Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gloria*

niedoczynnosc tarczycy w ciazy, ft4 ponizej normy!!!

Polecane posty

Witam mam pytanie czy jest tutaj jakas kobietka, ktora ma badz miala w ciazy niskie ft4??? Co z dzieckiem?? Czy ma rowniez problemy z tarczycą??? Ja dzis odebralam wyniki i tsh: 2,0 norma 0,8-4,2 ft3 4,24 norma 3,8-6 natomiast ft4 7,17 norma 7,86-14,41 :( bardzo sie martwie bo nie mam pojecia od kiedy moge miec niski poziom ft4, jestem obecnie w 28t3d, w pazdzierniku 2009 na pewno mialam w normie

Gość dorotka ma kotka
Mam ten sam problem co Ty :( Wyniki odebrałam w poniedziałek, u mnie jest 32/33 tydzień ciąży TSH 1,1 norma 0,25 - 4,00 FT4 9,86 norma 11,5 - 22,7 ( II norma podana na wyniku dotyczy drugiego i trzeciego trymestru ciąży 8,2 - 24,7). Dostałam leki od ginekologa i kazał się nie martwić. Ale ja się strasznie martwię o zdrowie dziecka. Jestem już prawie na finiszu więc to i tak musztarda po obiedzie.

Gość nie jestes pod opieka endokryn
ologa ? milas juz takie problemy wczesniej ? mnie zrobiono dodatkowe badania pod katem tsch :( mialam bardzo niskie ft 4 :( teraz zalecono kolejne :( nie wiem co sie dzieje. wiem tylko, ze moze nastapic poronienie ale nie zaczytuje sie nie sprawdzam nic.

Czaeść Dziewczyny. ja choruje na niedoczynność taczycy i jestem w 14 tc najważnejsze w tej chorobie w ciąży to być pod stałą opieką endokrynologa i przyjmować tabletki i jod. ja dwa lata sie leczyłam zanim lekarz pozwoliłnam zaczać starania o dzidzie. teraz całyczs jestem pod kontrolą i moj gin wspołpracuje z moja endokrynolog. Tak jak mówię jeśli przyjmujecie regularnie tabletkim powinno być wszystko oki :)

Gość sdfhhs
ja mam niedoczynnosc i wiem w 100% ze kobieta z niedoczynnoscia powinna byc pod szczegolna kontrola endokrynologa i ginekologa. a lekarz w zaleznosci od poziomu hormonow powinien dawkowac jej sztuczne hormony

Gość dorotka ma kotka
Nie miałam problemów z tarczycą przed ciążą i nie miałam robionych badań. We wtorek idę do endokrynologa, mam już leki od ginekologa które od dzisiaj przyjmuję. Ale jest już późno bo to koniec ciąży, a jaki był poziom hormonów przez cały okres trwania jej to nie wiem. Jestem po prostu złamana sytuacją bo skutki już sprawdziłam w internecie.

Gość maska zorro
Choruje na niedoczynnosc tarczycy juz 6 lat w tym czasie zaszlam w ciaze i urodzilam zdrowe dziecko,najwazniejsze bys przyjmowala hormony no i zebys byla pod kontrola caly czas u endokrynologa bedzie dobrze nie martw sie :)

Gość maska zorro
Hmmm to dziwne ze na poczatku ciazy nie zrobili Ci badan na tarczyce,wiem ze sprawdzaja stan hormonow nawet jesli sie na tarczyce nie choruje.Moze chorujesz od niedawna

Gość sdfhhs
mi w ciazy nie robili a dostalam wlasnie albo pod koniec ciazy albo po urodzeniu nie da sie teraz stwierdzic dokladnie a badania zrobilam pol roku po urodzeniu. cale szczescie maly jest zdrowy. ale ile szkod mi ta choroba zrobila to tylko osoba z niedoczynnoscia to moze wiedziec bierz tabletki i bedzie ok

maska zorro - cześć ja też choruję na niedoczynność tarczycy i staram się o dziecko czy mogłabyś napisać czy miałaś problem z zajściem w ciązę??

PPP - jeśli przyjmujsze hormny i wyniki przez dłuższy czas masz w normie to nie powinno być problemu. Ja sie dwa lata leczyłam zanim moglismy sie starac bo mi wyniki skakałyjak szalone. teraz jestem w ciąży w 14tc. dalej przyjmuje hormony i dodatkowo jod. najważniejsze to być po stałą opeką endokrynologa

Gratuluję bomi!!! przyjmuję leki, jutro idę zrobić badania zobaczymy jakie będą wyniki...

W Twoim przypadku prawdopodobnie nie są to problemy z tarczycą tylko hormony troszkę "zwariowaly" przez te ciążowe. Ja dowiedziałam się, że coś jest nie tak z tarczycą w październiku - w 7 miesiącu, tsh, ft4 i3 wszystkie były kiepskie, poszlam do endokrynologa, dostałam euthyrox, a teraz robiłam znowu badania i wyniki są jeszcze "lepsze", tsh wzrosło do 8,803, ft4 i 3 w normie, lekarka mi mówiła, że prawdopodobnie niepotrzebnie biorę leki, bo po ciąży pewnie wszystko wróci do normy ale na ta chwilę do końca ciąży mam je nadal brać. Więc głowa do góry, idź do endokrynologa, niech zrobi Ci usg tarczycy i będziesz wiedziała więcej. Dziecko i tak ma już swoją tarczycę więc nic już nie zrobisz.

Dorotka to wlasnie Twoj wpis skusił mnie do zbadani ft3 i ft4 bo tsh wczesniej badalam, wyszlo ok, ale wlasnie ft4 wyszlo ponizej normy i wiem ze musze leki przyjmowc ale czy nie jeste juz za pozno????????????????????? Jak bym przyjmowala od poczatku to dzis bym sie nie denerwowala ale ja sie dowiedzialam dzis w 28 tc :( nie mam pojecia od kiedy moge miec ta niedoczynnosc, mam nadzieje ze od niedawna bo gdyby pojawila sie w I trymestrze to z pewnoscia bym poronila a nie bralam lekow na podtrzymanie ciazy. Dziewczyny piszcie !! Mamusie dzieciaczkow :)

Łe rety.... no wiem ze teraz maly juz sam sobie "produkuje" hormony ale co bylo wczesniej ??? :( Skad mial czerpac jak ja nie mialam :(

Bardzo prawdopodobne, że wcześniej nie miałaś problemów, dlatego powinnaś pójśc do endokrynologa który zobaczy na usg jak wygląda tarczyca i ewentualnie zleci więcej badań. Żadna z Dziewczyn tutaj Ci nie powie jak jest na 100%, ja też się martwie czy z Małym będzie wszystko ok, bo nie wiem ale pozostaje mi zaufać endokrynologowi który jest lekarzem i powiedział, że skoro zaszłam w ciąże i ją utrzymałam to na pewno poziom tych hormonów nie był tak tragiczny żeby coś się stało. A Twoje wyniki są znacznie lepsze od tego co ja miałam więc się nie martw.

A nie przytyłaś z tego powodu za bardzo ? Naczytałam się w necie że dziecko chore może być, niedorozwiniete itp. Urodzilam zdrowego pieknego dzidziusia. Nie martw się bierz leki i bedzie wszystko dobrze. Mój dzidziuś nie obrócił się właściwie do porodu czyli glówka w dół, miałam cc, a ostatnio wlasnie wpadł mi w ręce artykuł ze w jakims wielkim instytucie przeprowadzali badanie na ten temat i im wyszło że praktycznie 80 procent dzieci które się nie obróciły do porodu to ich mamy miały problemy z hormonami tarczycy, to tak w skrócie..

A nie przytyłaś z tego powodu za bardzo ? Naczytałam się w necie że dziecko chore może być, niedorozwiniete itp. Urodzilam zdrowego pieknego dzidziusia. Nie martw się bierz leki i bedzie wszystko dobrze. Mój dzidziuś nie obrócił się właściwie do porodu czyli glówka w dół, miałam cc, a ostatnio wlasnie wpadł mi w ręce artykuł ze w jakims wielkim instytucie przeprowadzali badanie na ten temat i im wyszło że praktycznie 80 procent dzieci które się nie obróciły do porodu to ich mamy miały problemy z hormonami tarczycy, to tak w skrócie..

Gość dorotka ma kotka
jak się trzymasz Glorio? byłaś może u jakiegoś lekarza?

Hej :) nie mialam lacznosci przez kilka dni :) Dorotka ja sie umowilam prywatnie do endo na sobote ale juz przez telefon mnie pocieszala ze dzidzius wzial tyle ile mu bylo potrzeba ma teraz swoja tarczyce, a przez to ja mam braki w organizmie ale lekami da sie to nadrobic. Tez sie martwie ale co innego nam pozostaje jak tylko byc dobrej mysli :) a dziekuje Ci bo to dzieki Twojemu wpisowi poszłam zbadać te hormony :)

Lukresja czyli nprzed ciaza nie wiedzialas ze masz niedoczynnoscx?/// a jakie mialas ft4co z pozostalymi ft3 i tsh???

Tak, dopiero w ciąży dowiedziałam się o tym. A moje wyniki były takie TSH - 4,66 FT3 - 4,45 FT4 - 7,58

To w sumie podobne te wyniki tylko ja tsh mam nizsze... mam nadzieje ze bedzie ok z malym w sobote mam wizyte u endo dostane tyroksyne a od tygodnia wcinam ryby :D

Dorotka widzę ze sie troszke uspokoilas :) jakie masz te wartosci ft4???? Ze endo powiedziala Ci ze sa w normie jeszcze??? Bo ja mam juz poza normą 7,18 a norma od 7,86-14 w sobote mam wizyte u endo...ktora juz mnie przez telefon pocieszyla ze dzidzius wyciagnal to co mu bylo trzeba a teraz ja mam braki :) tsh tez mam w normie :) ale pewnie dostane tyroksyne.

Gość dorotka ma kotka
jestem , ja mam ft4 9,86 norma dla wszystkich 11,5-22,7 a dla ciężarnych w 2,3 trymestrze 8,2-24,7. tsh mam 1,11 norma to 0,25-4,0. wcinam tyroksynę (dał mi ją już gin). Rzeczywiście po wizycie na którą też się udałam prywatnie, bo koniec roku i miejsc nie ma uspokoiłam się bardzo, pewnie czytałaś moją relację z tej wizyty. W razie czego pytaj, bo mogłam wszystkiego nie opisać. Twoje wyniki są zbliżone do moich, a ciąża Twoja jest młodsza od mojej, więc też się uśmiechnij. Wszystko jest dobrze.

Dzieki wielkie za odzew :) Kurde czemu te normy sa tak rozne?? :o Ja w sumie nie wiem dla kogo mam normy nie pisalo nic o ciezarnych ! Tak sobie planuje jeszcze zrobic ft4 w tym tyg. i poprosic moje labo o normy dla ciezarnych, ale te co ja mam to nijak sie maja do Twoich :o mam nadzieje ze wsio bedzie dobrze z naszymi dzidziusiami :) Dam znac w sobote co konkretnie powiedziala moja endo :) trzymaj sie :D

Gość donka77
Hej dziewczyny. Wy juz pewnie po porodach cieszycie sie dzieciaczkami, a ja mam ten sam problem co wy, dlatego prosze o info jak sie rozwiazaly wasze ciaze, jak dzieci? wszystko ok z ich tarczyca? ja jestem w 33 tc. moje wyniki tsh i ft3 w normie, ft4 za niskie. dowiedzialam sie o tym niedawno, poszlam do endo, zrobilam jeszcze atg i atpo, ktore nie wyjazaly zadnej choroby autoimmunologicznej i usg tarczycy, ktore tez wyszlo ok. lae martwie sie tym ft4, biore od tyg jod i euthyrox, ale boje sie co bylo na poczatku ciazy jak dzidzia nie miala swojej tarczycy? ponoc dobrze jak wyniki sa w gornej granicy... a ja mam duzo ponizej normy. pocieszcie ze Wasze dzieci sa zdowe i te wyniki jeszcze o niczym nie swiadcza...

Gość donka77
dzieki wielkie za info