Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dokdslksslssjklwej34oj43

CZY TEN POSILEK JEST ZDROWY? pomozcie bo przygotowala kolacje ;)

Polecane posty

Gość dokdslksslssjklwej34oj43

ziemniaki tluczone z maselkiem (gotowane z sola) warzywa mrozone (kukurydza, groszek, fasolka zielona, marchewka) gotowane w garnku z sola + swieze pieczarki salatka ze swiezych pomidorow z cebula czy ten posilek jest zdrowy? czy mrozone warzywa maja witaminy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dokdslksslssjklwej34oj43
uppp

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
http://www.ultrasport.pl/czy_mrozone_warzywa_sa_zdrowe,artykul,8431.html Pewnie się zastanawiasz czy mrożone warzywa są zdrowe? Oczywiście, że tak ponieważ zamraża się je od razu po ich zebraniu czy kupieniu - dzięki temu zachowują one swój kolor, witaminy i związki mineralne. Mrożonki nie zawierają w sobie konserwantów i nie tracą zapachu i smaku. Jeżeli soliłaś, cukrzyłaś, marynowałaś by nie straciły swoich witamin to jesteś w błędzie, przez robie takich rzeczy tylko powoduje straty substancji odżywczych. Gdy się zastanawiasz czy lepsze są warzywa świeże, czy mrożone to powiem że jeżeli by było to lato to oczywiście świeże, a jeżeli zima to mrożone, ponieważ kupowanie w porze zimowej warzywa są naszpikowane substancjami przedłużającymi trwałość dlatego też zdrowsza jest mrożonka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fakty i mity Mit 1 Mrożone warzywa i owoce mają mniejszą wartość odżywczą niż świeże surowce. Fakt Właściwie zamrożone, przechowywane i rozmrażane mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych surowców. Późną zimą i wiosną mogą pod tym względem nawet przewyższać świeżą żywność. Mit 2 Suplementy witaminowo-mineralne mogą zastąpić warzywa i owoce w okresie zimowo-wiosennym. Fakt Mrożonki dostarczają wielu potrzebnych składników. Części z nich nie znajdziemy w suplementach dostępnych pod postacią preparatów witaminowo-mineralnych. Mit 3 Mrożenie powoduje, że warzywa i owoce tracą cenne witaminy i składniki mineralne. Fakt Zamrażanie tylko w niewielki sposób zmienia ich wartość odżywczą. Blanszowanie, czyli sparzenie owoców i warzyw przed zamrożeniem, powoduje wprawdzie stratę zawartości witaminy C (15 do 20%), jednak niezależnie od tych strat warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do świeżych odpowiedników. Należy mieć na uwadze, że zbiór warzyw i owoców, ich sortowanie, transport i dostawa do sklepu zajmują zwykle kilka dni, a w tym czasie również dochodzi do strat witaminy C, ocenianych na 15% dziennie (źródło IŻiŻ) Zalety mrożonek Świeżość i wartość odżywcza. Mrożonki są produkowane w kilka godzin od momentu zebrania owoców i warzyw. To dlatego są bogate w składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, nie zawierają konserwantów. Cena. Podczas przygotowania produktu do mrożenia usuwane są wszystkie elementy zbędne, dlatego konsument płaci jedynie za wartościowe owoce i warzywa. W przypadku świeżych warzyw i owoców w trakcie obierania i czyszczenia traci się nawet 40% ich masy. Co więcej, ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu. Wygoda. Mrożonki sprzedawane w sklepach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku skraca się o 40-80%. Dostępność. Mrożonki dostępne są przez cały rok, a więc i wtedy, gdy na rynku brakuje świeżych owoców i warzyw. W sezonie zimowo - wiosennym stanowią uzupełnienie posiłków. Źródło: poradnikzdrowie.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×