Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już nie myślę

SZYBKO POMOCY !!!!

Polecane posty

Gość już nie myślę

do osób z tytułem mgr, które samodzielnie pisały prace kochani, pomózcie, proszę, właśnie siedzę nad planem swojej pracy, mam sopor materiałów i przemyśleń, ale pustkę w głowie. co wymyślę, wydaje mi się bez sensu, a to dlatego że nie wiem jak przeskoczyć płynnie z jednego rozdziału na drugi. Jest późno i już mi się mózg lasuje. Podaję obrazowy przykład - przypuśćmy mój temat pracy to Strajki górników. Nie wnikajcie tak bardzo, ogólnie chodzi o to, że w standardowej pracy trzeba najpierw opisać samą instytucję, a potem skonkretyzować ją do swojego przypadku. Czyli rozdział pierwszy - ogólnie o strajku. A rozdział drugi co? O górnikach :D heh, czy od razu wyskakiwać z np. ich jakimiś tam specjalnymi uprawnieniami? Czy może zahaczyć - pisząc w pierwszym rozdziale o cechach strajków wymienić na przykładzie górników? Kurcze nie mam pomysłu, bo co? Peirwszy rozdział strajk. Drugi górnicy, a trzeci strajki górników, przecież to bez sensu :D wiem, że piszę nieskładnie, ale już wymiękam, Mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi.

Gość wrzuc na luz
zrozumieliśmy :D ciężko mi to ogarnąć na przykładzie górników, jakoś temat nie sprzyja, ale ogólnie wiem o co Ci chodzi ;) mam wrażenie ze za bardzo się spinasz, jakos tak matematycznie do tego podchodzisz, tak ... automatyczno-schematycznie ;) Na Twoim miejscu wrzuciłabym trochę na luz, spisałabym na kartce wszystko, co wydaje Ci się istotne w Twoim temacie i co chcesz poruszyć w pracy, a potem dopiero postarała się to poukładać :classic_cool: po kolei, według hierarchii ważności - wtedy plan zacznie Ci się kształtować. To jedyne co mogę powiedzieć nie znając szczegółów. No i zawsze jest promotor - może pomóc w ogarnięciu. pozdrowienia.

Gość już nie myślę
:D hehe no ja o górnikach nie piszę, tak jakoś wymyśliłam, mój temat jest zbyt zawiły do tłumaczenia. Jutro mam oddać plan promotorce. :O Nie za bardzo wiem, jak on ma wyglądać..... BTW czy rozdziały muszą mieć tytuły? na razie napisałam co ma być w pierwszym rozdziale - wiadomo wstęp, ogólnie o co biega, mam dwa punkty i w jednym z nich 4 podpunkty potem drugi rozdział - najpierw organizacja przykładowych"górników" :D a potem co im daje prawo - pierwsze, drugie i trzecie - kilka podpunktów rozdział trzeci to ma być podsumowanie i wnioski, ale skąd mam wiedzieć do jakich wniosków dojdę? :D czy mogę oddać promotorce taki plan, w którym rozdziale trzecim nie bedzie nic konkretnego?

Gość już nie myślę
no i ten plan to wyjdzie na jedną stronę A4 co też sprawia że nie wiem czy się śmiać czy płakać

Gość powodzenia :D
czyli praca póki co ma dwa rodziały, bo podsumowanie i wnioski to juz zakończenie (nie jest rozdziałem i nie jest numerowane). I tam właśnie jest zasadniczo cała esencja pracy czyli nie "nic konkretnego", tylko w kupie w skrócie wszystko, o czym napisałaś w pracy. Czyli bardzo konkretnie. No i raczej by sie przydało żebyś wiedziała mniej wiecej do jakich wnioskow chcesz dojść, bo przecież pod tym kątem piszesz pracę - coś udowadniasz w nawiązaniu do tematu. Co do planu to nie jest ważna ilość, i to ile Ci tam wyszło na strone tylko jakość ;) Jak dobrze zrobisz plan, to potem dużo łatwiej się pisze samą pracę, chociaż oczywiście w trakcie pisania moze sie jeszcze okazać, że coś się pozmienia, bo dojdziesz do wniosku że coś się z czymś lepiej kupy trzyma, albo jedno wynika z drugiego, i wtedy możesz sobie pozmieniać kolejność poszczegolnych podrozdziałów a nawet samych rodziałów. Mam nadzieje ze spotkanie z promotorem coś Ci pomoze ;)

Gość ja z wczoraj :)
wiesz, jeśli chodzi o te rozdziały - to rada mojej promotorki, ona kazała wszystkim, aby plan był nieskomplikowany, praca ma mieć 3 rozdziały - wstęp, środek i koniec. Ma być konkretna najlepiej ok 50 - 60 stron. Wstęp u mnie to opis instytucji. Rozdział 2 to rozwinięcie tego tematu w oparciu o dany przykład. Rozdział 3 to podsumowanie i wnioski. nie wiem teraz co tam wpisać, tzn nie wiem jak zatytułować, bo co się znajdzie to wiem, ogólne podsumowanie całej pracy, czyli takie jakby streszczenie, uporządkowanie - że "górnicy" mają prawo do tego, tego i tego :) odpowiadają za to,to i to. nie wiem jak to nazwać, co tam teraz wpisać, w sensie jak zatytułować rozdział