Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

diamentoweserce

przeprowadzka do obcego kraju!

Polecane posty

Witam! W czerwu koncze gimnazjum i chcialam wyprowadzic sie do taty do Niemiec. Podoba mi sie tam i wgl. Chodze na kurs niemieckiego, język znam na poziomie podstawowym. Bardzo chciałam sie wyprowadzic... Zostawic to wszystko i wszystkich... Miec lepsze zycie w przyszlosci. Niestety pojawily sie pewne watpliwosci... Myśle sobie hmmm zostane tu bedzie fajnie. Mam koleżanki kolegów. Bede chodzic na imprezy, bede miala studniówke, pojde na studia. Nie wiem co mam robic. Mam wybor moge jechac albo nie. Doradzcie mi cos bo to mnie strasznie meczy. Czy ktos byl w podobnej sytuacji albo podjal decyzje o przeprowadzcce?

Gość A idźcie w pizdu :)
No wiesz... Jak muzułmanie dadzą sygnał do dżihadu to w Niemczech nie będzie już tak fajnie. :classic_cool: Chodzi ci przede wszystkim o lepszą pracę w przyszłości czy o coś innego?

Gość dla nich zawsze będziesz Polką
a jak przyjedziesz do Polski za 10 czy 20 lat to tu będziesz niemrą, ale jedź do Niemiec, nie potrzeba nam w Polsce nieudaczników życiowych którzy zamiast zebrać dupę do roboty to tylko narzekają że "tam" by mięli lepsze życie, spierdalaj

Gość kxcckkxkxckxck
ja sie tu przeprowadzilam, z nadzieja na lepsze zycie. Owszem,jest duuzo lepsze,stac nas na wszystko,ale tesknota za domem, rodzina, znajomymi jest wielka:(

Gość kxcckkxkxckxck
jestem tu dopiero pol roku,wec pewnie stad ta tesknota jest ogromna, ale gdyby w PL tez mozna dobrze zarobic,to bym tam zostala. A Twoja Mama w PL mieszka?

Sama mieszkam w Niemczech i jest tu o wiele latwiej skończyć szkolę i zdobyć dobrą pracę. Tutaj ludzie kończą 10 klasę piszą tzw. MSA po tym mogą iść na 3 lata do gymnasium (nie myl z polskim gimnazjum) i po trzech latać zrobić ABITUR czyli coś jak polska matura. Już z samą maturą szybciutko Cię gdzieś przyjmną (baa po samym MSA po 10 klasie już też) czy to salon fryzjerski, czy kucharz, piekarz w tych zawodach idziesz po prostu do danej firmy skladasz Bewerbung i przyjmują Cię na tzw. Ausbildung. W zależności od firmy trwa to np. 3 lata i podczas tego uczysz się wszystkiego od fryzjerek/piekarzy etc zarabiasz pierwszy rok np. 600 euro/miesiąc drugi rok 800 euro/miesiąc trzeci rok 1000 euro/miesiąc. Po takim Ausbildung pracę w tym zawodzie dostaniesz z latwością - albo po prostu zostajesz w firmie gdzie to zrobilaś. Moja koleżanka robi trzeci rok wlaśnie jako Zahntechnik (nie wiem jak to się po polsku nazywa taki zawód gdzie "robi" się sztuczne szczęki etc) i zarabia 1350 euro NA SAMYM AUSBILDUNG. O znalezieniu pracy po studiach z wyższym wyksztalceniem chyba nie muszę wspominać? Do tego musisz dobrze znać niemiecki, na tyle wysoki zasób slów by móc się dogadać (już pomińmy gramatykę, bo podejrzewam, że nie umiesz jej dobrze) byś mogla jakieś slowo zastąpić innym jak nie będziesz pamiętala nazwy. Ja mieszkam już dlugo tutaj i nie żaluję wyboru.

w Niemczech nie ma czegoś takiego jak dyskryminacja obcokrajowca no chyba, że mówimy o pojedynczych przypadkach. Gdziekolwiek nie pójdziesz czy to urząd, czy to szpital, czy to sklep zostaniesz obslużona tak samo jak niemka, a nawet i z angielskim się dogadasz wszędzie w dodatku chociażby w Berlinie polskich sklepów, lekarzy, urzędników itd. nie brakuje. Ludu też jest sporo. Masz przyjaciól w PL to i tu będziesz miala :)

Gość ja też bym chciała
mieszkać w Niemczech. Mysia69 - a ile masz lat i jak długo jesteś?

Gość mmmmssssmmmmmmm
Mysia a Ty co w DE robisz? gdzie pracujesz?

22 pierwszy raz przyjechalam do babci w wieku sześciu lat. Tak każde wakacje, święta spędzalam w Niemczech. Na stale rodzice mnie zaciągnęli w wieku 12 lat :P piszę tak, bo w zasadzie nie chcialam tego wiadomo dzieciak, psiapsióly i tak dalej ale skończylam tu szkoly i absolutnie nie żaluję :)

Gość a chłopaka masz Niemca
czy Polaka :)

robię staż w szkole dla psów, szkolenia, behawioryści i te sprawy. Douczam się o psychologi zwierząt, szczególnie psów (ale raczej taki samouk ze mnie ;) ) po stażu idę pracować do firmy jako asystentka ale to dopiero za niecaly rok :)

Gość mmmmssssmmmmmmm
w jakm miescie jestes?

Czyli jesli sie wyprowadze to normalnie mam sznase na zdobycie zawodu? W Pl kształciła bym się na fizjoterapeutkę, w DE też bym chciala. A jak np bym po kilku latach chciala wrocic z De do Pl to normalnie prace dostane ?

pewnie, tym lepiej dla Ciebie uważam. Jak dostaniesz ausbildung physiotherapie, musialabyś porobić różńe kursy w tym kierunku (nie mam na myśli studii, raczej praktyki) to w Niemczech po takich kursach, po ausbildung zybciutko znalazlabyś pracę w tym zawodzie - za nie male pieniądze. Potem gdybyś chciala wrócić do Polski to nie byloby problemu chociażby ze względu na doświadczenie. W Polsce wszędzie chcą doświadczone osoby, najlepiej po kilku fakultetach które w rzeczywistości w zawodzie nie wiele pomagają... moim zdaniem gdybyś zaczęla w DE pracę jako physiotherapeutin i zobaczyla tą kasę odechcialoby Ci się powrotów do Polski :P znam faceta, który porobil różniaste kursy na masażystę (rok mu to zajęlo) po czym wziąl kredyt specjalny z JobCenter i otworzyl wlasną firmę, salon, zostal masażystą. Ma kasy jak lodu, raz w miesiącu robi jakieś wycieczki, bo lubi wędrówki, wozi się super autem a o mieszkaniu nie wspomnę :classic_cool:

jak jesteś na Hartz IV (nie wiem czy wiesz co to jest) to państwo Ci sponsoruje wszystkie kursy, jakbyś chciala iść na studia jakieś czy coś też wszystko sponsorują :)

No dla mnie wykształcenie jest bardzo wazne. No nie bardzo wiem co to takiego ;p Mysle ze jak bym sie wyprowadzila to załapie o co w tym wszystkim chodzi ;) Dziekuje ci bardzo za pomoc;) Trzeba w życiu wszystkiego spróbowac ;p Pozdrawiam ;)

do DLa nich zawsze bedziesz Polką.... Nie odpowiada Ci temat to sie nie wypowiadaj. Najlepiej od razu kogos ocenic i miec wszystko gdzies. ;)

dla nich zawsze będziesz Polką o czym ty pieprzysz, zazdrość Cię zżera czy co? Ja wiem, że są masochiści, którzy z przyjemnością będą zapierdzielać za 5 zlotych na godzinę po 12 godzin dziennie (oczywiście najpierw trzeba w ogóle jakąś pracę znaleźć, a po studiach gdziekolwiek w Polsce nie pójdziesz to slyszysz, że chcą doświadczone osoby!!) Masz dniówke 60 zlotych i gówno za to kupisz... (dla przykladu litr paliwa w polsce to okolo 5 zlotych, butelka pepsi 5 zlotych, chleb 2 zlote, nawet skrzynka piwa 60 ZLOTYCH SZOK...) ale pewnie jak komuś się chce cale życie zapierdzielać za marne grosze, nic z tego nie być w stanie odlożyć, niczego wlasnego się nie dorobić to przecież może siedzieć w Polsce. Pewnie uważasz, że lepiej zaciągnąć kredyt i go splacać przez 15 lat, by móc pozwolić sobie na wlasne mieszkanie, samochód itd. ale gdzie masz satysfakcję? W Niemczech w tydzień zarabiasz miesięczną pensję polaka. Odkladając np. dwa lata jesteś w stanie kupić sobie samochód o którym w Polsce możesz sobie tylko pomarzyć, albo musisz odkladać cale życie by móc go sobie kupić na starość... W Niemczech 10 euro to stawka dla kogoś bez wyksztalcenia, fizjoterapeutka zarobi sobie 15 euro na godzinę - albo pauschal 2000 euro na miesiąc w zależności od danej firmy. Przeciętny pracownik ma conajmniej 100euro zarobku dziennego za to ceny są nie do porównania - litr paliwa kosztuje go tylko 1,45 euro a nie 5, butelka pepsi 80 centów, chleb 1 euro, skrzynka piwa 12 euro. Także zastanów się i porównaj standardy życiowe tu i tam i nie dziw się ludziom, szczególnie tym mlodym, że jeśli mają możliwość wybierają lepszy start. Dziewczyna w Niemczech się rozwinie, nabierze DOŚWIADCZENIA wymaganego w PL (albo musisz być doświadczonym albo mieć znajomości taka prawda) DOROBI się może kupi dobre auto, odloży na mieszkanie, jakąś większą sumkę jako "zabezpieczenie". Posiedzi nawet z 5 lat w DE i wróci do Polski zarobiona a pracę fizjo dostanie z palcem w dupie w dodatku nie będzie się musiala martwić o swój byt bo będzie już ladnie ustawiona i zabezpieczona finansowo. Autoro HARTZ IV - Arbeitslosengeld II - socjal :) na doroslą osobę to jest jakieś 380 euro miesięcznie na życie + oplacone mieszkanie z ogrzewaniem + jakiekolwiek szkoly, kursy, uczelnie oplacone :)

Popieram Mysie69 ;) Jest szansa to trzeba korzystać a nie siedziec w tej biednej polsce w której jest co raz gorzej. Jesli nawet w Pl ludzie sie wykształca to zarabiaja marna kase albo siedza bez pracy na garnuszku u mamusi.... Nie kazdy tak chce. Mysia69 --------> Nie żałujesz że sie wyprowadzilas nie? ;p

pewnie, że nie żaluję ;) co więcej nie mam zamiaru wracać do Polski, tu się zadomowilam. Jakieś wakacje, wczasy, odwiedzanie rodziny to i owszem i nawet dość często :)

Gość w de od 20 lat
popieram dziewczyny,zycie w de jest prostrze niz w pl,ja tez mialam watpliwosci,ale jak widze moje dzieci,ktorym sie swietnie powodzi,nie zaluje przeprowadzki

Dlaczego większość osob odradza wyjazdu? Czy na serio jest tak ciężko w szkole i w pożniejszym zyciu? Prawda że szkoły sa bardzo drogie? Już nie wiadomo kogo słuchac....