Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinka_malinka

Waga 7-miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość malinka_malinka

Mój synek ma 7 miesięcy i waży 7,4kg. Karmię go piersią na żądanie. W ciągu dnia daje zupkę (ok pół małego słoiczka), kaszkę z owocami i deserek (który zjada raz lepiej raz gorzej). Przyrost wagi jest równomierny. Dodam, że synek jest bardzo ruchliwy, siada, raczkuje i wstaje przy meblach. Nie usiedzi na miejscu. Tłumaczę sobie, że skoro tak dobrze się rozwija to wszystko jest w porządku.Ale gdzieś tak w środku męczy mnie, że jest dużo mniejszy od swoich rówieśników. Czy któraś mama też ma takie problemy?

Gość malinka_malinka
pytałam ortopedy i powiedziała, że jeśli dziecko samo wykonuje takie czynności, nikt mu nie pomaga w tym to jest wszystko dobrze.

Gość malinka_malinka
czy któraś mama ma jeszcze podobny problem?

moja córka ma 9 miesięcy i waży ok. 8,5 kg. po prostu jest drobna. pediatra powiedziała,że dopóki dziecko jest powyżej 25 centyla, nie ma co dramatyzować. moja córka jest na nutramigenie. wypiła rano ok. 180 ml później zjadła 4 takie długie chrupki kukurydziane, wypiła około 120 m, później jeszcze ok. 120 ml. zjadła pół dużego słoiczka obiadku i deserek, znowu jedząc z 2 chrupki i wiem,że na bank nie będzie już dziś chciała zjeść nic więcej, ale przez sen ją dokarmię nutramigenem z kaszką koło 22. taka dola mamy niejadka ;) pozdrawiam

Gość malinka_malinka
julia. On nie jest niejadkiem, tylko zjada mało. Czasami rzuca się na łyżeczkę, zje troszkę i sygnalizuje że już ma dość. Faktycznie są takie dni, że nie chce jeść, prawdopodobnie dlatego, że coś mu nie smakuje. Tak jak Twoja córcia jest drobny.

malinko- on może też nie chcieć jeść, bo ząbki mu się wyżynają, moja mała w ogóle nie chciała jeść, gdy ząbek jej wychodził. też jest humorzasta jeżeli chodzi o jedzenie :) aczkolwiek czasami sama mnie zaskoczy- byłyśmy w odwiedzinach w przedszkolu, w grupie starszej córki i mała siedząc u mnie na kolanach zdjęła sama ze stołu kawałek surowego jabłka i tym jednym zębem nieźle go oskrobała :D malinko- najważniejsze to nie zmuszać dziecka do jedzenia, w końcu samo się do niego przekona :)

Gość malinka_malinka
absolutnie nie zmuszam. To faktycznie też mogą być ząbki. dolne jedynki wyszły jak miał 5 miesięcy. Pediatra mówiła, że górne dziąsełka są rozpulchnione, ale ząbki nadal się nie pojawiły.

jeżeli do tego jeszcze ma zwiększoną ilość kupek, to są to na bank zęby. a jak nie, to naprawdę nie martw się i na niego nadejdzie czas ;) pozdrawiam :)

kazde dziecko jest inne i w innym tempie sie rozwija moj synek ma 6 miesiecy prawie,wazy 8kg,81cm długosci. tez jest strasznie ruchliwy,podnosi sie ,przekreca z boku na bok.Ja mojego karmie mlekiem modyfikowanym .nie martw sie ,mozesz sprawdzic sobie w siatce centylowej czy sie dobrze rozwija na swoj wiek.

Gość malinka_malinka
dzieci karmione piersią są mniejsze od dzieci na mleku modyfikowanym. I tak samo jest z siatkami centylowymi. Są różne dla dzieci piersiowych i butelkowych. Dziś spróbuje odnaleźć te siatki.