Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misiaczkowa

*********Termin SIERPIEŃ 2011*************

Polecane posty

a jeszcze jedno lipcówko, są dziewczyny, które cały czas normalnie piersią karmią i dają na żądanie, więc ich dzieci też jedzą kilka razy na dzień mleko tyle, że matczyne, więc chyba jednak nie masz racji

według obowiązującego schematu żywienia dla niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym ośmiomiesięczne dziecko powinno w ciągu dnia zjadać: 1 raz 180 ml mleka z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (ok. 6 g/100 ml) 2 razy po 180 ml mleka z dodatkiem bezglutenowego kleiku (ok. 6 g/100 ml) 1 raz 200 ml zupki (przecieru jarzynowego) z 10-15 g mięsa lub ryby (1-2 razy w tygodniu) + żółtka co drugi dzień 1 raz 150 g kaszki na mleku 1 raz przecier owocowy lub sok przecierowy (nie więcej jak 150 g) Posiłki powinny być urozmaicone, bo tylko wtedy jest możliwość dostarczenia z pożywieniem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, których dziecko potrzebuje do prawidłowego rozwoju.

Gość lipcówka ;)
Aga_jabi nie denerwuj się, nie chciałam Cię urazić. Mogę Ci tu powklejać mnóstwo stron na których piszą o 5 posiłkach w tym 2-óch / 3-ech mlecznych, ale widzę, że nie ma po co. Napisałam tylko, żebyś zapytała pediatry, bo wiem, że to nie jest prawidłowy schemat żywienia a Ty się od razu unosisz. Pracuje w żłobku i mam wytyczne od dietetyka także wiem o czym mówię. A karmienie mlekiem matki to zupełnie inny schemat. Rób jak uważasz. Pozdrawiam

lipcówko nie denerwuję się, tylko mi zamotałaś :) jak widzisz to ja też znalazłam schematy co wkleiłam, ten jeden jest od dietetyka a możesz mi powiedzieć dlaczego nie powinnam dawać tyle mleka? moja pediatra zna menu i powiedziała mi tylko tyle,że mleko to jest jako picie, a wie i o porannej kaszce i wieczornej i budyniach czy jogurtach rozmawiam z innymi dziewczynami i one też mają tyle posiłków mlecznych jeśli nie powinno być ich tyle to co w takim razie zamiast tego? a jakiej wielkości wg Ciebie powinny być te 3. posiłki mleczne?

Hej laski :) co lekarz to opinia aga_jabi ma jak najbardziej prawidłowy schemat zywienia bo jej maluch wstaje o 5.30 i kladzie sie spac o 20 to co ma go głodzic bo ma byc 5 posiłkow? przyzwyczajony jest do małych porcji co od dawna wiadomo ze lepiej czesciej i mniej niz wiecej i rzadziej. moja ma faktycznie 5 posiłkow ale to tylko dlatego ze wiecej nie chce choc nie raz probowałam jej dodac nastepny posilek ale ona sie buntuje. osobiscie uwazam ze 5 posiłkow to mało tyle ze moja to nadrabia cycem wiec mam luz narazie. aga_jabi nie przejmuj sie dobrze masz skonstruowane menu jak na dziecko 8 miesieczne za 2 miechy i pewnie jemu sie odmieni i bedzie jak wiecej a rzadziej. pozdrawiam tnks dobra daruje ci tego fryzjera tylko dlatego ze szkoda mi |Kalinki aby pokazywała sie z łysą matką. ;););) vilia tobie rosnie krolik Bugs a moja jest wiłkołakiem, ma dolne jedynki wszystkie dwujeczki a górnych jedynek nie widać i nie słychać.... równowaga w przyrodzie zachowana ;) pozdrawiam i odezwe sie pozniej bo mała mi nie daje pisac.... 👄

lipcówko mój synek nie wytrzyma od 5 rano do 20 na pieciu posilkach kazde dziecko jest inne przeciez ale jestem ciekawa wytycznych jakie Wam dali w menu? bo moze jest tak, ze dajecie mniej posilkow ale wieksze porcje? moj nigdy nie zjadl np kaszy 200 ml ja robie zawsze max 150 z czego on wszystkiego nie zjada ciekawi mnie tez dlaczego nie mozna dawac tyle mleka? przeciez mleko jest zdrowe na kosci np a owoce to chyba raczej nie powinny byc wliczane w danie glowne?

no wlasnie _aga_ mi tez sie tak wydaje.... moj synek jak nie jest glodny to robi tak,z e odpycha lyzeczke i kreci glowka, tak samo robi z butelka gdy juz nie chce odpycha ja i ja nigdy mu na sile nie daje je te 7 posilkow, ale nie zawsze zjada wszystko "do dna" co mu dam, gdy nie jest glodny odmawia i tyle _aga_ dzieki za poparcie

no tak jak mowilam nie jestem sama, ktora daje "tyle" mleka dlatego jestem ciekawa tych informacji od lipcowki, moze nam jeszcze odpowie

ciotko czyli Ty tez przekarmiasz :D bo tez wychodzi Ci ok 7 posilkow dziennie ;)

i akurat moje dziecko nigdy nie trzymało sie schematów rzeczywiscie jak nie chce juz jesc to sam sobie wyciaga z buzi butelkę gruby nie jest nie choruje przybiera własciwie no to uwazam ze jest ok

no to u nas jest to samo :) ciociu a tez dajesz kaszke 2x dziennie czy te 5-6 x mleko to tylko samo mm?

no mozliwe ze przekarmiam:-D ale ten mój ruchliwiec wszystko zaraz spala:-D :-D :-D tak sobie myslę że fajny "wiek" teraz maja nasze bobasy bo juz sa takie kumate:-D :-D mój w ciagu dnia drzemki robi w bujaku i nakryłam go ostatnio jak pare razy jak był spiacy sam sie do tego bujaka usiłował wdrapac:-D :-D poza tym z uporem maniaka karmi mnie chlebem:-D :-D tatus zazdrosny bo on nie dostepuje zaszczytu karmienia:-P

ciociu to juz jestesmy dwie, ktore przekarmiamy :) moj tez gruby nie jest, wszystko spala w dzien wyproznia sie 3x dziennie konkretnie wiec raczej to trawi wszystko a co do usypiania hehe moj sie ostatnio bawil z tata, chcial po cos siegnac bedac na brzuszku wyciagnal raczke, pyk i usnal hehe zaluje, ze mu fotki nie strzelilam, smiesznie wygladal, wtuil sie na brzuszku w podusie

kaszke daje wieczorem, czasem tez raz dziennie daje zamiast mleka sinlaca ale nieregularnie bo jak mi sie pudełko skonczy to jest przerwa nie mam cholercia zwyczaju kupowac pare opakowan na zapas. a jak ide na zakupy a nie mam na kartce to zapomnę:-D dzisiaj np pamietam zeby kupic ale nie wyjde z domu bo u mnie pskudnie i leje. z tym ze moj ma skaze i moze nie potrzebował by tyle mleka no ale ja nie mam czym na razie zastapic, takze temat jogurtów serków i kaszek na wodzie omijam na razie szerokim łukiem.

Gość lipcówka :)
Aga_jabi nadmiar wszystkiego szkodzi to oczywiste. Nadmiar mleka i produktów mlecznych w diecie prowadzi do przeciążenia nerek produktami rozpadu białka, sprzyja otyłości dzisiaj i w przyszłości, może prowadzić do niedokrwistości, w myśl starej zasady: co za dużo, to niezdrowo. Może poczytaj na ten temat troszke zanim zaczniesz się unosić bo odfruniesz ;) w dobrej wierze poradziłam Ci skonsultować to z lekarzem a Ty się burzysz :) twoje dziecko , twoja odpowiedzialność. Zgadzam się że owoce nie są głównym posiłkiem, ale dziecko powinno zjadac ok 5 posiłkow dziennie w tym 3 główne + 2 dodatkowe jak owoce, budyń, kaszka na wodzie czy warzywka. Przerwa między posiłkami nie powinna wynosić mniej niż 3 godziny bo organizm musi to pożywienie przetrawić i chwile odpocząć. Brzuszek Twojego syna pracuje cały czas. Nie dziw się, że więcej jesc nie chce, skoro nie zdąży jednego przetrawić a Ty mu dajesz drugie. To że nie odmawia jest efektem rozepchanego już żołądka. Dzisiaj się na mnie denerwujesz a za rok będziesz wściekła na samą siebie. Piciem nazywamy wodę, słabą herbatkę oczywiście nie słodzoną, a nie porcję modyfikowanego mleka, to zawsze jest posiłek.

cd. Nastka sypia w łózeczku ale jeszcze budzi sie o 1.30 i 3.30 a do sypia do 7.40 jak dzis, czasem ją karmie jak inaczej nie mogę jej uspokoić bo zazwyczaj budzi sie z płaczem czasem udaje mi się na siłe wtyknąc smoka to jest automatycznie spokojniejsza i usypia... cdn bo mała się obudziła... ale się rozpisałam ;););)

TNKS Ty masz dobrego pediatre jak bedziesz to zapytaj czy mozna tyle razy dziennie co ja daje mleczko podawac :) nawet jak mozesz to zapytaj prosze czy moje menu jest prawidlowe, ja nei zamierzam nic w nim zmieniac, ale chce sie upewnic :)

lipcówko, to, ze mleko to picie to slowa mojej lekarki moj synek jak zjada to mleczko o 6 to musze mu cos dac kolo 8 bo pozniej idzie spac, bylaby za dluga przerwa od 6 do 11 albo 12 przeciez my sie trzymamy przerw ok 3-3,5 h ... jedynie ma mniejsza bo 2 h wlasnie po pierwszym mleku i pozniej po tej wieczornej kaszy, w takim razie jak Twoim zdaniem powinnam zmienic mu jadlospis? moj syn nie zawsze zjada wszystko co mu wetkne tak jak napisalam powyzej, gdy nie chce nie je a ile dziennie powinno dziecko wypijac mleka? bo moze ja sie mieszcze w normie dajac je 5 x? bo jak widzisz on nie je kaszek po ponad 200 ml tylko duzo mniej

jeszcze takie coś znalazłam: W ósmym miesiącu życia schemat jest identyczny, tylko wzbogacony o większe porcje mięsa i kaszek. W 9 miesiącu życia maluchowi daje się 3 posiłki mleczne, ale o większej objętości. Ponadto dziecku należy podawać nadal sztuczne mleko z kaszą glutenową i bezglutenową. Do zupek można dodać żółtko, dalej podajemy przeciery, soki i mięso. Można już podawać kawałki owoców, aby dziecko mogło nauczyć się żucia i gryzienia. 3 posilki mleczne o wiekszej obietosci plus kaski z mlekiem wiec chyba sie mieszcze w normach? lipcowko caly czas czekam na info jaka jest norma jesli chodzi o objetosc, bo moze to, ze ja daje 5 x posilki mleczne nie znaczy wcale,ze za duzo

lipcowko co to znaczy 3 główne bez mleczne?? zupka warzywka i co jeszcze?

Dawno nie pisałam, ale aż się muszę wtrącić w dyskusję o jedzeniu...nie wiem dlaczego tak się uogólnia dzieci i schemat karmienia...każde dziecko jest inne i naprawdę wie ile ma zjeść...moja Basia je dokladnie tak samo jak Piotruś Aga-Jabi...moja pediatra nie ma do tego żadnych zastrzeżeń...gdyby nasze dzieci zjadały porcje 300 ml mleka to wystarczyłoby ich 3, ale zjadają małe porcje a często...naprawdę przestańcie uogólniać wszystko...nasze dzieci są już na tyle kumate że potrafią dać do zrozumienia zarówno że są głodne jak i to że nie mają ochoty na jedzenie...

No w mordę jeżyka no :) a ja tak na to liczyłam :)

Gość agawes
lipcówko, piszesz że pracujesz w żłobku, powiedz jak wygląda przykładowe dzienne menu dla rocznego dziecka w twoim żłobku? Pytam bo myślę o posłaniu mojego synka do żłobka od września i zastanawiam sie czy będzię tam chętnie jadł, bo czasem jest niejadkiem, a czasem je za dwuch. Spotkanie organizacyjne mam dopiero w lipcu i wtedy dowiem się szczegółów, ale jestem ciekawa teraz. Napisz proszę jak wygląda opieka nad takimi maluchami?

Gość anetka88
heJ DZIEWCZYNY:) Juz do was kiedys pisałam czy mogę sie do Was przyłaczyć- pozwoliliscie:)pewnie mnie niepamietacie!! ale póżniej jakoś tak nie mialam czasu aby pisać pozostałam poczytującą,mam nadzieje zei teraz mnie przyjmniecie do grona:) a teraz kilka słów o nas:) mój Baruś:)urodził sie 21. 4dni przed terminem,wazył3360 a teraz z 8500 (chyba- wazony ze mną a pózniej odejmowany od mojej wagi)ja studiuje administracje i jestem na urlopie wychowawczym, pomino ze chciałam wrócić do pracy ale na dzien dzisiejszy ciesze sie ze nie wróciłam poopierawszy ze zwalniali kobitki przed 30 bo za mlode- mile widziane przed 40 co za tem idzie nie mialam bym prawa do uwa po drugie minelo bymi wiele chwil waznych z niunia:) jesli mi nie odpowiedzie nie obraże się:) no to tyle.pozdrawiam was serdecznie

No własnie ja tez jestem ciekawa jaki to jest schemat żywienia w tym lipcówkowym żłobku..

tylko, ze lipcowka cos zamilkla ... w ogole gdzie sa dziewczyny :) Olesia tylko my jestesmy :) i anetka88 oczywiscie, ze zapraszamy i witamy :)