domu, wiec ja bym wolala jakies anglosaskie imiona (dokladnie to Rosalyn dla dziewczynki i Hunter dla chlopca) a maz sie upiera przy polskich imionach ktore tam ludzie nie beda mogli wypowiedziec :P

Gość ja mam kokosowo
no skoro nie zamierzacie mieszkać w polsce, to lepiej nie wybierać polskich imion

Gość a ak przyjedziecie do pl
to jak rodzina bedize mowic do dzieci?? Rozalindo i Mysliwy?? Ja tez mieszkam za granica i moja corka ma imie, kotre da sie wymowic w obydwu jezykach.

rodziny w pl nie ma :P to byl spontan ze sie wyraze :P hehehe ale rozalinda i mysliwy... dobre :P

Gość idź z nim do pediatry
Może dla chłopca proste i uniwersalne Adam? Zdecyduj się na imię dobrze brzmiące w obu językach

ale ja bym chciala byscie mi opowiedzialy o tym jak poradzilyscie sobie z waszymi sprzeczkami o imiona :)

czyli jestesc Polakami urodzonymi poza krajem?? Ja wyszlam za maz za Francuza, imie wybieralismy ok 7 mieisaca a wygladalo to tak: codziennie przerzucalismy sie imionami, kotre nam sie podobaly. Problem w tym, ze niekotre imiona pieknie brzmia po polsku a duzo gorzej po francusku, i na odwrot. W koncu spodobaly nam sie 3 imiona i wreszcie zdecydowalismy sie na jedno :) Imie nie jest wydziwione, i niezbyt popularne w obu jezykach. Ale tez nie jest zbyt rzadkie.

nie jestesmy polakami wogole, ale jak juz sie do kraju przyjezdza, wypada sie jezyka nauczyc :) moge sie spytac jakie imie? Trudno mi sobie wyobrazic imie ktore brzmi dobrze i po pl i po fr - te jezyki wogole siebie nie przypominaja ;)

Gość chyba kolejne prowo
nie wierze ze autorka nie bedac w ogole Polką ( tak jak i jej maż ) mieszka 2 lata i nauczyla sie tak dobrze jezyka ( nawet jesli miala by sie nauczyc go wczesniej przed przyjazem )

czemu? to fakt ze uczylam sie przed. bledow ortograficznych i gramatycznych (chyba) nie robie tylko z akcentem problem. I wlasnie to jest problem, ludzie nie wierza w siebie :)

Gość Jakaś inna jestem
hahahaha i autorka robi mniej błędów niż wiele z was :D dobre haha

"Trudno mi sobie wyobrazic imie ktore brzmi dobrze i po pl i po fr - te jezyki wogole siebie nie przypominaja " Aneta, Antonina, Jan...

Gość ooooooooooohahahahaha
Ja bym dla dziewczynki wybrała: Laundress a dla chłopca: Robber :P

Gość GŁUPOTA...
bez urazy ale po co sprzeczać się z mężem o to jakie imię dać dziecku skoro TEGO DZIECKA NAWET JESZCZE NIE MA POCZĘTEGO?

takich imion jest duzo: Anna: Anne Joanna : Yoana Karolina : Caroline Agnieszka: Agns Maria: Marie Amelia: Amelie itd itp

Gość autorko gdzie sie nauczylas
tak dobrze jezyka polskiego ( ortografii i gramatyki ) chodzilas na jakies kursy czy mialas prywatnego korepetytora ? i ile czasu trwala ta nauka? Naprwade jestem pod wrazeniem !

Gość tez chcialabym zapytac o pl-fr
Tez mnie interesuje , jakie imiona dobrze brzmia i po polsku i po francusku? Na razie wsrod par pl-fra spotkalam takie: Julie, Suzanna, Kayetan i Maxime. A wy co wymysliliscie?

Gość a mnie bardzo sie podoba
imie Antoinette

Mam w pracy kumpla, który urodził się we Francji, ma matkę Polkę i przyjechał niedawno do Polski. Wszyscy wołają na niego Seba albo Sebek, a ja dopiero niedawno zobaczyłam że tak naprawdę nie ma na imię Sebastian tylko Sebastien. To chyba francuska forma?

Gość singri bedziesz mial
blizniaki ?

Nie, na szczęście nie :) Tylko tak się odwrócił na USG że nie wiadomo co będzie. Mi się wydaje, że chłopiec, ale pewności nie mam.

moj maz tez nie jest Polakiem, mieszkamy w UK i u nas bedzie Viktoria;) imie wybralismy razem, w sumie od razu, ja zaporoponowalam a maz podchwycil;) i tak zostalo, probowalismy poszukac czegos innego, ale to imie chyba najbardziej odpowiada nam obojgu;)

Gość tez chcialabym zapytac o pl-fr
Hmmm, Antoinetta ladnie, ale jedyna Antoinette ktora znam zle skonczyla (na giliotynie) :). Zanete znam jedna, ale to taka, ze klekajcie narody. Zjawiskowa pieknosc, robiaca doktorat i intrygi knujaca jak madame de Merteuil. :) A mnie tez prosze troche popodziwiac: jezyka polskiego nauczylam sie w doroslym wieku. Robilam w Polsce studia.