Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama_na_wakacjach

Pytania do dorosłych Kafeterianek, które mają dzieci.

Polecane posty

Gość mama_na_wakacjach

Hej. Proszę Was o krótkie odpowiedzi na kilka pytań, które teraz zadam. Będę wdzięczna za poważne podejście do tematu. 1. Co myślisz, gdy widzisz dziecko? Co sądzisz u dzieciach? Że są jakie (przykłady). 2. Czy myślisz, że dziecko pamięta, gdy było bite w przeszłości, gdy była małe?? 3. Czy bicie małego dziecka może wpłynąć na jego dalsze życie? 4. Czy dziecko w wieku 2-5 lat potrafi łączyć fakty? Czy zdaje sobie sprawę, gdy dorośli o nim rozmawiają przy nim? ps. w bicie włączamy również klapsy, popychanie, szturchanie, ciągnięcie za uszy itp. Dziękuję za odp :)

Gość jfcghlmno7tg
Ankiety wypełniać musisz ? Do magisterki potrzebujesz ? :P

1. - nic nie myślę o innych dzieciach, chyba, że to są znajome dzieci. Wtedy wymieniam się z ich rodzicami poglądami na ich temat. 2 i 3. Nigdy, przenigdy nie używam siły wobec dziecka. Uważam, że brak czasu i cierpliwości (a nawet inteligencji czy po prostu sposobu) sprawia, że rodzic podnosi rękę na dziecko. Jestem absolutnie przeciwna jakiemukolwiek bicu, sztorchaniu czy klapsowaniu. Przemoc rodzi przemoc. 4. tak, dziecko doskonale pamięta rzeczy, ktore działy się w jego dzieciństwie. Jego charakter i psyche kształtuje się do 3 roku życia. Przykładem moja córka która doskonale pamięta poprzednie mieszkanie i moment przeprowadzki. Miała wtedy 2.5 roku

Gość tu doroslych matek nie ma
sa tylko 15latki ktore marz o slit dzidzi

Gość mama_na_wakacjach
Nie, to nie do pracy mgr:) Ani do innej ankiety. To praca domowa zadana :P

Gość kjkljkjl
1 grzeczne, ladne, brzydkie, wredne, dobrze wychowane, zle wychowane itp itd.. 2. zwykly klaps w pupe nie sadze, bite notorycznie na pewno tak 3. mysle ze na pewno w mniejszym lub wiekszym stopniu 4. tak

Gość mama_na_wakacjach
up

Gość .,.,.,.,.,.,.,.,.,.
1. Jak widze dziecko to odruchowo oceniam jego wyglad. Potrafie po rysach twarzy dziecka, uczesaniu, ubraniu, zachowaniu i slownictwie, akcensie powiedziec wiele o rodzinie i srodowisku z jakiego pochodzi. Klasyfikuje je. 2. Tak. Wazne wydarzenia sa przez dziecko pamietane nawet od 2-3 roku zycia. 3. Zalezy jakie bicie. Jesli jest to bicie w chwilowym uniesieniu, gdzie rodzicowi puszczaja nerwy, bo mimo setki upomnien dziecko celowo zrobilo mu na zlosc, lub umyslnie cos zniszczylo, to ok - dziecko wie, ze jest winne i wie ze jest slusznie karane. Ale jesli rodzic bije dziecko, bo czerpie z tego satysfakcje, wyladowuje na nim swoja frustracje celowo i robi to tak by umyslnie zadac dziecku bol pod byle pretekstem, to jest to bardzo niezdrowa sytuacja i dziecko doskonale odczuwa emocje rodzica - wie ze rodzic sie nad nim zneca, staje sie jego ofiara. 4. Tak. Dzieci tak mlode jak 2-3 letnie potrafą doskonale ocenic wiele sytuacji, a 5 letnie maja juz bardzo rozwiniete zycie emocjonalne i doskonala pamiec. Pamietaja jak slon wszystkie wazne emocjonalne momenty, ktore wydarzyly sie w ich zyciu i ludzi ktorych spotkali w dziecinstwie ktorzy wywarli na nich wrazenie. Pamietaja je/ich w doroslym zyciu.

Gość cfvgthbyjnmk
generalnie moje odpowiedzi sa identyczne jak ,.,.,.,.,.,.,.,.,. ?Dodam tylko, ze moja 5 letnia córka pamieta wymysloną przeze mnie głupkowatą bajke opowiadaną jej w wieku ok. 2,5 lat. Teraz ostatnio mi potrafiła ją sama dokończyć i powiedziała że ją pamięta na zadane przeze mnie pytanie. Potrafi skojarzyć nieraz sytuacje z różnych mało ważnych wydarzeń/okoliczności występujących w przeszlosci.

Gość bellabonda
1. Równie dobrze można zapytać, co myślę, gdy widzę człowieka. Nie wiem, jaki jest, wiem tylko, jak wygląda w danym momencie. 2. Zależy o jaki okres chodzi, ale raczej tak. 3. Tak, bicie na pewno wpływa na postawę dziecka wobec innych, na jego relacje z dorosłymi, a to kształtuje jego osobę. 4. Tak. Moje dziecko (2 lata) nawet jeśli sprawia wrażenie zajętego własnymi sprawami i usłyszy w rozmowie swoje imię, czy jakąś historię, w której brało udział, to nawet spod stołu dopowie swoje trzy grosze :) A na pewno łączy fakty.

1.Nie wiem czy zadowoli Ciebie moja odpowiedź ;):P Kiedy widzę cudze dziecko to czasami tysiąc myśli przechodzi mi przez głowę :D Jeśli jest ładnie ubrane to moja uwaga skupia się "ciekawe gdzie mama ten ciuch kupiła" ;) .Jeśli dziecko jest grzeczne to sobie myślę "Ale anioł,czemu moje nie moze być czasami takie" a jak chamskie,rozpieszczone to myślę gdzie tu uciec jak najdalej i nie myślę już o tym dziecku ale o jego rodzicach w jaki sposób jego wychowali. 2.Oczywiście że pamięta. 3.Może i to bardzo.Zostaje to w psychice na długie lata jak nie na całe życie.Niestety ale dużo osób które były bite przez swoich rodziców to samo robią swoim dzieciom.Ale równiez są i takie osoby które pamietają ten ból i zrobią wsyztsko by nie zadawać tego samego swoim dzieciom. 4.Tak i to aż za bardzo :D

Gość Moja pechowa trzynastka
1. Są takie, których zwyczajnie nie zauważam i nie zastanawiam się nad nimi głębiej, a są takie, które przykuwają moją uwagę. Ciuszkami, zachowaniem, urodą bądź jej brakiem :) Zazwyczaj dzieci są ładne, ale widuję też takie potworki, że zastanawiam się po kim są takie brzydkie :) 2. To zależy od wieku, ale myślę, że w większości dzieci tego nie pamiętają. Chyba, że są notorycznie katowane. 3. Oczywiście. Bite dzieci są zazwyczaj zlęknione i zagubione. Nie wierzą w siebie. To przykre i smutne. 4. Oczywiście, że tak. Dzieci są mądre. Czasami bardziej niż nam się wydaje :) A tak poza tym co to za metoda wychowawcza ciąganie za uszy i szturchanie?! :o Kurwa jakbym zobaczyla, ze ktos tak robi dzieciakowi na moich oczach, to jak boga kocham, zatluklabym :o

Gość mama_na_wakacjach
uppp