Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sruuuuuuuuuuuuuuuuuu

ile prądu ciągnie ładowarka do akumulatorków?

Polecane posty

Gość sruuuuuuuuuuuuuuuuuu

MAm ładowarke do akumulatorków do cyfrówki,bardzo długo ładująca... 12 godzin ładuje no i ile to ciągnie prądu czy tyle samo co ładowanie komórki?

Gość mniej wiecej tyle samo
energii zużyje, sam prąd natomiast jest mały i ładowanie trwa długo w komórkach jest szybkie ładowanie - telefon mierzy temperaturę akumulatorka i reguluje (duży) prąd łądowania tak, aby aku się nie przegrzał, co daje w efekcie szybkie ładowanie. To co nazywałmy ładowarką komórki to w rzeczywistości zasilacz ładowania, reszta jest wbudowana w telefonie Dla akumulatorów zdrowsze jest długie ładowanie małym prądem, ale ponieważ w telefonach liczy się czas, wiec stosuje się szybkie łądowanie dużym prądem

Przeważnie na urządzeniach jest napisane w amperach ile pobiera prądu. Mnożysz sobie te ampery razy ilość voltów akumulatorów i masz zużycie prądu.

Gość no kolego Myrevin
niby taki mądry facet, ale to co napisałeś ...:P Płacimy za energię elektryczną, która jest równa iloczynowi mocy czynnej pobieranej z sieci i czasu pracy urządzenia. I to moc czynna jest równa iloczynowi prądu i napięcia oraz tzw. współczynnika mocy (cos fi) Na ładowarce do Nokii jest np. napisane Input (wejście) 240V 75mA. Przyjmując cos fi 1 (co niekoniecznie musi być prawdą) mamy 230 V (bo 240 to tzw. znamionowe) x 0,075A= 17,25W. Czyli godzina pracy takiej ładowarki to 17,25 Wh czyli 0,01725 kWh. Koszt energii (razem z tw. abonamentem i kosztami przesyłu) to ok. 0,55 zł/1 kWh. Czyli godzina pracy łądowarki to 0,01725x0,55=0,01zł Taniutko...

Gość gość
A czy ktoś używał może takiego akumulatora DEFA SmartCharge? - jest teraz u mnie w sklepie http://www.secar.pl/ promocji, a że nie mam to zastanawiam się, czy nie kupić.

Gość gość
Jakościowo bardzo dobre prostowniki produkuje Semi na pewno i też jak się porówna ceny z tym ile biorą inni producenci to źle to nie wygląda. Na stronie semi.com.pl jest ich sklep internetowy, raz do tej pory kupowałem prostownik i dostarczyli szybko, urządzenie odpowiednio zabezpieczone, dotarło bez jakiś uszkodzeń, rys itp.