Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 buahahahaaa

Jak u Was wygl膮da Wigilia? Szczerze.

Polecane posty

Go艣膰 u mnie zawsze by艂o tak
Na 艣wi臋ta i wigili臋 je藕dzili艣my do dziadk贸w na wie艣. By艂o ubieranie choinki, w wigili臋 przed kolacj膮 nic nie jedli艣my, obowi膮zkowo przygotowywanie 12 potraw, potem bia艂y obrus, sianko, 艣wieca na stole, od艣wi臋tne sztu膰ce... Wszyscy elegancko ubrani, wsp贸lna modlitwa, czytanie Pisma 艢wi臋tego, dzielenie si臋 op艂atkiem, a potem spokojna kolacja, kolejne dania na bie偶膮co, wszyscy rozmawiali, by艂o weso艂o i naprawd臋 艣wi膮tecznie. Przed s艂odkim - prezenty, zawsze kto艣 przebiera艂 si臋 w str贸j miko艂aja, nawet jak ju偶 sami doro艣li byli przy stole. Prezenty raczej skromne i w niewielkich ilo艣ciach. Potem ci co wytrwali szli na pasterk臋. A w 艣wi臋ta c.d. pysznego edzenia, odwiedziny dalszej rodziny itp. Sielanka jednym s艂owem i to chcia艂am przenie艣膰 do mojej nowej rodziny, czyli po 艣lubie. Niestety jak raz by艂am na wigilii u te艣ci贸w to si臋 za艂ama艂am i wi臋cej nie chc臋 :( Nerw贸wka, dania przygotowane byle jak, wszytsko podane na raz, wi臋c po艂owa jest zimna zanim si臋 zd膮偶y zje艣膰, wszyscy na siebie warcz膮, prezent贸w w pizd, za to sme badziewia. P艂aka膰 mi si臋 chcia艂o. Na szcz臋艣cie w tym roku bedziemy u moich. A do przysz艂ego roku moze co艣 wymy艣l臋...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 papryczka...........
Tradycyjnie. I nie wyobra偶am sobie inaczej, to w ko艅cu jedyny taki wiecz贸r w roku. Co do za po艣wi臋cenie? W ko艅cu nie mamy tego co niedziele... U mnie potrawy to: grzybowa na prawdziwkach, prawdziwy wywar, m贸j tato jest mistrzem w przygotowywaniu, barszcz z uszkami, pierogi z kapust膮 i z grzybami (te偶 domowe, pierogi nie s膮 trudne, a jak smakuj膮...), kapusta z grochem, bigos, karp, kuba, makie艂ki, orzechowiec, makowiec, sernik. Nast臋pnego dnia to zwykle jak膮艣 piecze艅 przyrz膮dzamy lub kaczk臋 z jab艂kami, s膮 艣ledzie i inne rzeczy typowe dla kuchni polskiej. Chodzimy na pasterk臋, ubieramy si臋 po prostu wyj艣ciowo, ale nie wieczorowo, typu bia艂a bluzka, sp贸dniczka czy spodnie na kant itp. Nie 艣piewamy kol臋d, bo nikt nie ma g艂osu, ale zawsze s艂ycha膰 je w tle. Przed kolacj膮 艂amiemy si臋 op艂atkiem. I nie czuj臋 偶adnego spi臋cia, w艂a艣nie to s膮 dla mnie typowe 艣wi臋ta bez napinki, pe艂ne spokoju, dobrego jedzenia i tego czaru, kt贸ry mam wra偶enie roztacza si臋 wok贸艂...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sesesemulina
Na pasterce to ja raz bylam i juz nie zamierzam. Podchmieleni panowie, scisk, a potem sie wraca po nocy do chalupy - nie moja bajka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja wigilie pierwsza czyli
a dodam, ze ja tez nie czuje spiecia, tez sie ubieramy elegancko na jedna i druga wigilie. I dla mnie to takie uroczyste kolacje a nie jakas sztywna kolacja w rodzinnym gronie. Nie wiem moze dlatego ze spedzam wigilie tylko z najblizszymi

Udost臋pnij ten post

Kiedy艣 na Wigili臋 je偶dzili艣my do babci na wie艣, teraz sp臋dzamy je wsp贸lnie z mam膮, ojczymem i moim dwoma m艂odszymi siostrami. Na t臋 kolacj臋 jest zawsze 艣rednio skromnie, nie ma przesady, mama robi pyszne pieczone pierogi z grzybami i kapusta, zup臋 grzybow膮 i barszcz, jest rybka po grecku, 艣ledziki w 艣mietanie i ziemniaczki, jakas sa艂atka i dwa rodzaje ryby: w galarecie i sma偶ona. Zawsze jest fragment Pisma 艢w i op艂atek przed kolacj膮, kol臋dy lec膮 w tle, po kolacji prezenty (jedna z moich siostr ma 6 lat wi臋c jest ca艂a "szopka" z 艣w. Miko艂ajem itd) i ciacho (2-3 rodzaje najcz臋艣ciej makowiec, sernik z ros膮 i 3-BIT). Przy kawie i cie艣cie w艂膮czamy karaoke kol臋dowe i troch臋 po艣piewamy. Kto wytrzyma do Pasterki ten idzie, ja zazwyczaj sobie obiecuj臋, 偶e p贸jd臋 a potem jestem tak ob偶arta 偶e nie mam si艂y doopy ruszy膰 :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 buahahaha
Super, 偶e macie takie fantastyczne 艣wi臋ta :) Czytaj膮c Wasze posty dochodz臋 dp wniosku, 偶e szcz臋艣liwe rodziny po prostu maj膮 szcz臋艣liwe 艢wi臋ta i tyle. Ilo艣膰 potraw na stole ma mniejsze znaczenie. Je艣li moja w艂asna rodzina si臋 powi臋kszy, to mo偶e w ko艅cu zrobi臋 w艂asn膮 Wigili臋. P贸ki co mam do wyboru albo smuty, albo tak膮 sztywn膮 kolacj臋 w rodzinnym gronie ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja wigilie pierwsza czyli
ja nie mam fantastycznych swiat. Dla mnie to obowiazek, ktory trzeba odbebnic, dluga podroz, przygotowywanie dan, potem dwa dni swiat wedle schemetu kosciol, telewizor, spacer, telewizor. Po swietach kolejna dluga podroz i wszystko od poczatku, przygotowywanie potraw, kolacja, telewizor i 3 dni swiat podczas ktorych rodzina bez zapowiedzi potrafi wpasc. Ogolnie nie jest sztywno, jest normalnie, ale dla mnie to i tak meka i obowiazek.

Udost臋pnij ten post

My w tym roku nigdzie nie wyje偶d偶amy. Przyje偶d偶aj膮 do nas na Wigili臋. W pierwszy dzie艅 艣wi膮t po艂azimy troch臋 od domu do domu, a w drugi dzie艅 艣wi膮t chcemy posiedzie膰 w domu, sami. Zreszt膮 zobaczymy, jak to si臋 u艂o偶y, bo mo偶e do tego czasu urodz臋 ju偶.

Udost臋pnij ten post

Kocham swieta u mnie w domu. Sa wypasne. niestety w tym roku u tesciowm a tam jest inny klimat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mmmmmmmmmmmmmmn
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 PudpajGAJmaj
super sprawa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
12 potraw, p贸藕niej pasterka ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A jeszcze p贸偶niej rozmowy o polityce i k艂otnie, bo teraz rodziny s膮 podzielone... jest lepszy sort i gorszy...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Gorszy niech si臋 nawr贸ci i zacznie 偶y膰 uczciwie. A o polityce nie powinno si臋 rozmawia膰 przy Wigilii. Modlitwa, op艂atek, choinka, tradycyjne postne potrawy, 艣piewanie kol臋d, ciep艂e wspominki i opowie艣ci rodzinne, wyj膮tkowo艣膰 tego jedynego dnia w roku. Wspominanie tych, kt贸rzy odeszli... Pasterka, spacer po mszy w t臋 niesamowit膮 noc... I tak od dziecka, kultywowane przeze mnie, w mojej rodzinie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
najpierw idziemy z dzie膰mi na pasterk臋 dzieci臋c膮 do domku szykowanie na stu艂 jedzonka odczytanie fragmentu biblii op艂atek jedzenie kol臋dy Miko艂aj dla dzieci zabawa kol臋dy usypianie dzieci na 艂贸偶eczku z herbatk膮 jaki艣 film

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
za dziecka pami臋tam 偶e by艂o nerwowo aby zd膮偶y膰 na czas z jedzeniem sprz膮taniem itd. wieczerza wigilijna 12 potraw prezenty jak by艂am troch臋 starsza to niby si臋 sz艂o z kole偶ankami na pasterk臋 teraz u mnie jest spokojnie bez presji alb sp臋dzi膰 razem ten wiecz贸r i z rado艣ci膮

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja wigili臋 sp臋dzam sama w domu i jest ok na stole mam to co lubi臋 pierogi barszcz czerwony ryb臋 po grecku sernik i sniker telewizor jak nie zasn臋 to pasterka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Spedzalam Wigilie w roznych sytuacjach rodzinnych i w roznych krajach. Wspolne sa - tradycyjne potrawy bardzo elegancko podane, wszyscy ubrani wieczorowo, zyczenia, mi艂y nastr贸j, mnostwo prezentow, ladna choinka, zero alkoholu. Bez modlitw i pasterki, bo jestem ateistka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie ma ju偶 艣wi膮t
prawdziwe 艣wi臋ta to by艂y za komuny, teraz to ZAKUPY i PREZENTY, a reszta to hooj, taki upadek moralny tego kraju

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
U mnie na Wigilii zawsze ogl膮damy telewizje. Troch臋 zalatuje patologi膮,ale jeste艣my normaln膮 rodzin膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Natomiast my siedzimy nago przy stole i buczymy tak buuuuuuumuuuuuubuuuuuuumuuuuu,tak robimy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
U mnie w domu 艢wi臋ta wygl膮daj膮 podobnie jak u te艣ci贸w Autorki. Ka偶dy od艣wi臋tnie ubrany. Mn贸stwo pysznego jedzenia, rybki, mi臋sa na r贸偶ne sposoby, kilka rodzaj贸w ciast, przystawek. Mam troje rodze艅stwa, kt贸re ju偶 za艂o偶y艂o swoje rodziny, wi臋c os贸b jest sporo. Moja rodzina jest bardzo religijna, wi臋c pasterka i Msze 艣w. w pozosta艂e dni BN obowi膮zkowo. Idziemy wszyscy, bo szwagrowie na szcz臋艣cie te偶 z wierz膮cych rodzin, wi臋c dla ka偶dego to naturalne. Po kolacji wigilijnej i rozpakowaniu prezent贸w 艣piewamy kol臋dy, a偶 do pasterki, czyli tak ze dwie godziny! Wszystkie po kolei i bez 偶adnych 艣piewnik贸w, bo ka偶dy zna na pami臋膰, skoro 艣piewamy co roku. W moim domu 艢wi臋ta s膮 cudne :) Ca艂ym sercem dzi臋kuj臋 Bogu za takich rodzic贸w, kt贸rzy zaszczepili w swoich dzieciach przywi膮zanie do tradycji i przekazali podstawowe warto艣ci. Mo偶ecie mi zazdro艣ci膰 :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie ma czego,jeste艣cie zak艂aman膮 patologiczn膮 polaczkowat膮 rodzin膮,kt贸ra wyje kol臋dy przy stole,a na drugi dzie艅 obrzuca si臋 b艂otem,frajerzy :-D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do tej wy偶ej co jest ateistk膮. Po kiego obchodzisz 艣wi臋ta skoro nie jeste艣 katoliczk膮 i co w zasadzie wtedy 艣wi臋tujesz?? Co to za hipokryzja?? Chyba, 偶e jeste艣 Ewa albo Tw贸j m膮偶 Adam to rozumiem, 偶e robisz imprez臋 z racji imienin :P

Udost臋pnij ten post

Nie obchodzi si臋 u mnie wigilii. Sp臋dzam j膮 najcz臋艣ciej przy telewizorze z misk膮 klusek z makiem. Moje jedyne wigilijne danie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
16:42 Zapewniam, 偶e niczego takie jak obrzucanie b艂otem nie ma miejsca w moim domu i nie zaliczamy si臋 do patologii. Wsp贸艂czuj臋 jednak takich do艣wiadcze艅 w Twojej rodzinie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie obchodz臋 wigilii, nie jestem katoliczk膮. a w domu rodzinnym tradycyjnie jak u wszystkich,choinka i duzo 偶arcia. ale nigdy nie chodzilismy na pasterki ani nie spiewalismy kol臋d, tylko tv byl zawsze wlaczony.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no popatrz, a jednak nie zazdroszcz臋 tego latania do ko艣cio艂a :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przyjdzie czas, 偶e b臋dziesz zazdro艣ci艂 i to zalany 艂zami, tylko wtedy najprawdopodobniej b臋dzie ju偶 za p贸藕no.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
patologi膮 jest wigilia sama w sobie,gdzie trzeba sk艂adac 偶yczenia osobom,kt贸re na co dzie艅 si臋 nie lubi i to bez znaczenia rodzina nie rodzina,a najgorsi sa tacy,kt贸rzy opowiadaj膮 o cudnych wigiliach,a potem pitol膮 na boku,偶e kto艣 dosta艂 mniej albo bratowa czy szwagier s膮 tacy a nie inni

Udost臋pnij ten post