Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze pomóżcie

zadanie matematyczne pomóżcie mi

Polecane posty

Gość prosze pomóżcie

Tak dawno chodziłam do 7 klasy ze już zapomniałam jak się to robi zadanie jest takie: (-x-y) do kwadratu -4 (3x-2)(-2-3x) i to trzeba obliczyć dla x=1 i y=-1 Ja to jakoś obliczyłam ale cholera nie wiem czy dobrze bo na Boga nic z wzorów skróconego mnożenia nie pamiętam. zrobiłam tak: x kwadrat plus y kwadrat- 4-6x-9x kwadrat+4+6x= = -8xkwadrat plus y kwadrat (jak się tamte liczby i x poskraca z sobą) no i jak pod to podstawie że x równa się 1 a y równa się -1 to wychodzi 9 Nie mam pojęcia czy tak się to liczy bo mam właśnie zaćmienie umysłu matematycznego z podstawówki. Moze któraś mądra mama (albo taka co to właśnie na bieżąco przerabia) raz dwa by to sprawdziła mi? Proszę.

Gość lopae
nie mogę ci pomóc - jestem koniem...

Mam wątpliwości co do tego: "x kwadrat plus y kwadrat- 4-6x-9x kwadrat+4+6x=" skąd tutaj Ci się wzięło pozytywne x i y skoro tutaj: "(-x-y) do kwadratu -4 (3x-2)(-2-3x)" x i y są negatywne? "= -8xkwadrat plus y kwadrat (jak się tamte liczby i x poskraca z sobą)"

Gość kfgkodkfkd
Panie , ty widzisz i nie grzmisz ? :) :)

Gość prosze pomóżcie
racja 20 ma wyjsc. nie zastosowalam wzoru skróconego mnozenia w 1 nawiasie. Boze ale mi wstyd. Musze to powtórzyc zanim moje dziecko do skzoly pójdzie. Dzięki dziewczyny. Mam już.