Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdjęcie w sepii

czy są tu nauczyciele j.niemieckiego lub innych obcych???

Polecane posty

Gość zdjęcie w sepii

potrzebuję waszej pomocy. Jestem studentką nkjo i muszę poprowadzić moją pierwszą lekcję w szkole, temat: in der Bank wg mnie totalnie nudny ale nic nie mogę na to poradzić. Siedzę nad tym od kilku dni i główkuję jak poprowadzić zajęcia w ciekawy sposób. Nie chcę zanudzać uczniów samymi słówkami, zwrotami i ćwiczeniami, chciałabym zaproponować jakąś zabawę ale nie mam pomysłu, może ktoś z was mi pomoże??? Może są tu uczniowie, których nauczyciele prowadzą lekcje w ciekawy sposób. Rzućcie jakimś pomysłem, będę bardzo wdzięczna.

Gość ssszynka
Przygotuj jakis tekst w rodzaju 'napad na bank', przedtem im przedstaw cos z tej historii, np. ze przestepca wszedl, zachowal sie jakos dziwnie i jak oni mysla, dlaczego tak dziwnie sie zachowal. I niech tekst bedzie odppowiedzia na to pytanie. Zeby z zaciekawieniem czytali

Gość zdjęcie w sepii
w sumie też myślałam o napadzie na bank :-) może narysuję historyjkę obrazkową i do tego rozrzucankę ze słówek i zwrotów.

Gość może np. takie coś
że laska wpadła z jakimś kolesiem to ich bardziej zaciekawi

Gość zdjęcie w sepii
mysle że lekcja sie spodoba, bo ucznie se beda mogli pokrzyczeć "Hande hoch du schweine", albo "Ich habe panzerfaust"

Gość xxssdxss
moze tez jakas mala inscenizacja scenki z banku - przy tym osoba oblsugujaca w banku musi wszytsko robic zle - zeby ten co prosi musial co najmniej 2 razy prosic np o wplate pieniedzy czy wyplate. jakies druki by sie przydalo przygotowac, falszywe pieniadze - albo niech sami uczniowie sobie przygotuja na lekcji jakies proste druczki bankowe do wplaty czy wyplaty pieniedzy. i swoje pieniadze- tylko za miast cyfr niech pisza cyfry slownie -zeby sobie po cwiczyli tez cyfry. to tez taka mala przerwa w nudnych cwiczeniach i moze tez jakies info gap zadanie - jedna osoba z banku a druga ma cos zalatwic i na swoich handoutach musza uzupelnic rozne info- poszukaj na necie co to nie bede sie tu rozpisywac:)

Gość ellamozarella
Kiepski pomysł z tym napadem. W tym temacie powinnaś z nimi poćwiczyć słownictwo związane z tym miejscem. A niby jakim sposobem uda ci się to zrobić? Do czego uczniom przydadzą się wyrażenia typu " ręce do góry", " to jest napad" dawaj kasę" itp, których będą musieli użyć w scenkach o napadzie?

Gość zdjęcie w sepii
oczywiście na początku zajęć dostaną słownictwo i zwroty dot. banku ale od nudnych dialogów i scenek są nauczycielki, od studentów oczekuje się, żeby zajęcia były formą zabawy, ma być wesoło i twórczo a dzieciaki mają się zaangażować. Chcę, żeby uczniowie dobrze się bawili i dlatego szukam tu pomysłów na ciekawe zajęcia.

Gość xxssdxss
e tam bez przesady. ja caly rok mialam w kolegium nauczycielskim praktyki i prawie kazda lekcja miala byc normalna wlasnie a nie cuda na kiju. nie przejmuj sie az tak bardzo. wystarczy że ze 2 cwiczenia w ciagu lekcji beda jakies takie ciekawsze a reszta normalnie z podrecznikiem. moze jakies sluchanie tez zrob, jakis konkurs na to kto wiecej zapamietal slowek a nagrode cukierki czy cos. poszukaj tez jakiegos zadania na rozgrzewke cos smiesznego - pelno jest przykladow w necie - wystarczy wpisac warm -up acitivities lesson, tylko ze wiekszosc jest po angielsku .. student jak zrobi prawidlową lekcje dostanie 5 i to sie liczy a nie to zeby cyrk robic na lekcji tylko po to zeby niby bylo fajnie. dla dzieciakow najfajniej to bedzie w ogole jak pozwolisz im skakac po lawkach.. ;p to takie moje male spostrzezenie- pracuje w szkole juz kilka lat i powiem tyle - wazne sa efekty - nawet jesli lekcja byla nudna. na wymyslanie super extra ciekawych lekcji zmarnowac sobie mozna cale zycie i tyle. ale oczywiscie nie chce Cie demotywowac, po prostu nie przejmuj sie az tak bardzo atrakcyjnoscia zajec :) hmm.. a moze jakies gotowe scenariusze są w necie.. moze z angielskiego i wystarczy sobie przetlumaczyc na niemiecki.. albo sie chociaz zainspirowac..